Alles over vloer- en bodemisolatie

Wie plannen heeft om zijn woning te isoleren, denkt vaak in de eerste plaats aan muur- en dakisolatie. De mogelijkheden en het rendement van vloer- en bodemisolatie zijn veel minder bekend. Nochtans zorgen zij evengoed voor lagere stookkosten en een aangenamer binnenklimaat. In dit artikel kom je alles te weten over de voordelen hiervan en over het verschil tussen vloerisolatie en bodemisolatie. Zo bereken je zelf jouw winst.

Waarom de vloer isoleren?

Lees ook ons artikel : Voordelen van isolatie: 6 goede redenen om jouw woning te isoleren

De meeste woningen hebben een kruipruimte onder de begane vloer. Deze kruipruimte is voorzien van ventilatie om de vloer droog te houden. Het nadeel is dat er heel wat warmte van de woonkamer verloren gaat naar de kruipruimte. Hierdoor voelt de vloer koud aan. Een niet-geïsoleerde vloer heeft een temperatuur van rond de 11 graden. Met isolatie kan de vloertemperatuur al snel opgetrokken worden tot zo’n 20 graden.

Bodem- of vloerisolatie: wat brengt het op?

Vloer- of bodemisolatie heeft heel wat voordelen. Je woont comfortabeler en jouw huis verbruikt minder energie. Afhankelijk van de toegepaste isolatietechniek en het gebruikte isolatiemateriaal kan je jaarlijks tussen 250 m3 en 320 m3 aan aardgas besparen. Zo kan je met een gemiddeld jaarverbruik van 23.260 kWh al snel tot 200 euro besparen op jouw jaarlijkse stookkosten. Een geïsoleerde vloer is niet alleen minder koud aan de voeten, je voelt ook minder tocht en de woning is gelijkmatiger warm.

Wat is vloerisolatie?

Je kan jouw vloer op verschillende manieren isoleren. De meest efficiënte en daardoor ook meest gebruikte manier is het isoleren van de onderkant van de vloer vanuit de kruipruimte. Deze techniek is relatief gemakkelijk en levert de meeste winst op. Als je plannen hebt voor de isolatie van een vloer, kies je dus best hiervoor. Spijtig genoeg kan deze vloerisolatietechniek niet overal gebruikt worden.

Hoe werkt vloerisolatie?

Bij vloerisolatie wordt er via de kruipruimte isolatiemateriaal aangebracht aan de onderkant van de vloer. Hiervoor kunnen verschillende materialen gebruikt worden: thermokussens, kurk-, hout-, vlas-, EPS- of schuimplaten, glas- of steenwol of PUR-schuim. Kies je voor het laatste, dan moet jouw kruipruimte minimaal 50 centimeter hoog zijn. Op de bodem van de kruipruimte wordt een kunststoffolie geplaatst tegen het vocht. Vloerisolatie aan de onderkant van de vloer zorgt dat er geen direct contact meer is tussen de koude lucht in de kruipruimte en de vloer.

Wat is bodemisolatie?

Bij bodemisolatie wordt er isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Deze isolatietechniek is minder energie-efficiënt dan vloerisolatie. Bodemisolatie wordt toegepast bij een kruipruimte van minder dan 35 cm hoog, waar vloerisolatie geen optie is. In zo’n lage kruipruimte kan je het isolatiemateriaal aanbrengen via het kruipluik of via een tijdelijke opening in de gevel. Onder een houten vloer moet er ruimte overblijven voor de circulatie van ventilatielucht. Bij bodemisolatie worden EPS-chips, -parels, en -korrelzakken, schelpen en schuimbeton gebruikt.

Vloerisolatie is de beste keuze

Als de hoogte van de kruipruimte (minstens 35 cm) het toelaat, is vloerisolatie altijd de beste keuze. Door jouw vloer aan de onderkant te isoleren, bespaart je gemiddeld 25 tot 30 procent meer energie dan bij bodemisolatie. De kostprijs voor de plaatsing van vloerisolatie ligt dan wel iets hoger, maar die meerkost haal je er op termijn gemakkelijk uit. Zowel bij vloer- als bodemisolatie heb je de investering trouwens op minder dan tien jaar terugverdiend.

Ook interessant voor jou