Alles over vloer- en bodemisolatie

Wie plannen heeft om zijn woning te isoleren, denkt vaak in de eerste plaats aan muur- en dakisolatie. De mogelijkheden en het rendement van vloer- en bodemisolatie zijn veel minder bekend. Nochtans zorgen zij evengoed voor lagere stookkosten en een aangenamer binnenklimaat. In dit artikel kom je alles te weten over de voordelen hiervan. Zo bereken je zelf jouw winst.

Waarom de vloer isoleren?

Lees ook ons artikel : Voordelen van isolatie: 6 goede redenen om jouw woning te isoleren

De meeste woningen hebben een kruipruimte onder de begane vloer. Deze kruipruimte is voorzien van ventilatie om de vloer droog te houden. Het nadeel is dat er heel wat warmte van de woonkamer verloren gaat naar de kruipruimte. Hierdoor voelt de vloer koud aan. Een niet-geïsoleerde vloer heeft een temperatuur van rond de 11 graden. Met isolatie kan de vloertemperatuur al snel opgetrokken worden tot zo’n 20 graden.

Bodem- of vloerisolatie: wat brengt het op?

Vloer- of bodemisolatie heeft heel wat voordelen. Je woont comfortabeler en jouw huis verbruikt minder energie. Afhankelijk van de toegepaste isolatietechniek en het gebruikte isolatiemateriaal kan je jaarlijks tussen 250 m3 en 320 m3 aan aardgas besparen. Zo kan je met een gemiddeld jaarverbruik van 23.260 kWh al snel tot 200 euro besparen op jouw jaarlijkse stookkosten. Een geïsoleerde vloer is niet alleen minder koud aan de voeten, je voelt ook minder tocht en de woning is gelijkmatiger warm.

Wat is vloerisolatie?

Je kan jouw vloer op verschillende manieren isoleren. De meest efficiënte en daardoor ook meest gebruikte manier is het isoleren van de ‘buitenkant’ van de vloer vanuit de kruipruimte. Deze techniek is relatief gemakkelijk en levert de meeste winst op. Als je plannen hebt voor de isolatie van een vloer, kies je dus best hiervoor. Spijtig genoeg kan deze vloerisolatietechniek niet overal gebruikt worden.

Hoe werkt vloerisolatie?

Bij vloerisolatie wordt er via de kruipruimte isolatiemateriaal aangebracht aan de onderkant van de vloer. Hiervoor kunnen verschillende materialen gebruikt worden: thermokussens, kurk-, hout-, vlas-, EPS- of schuimplaten, glas- of steenwol of PUR-schuim. Vloerisolatie aan de onderkant van de vloer zorgt dat er geen direct contact meer is tussen de koude lucht in de kruipruimte en de vloer.

  • Als je kiest voor PUR of polyurethaan schuim, moet je kruipruimte minstens 50 cm hoog zijn, en voldoende voorzien van ventilatie-openingen.
  • Je kan eventueel ook kiezen voor bodemisolatie, waarbij isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte wordt aangebracht. Dat wordt zelden gedaan omdat het 25 tot 30 procent minder energie-efficiënt is, maar kan een (goedkopere) oplossing zijn voor kruipruimtes van minder dan 35 cm hoogte. Je moet wel opletten dat er altijd nog voldoende lucht in de kruipruimte aanwezig is, want de functie ervan blijft ventilatie.

Ook interessant voor jou