Een degelijk onderhoud van je verwarmingsketel, hoeveel kost dat?

Afhankelijk van het type brandstof moet je elk jaar of elke twee jaar een ketel-onderhoud laten uitvoeren. Dat is verplicht bij wet, zowel voor particulieren als ondernemingen. Maar hoeveel kost zo’n ketelonderhoud eigenlijk? Vergeet in elk geval niet dat zo’n onderhoud ook een besparing oplevert doordat je toestel beter werkt.

Welke prijs betaal je voor onderhoud van je cv-ketel?

Het onderhoud van een gasketel kost gewoonlijk tussen de € 150 en € 170. Voor het onderhoud van een mazoutketel ligt de prijs tussen € 180 en € 200. Deze prijzen zijn indicatief en exclusief btw, want die is afhankelijk van je woning.

 • Als de ketel in een woning staat die ouder is dan 10 jaar, bedraagt de btw 6%. (ongeacht of je eigenaar of huurder bent).
 • In andere gevallen bedraagt de btw 21%.

Een voorbeeld: bij Luminus kost het ketelonderhoud van een aardgasketel € 190,80 (6% btw) of € 217,80 (21% btw). Voor een mazoutketel betaal je € 227,40 (6% btw) of € 259,58 (21% btw).

Te lage prijs voor het onderhoud van je ketel? Pas op!

Kijk uit voor té verleidelijke aanbiedingen die hier en daar te vinden zijn. Een prijs van 50 euro is bijvoorbeeld niet geloofwaardig. Het ketelonderhoud moet namelijk worden uitgevoerd door een erkend bedrijf, en die professionals doen veel meer dan snel de cv-ketel poetsen met een borstel en stofzuiger. Tijdens een ketelonderhoud worden een aantal elementen nauwkeurig gemeten en afgesteld, zoals branderinstellingen en verbrandingsmechanismen. Daarom zijn lage prijzen vaak niet realistisch voor zo’n deskundig karwei.

Is een ketelonderhoud verplicht?

Je ketel laten onderhouden is een wettelijke verplichting die in België door de gewesten wordt bepaald.

In Vlaanderen:

 • Om de 2 jaar voor aardgasketels.
 • 1 keer per jaar voor mazoutketels.

In Brussel:

 • Om de 2 jaar voor aardgasketels.
 • 1 keer per jaar voor mazoutketels.

In Wallonië:

 • Elke 2 jaar voor aardgasketels met een vermogen dat hoger is dan 100 kW.
 • Elke 3 jaar voor aardgasketels met een vermogen dat lager is dan of gelijk is aan 100 kW, al is het gebruikelijk om ook deze ketels tweejaarlijks te laten onderhouden.
 • 1 keer per jaar voor mazoutketels.

Het onderhoud van je cv-ketel door een ervaren professional

Niet zomaar iedereen kan het onderhoud van verwarmingsketels uitvoeren. We raden je bovendien aan na te gaan of de technicus door je gewest wordt erkend. Na het onderhoud van je ketel moet de controleur je een controlecertificaat overhandigen. Dit document is belangrijk als officieel bewijs dat je het wettelijk verplichte ketelonderhoud liet uitvoeren én in geval van brand. Als er brand ontstaat door je ketel en je kan niet bewijzen dat het onderhoud op de juiste manier (tijdig en door een erkende professional) is uitgevoerd, kan de verzekeringsmaatschappij weigeren je te vergoeden.

Waarom is een tijdig onderhoud van je ketel belangrijk?

Een regelmatig en preventief onderhoud van je verwarmingsketel verbetert de prestaties van het toestel aanzienlijk. Bovendien biedt een goed werkende cv-ketel vier grote voordelen.

 1. Een slecht onderhouden ketel heeft last van verstoppingen en foute afstellingen. Daardoor verbruik je veel extra energie en dat kost geld. Een goed onderhouden ketel zal ook langer meegaan.
 2. Tijdig ketelonderhoud zorgt ervoor dat je op beide oren kan slapen: je bent zeker van een veilige verwarmingsketel die geen schadelijke stoffen vrijgeeft of brandrisico inhoudt.
 3. Met een regelmatig onderhoud van je cv-ketel verminder je het risico op pannes. Pannes die volgens de wet van Murphy altijd gebeuren op het slechtste moment, net wanneer het koud is buiten en je de warmte van je cv-ketel dus goed kan gebruiken!
 4. Een goed afgestelde ketel stoot minder CO₂ uit. Het milieu zal er je dankbaar voor zijn.

Voordelen van ketelonderhoud bij Luminus

 • Snelle service: in het geval van een storing komt er binnen de 24 uur een erkende Luminus-technicus naar je toe.
 • 24/7-hotline: de noodlijn Ketel Onderhoud is 24 uur per dag, 7 dagen op 7 bereikbaar op het nummer 0800 80808.
 • Eenvoudige facturering: je betaalt een vast bedrag per maand.
 • Volgens de wet: je krijgt onmiddellijk alle wettelijke certificaten, want het onderhoud wordt uitgevoerd door een erkende technicus.

Kies voor gemoedsrust en vertrouw je ketelonderhoud toe aan Luminus

Meer info