De verschilmakers #58: TipToh

Hoe verklein je je ecologische voetafdruk tot een teenafdruk? Arnaud Muylaert (25) en Louis Curtil (30) van TipToh zijn er dagelijks mee bezig. Vorig jaar brachten ze een spliterwtenmelk op de markt als alternatief voor veel plantaardige melken. “De erwt is misschien niet het meest sexy product als melkvariant, maar het smaakt wel ongelofelijk lekker en is allergeenvrij en ecovriendelijker”, vertelt co-founder Louis. Een boeiend gesprek met een unieke verschilmaker!

Vertel eens: wie zijn jullie en hoe leerden jullie elkaar kennen?

Louis: “Arnaud is mijn schoonbroer. Maar we kennen elkaar eigenlijk al veel langer. Onze mama’s zijn beste vriendinnen, dus we speelden als kind al samen. Toen ik een relatie kreeg met zijn zus, kruisten onze paden opnieuw intenser. Ikzelf ben kinesist van opleiding, Arnaud is pas afgestudeerd als handelsingenieur. Het is wel duidelijk waar het financiële brein zit in ons project (lacht).”

Hoe ontstond het idee om een plantaardige melk te maken?

Louis: “Ik ben van jongs af aan al geboeid door het klimaat. Vooral mijn opa heeft me die ecologische waarden met de paplepel ingegoten. Omdat mijn broer lactose-intolerant is, dronken we thuis sowieso al geen koemelk. Tijdens de pandemie had ik een stuk minder werk als kinesist en begon ik te experimenteren met plantaardige melk in de keuken. Op een gegeven moment stond onze hele frigo vol met probeersels. Tot mijn vriendin zei dat ik daar misschien ook écht iets mee moest doen. En toen kwam Arnaud in beeld als partner.”

De verschilmaker - TipToh

Jullie melk is gemaakt van erwten.

Louis: “Klopt. Bij veel plantaardige melken zijn er problemen qua allergenen of qua functionaliteit van het product. Allergenen en intoleranties groeien vier keer sneller dan de bevolkingsgroei in onze wereld. We wilden dus een compleet allergeenvrij alternatief. De gele spliterwt groeit in Europa, wij halen de onze uit het noorden van Frankrijk. Het proces verbruikt ook minder water dan andere (koe)melken én heeft een lagere CO2-uitstoot. We balanceren op het evenwicht tussen het ecologische aspect en de nutritionele meerwaarde voor de klant.”

Hoe moeilijk was het om uit de erwt een drinkbare melk te krijgen?

Louis: “Het hele proces heeft een jaar geduurd. Er bestonden al bedrijven die ook met het product aan de slag gingen in de Verenigde Staten en Zweden. Wat opnieuw begon in mijn keuken eindigde bij de expertise van verschillende voedingslaboranten. Zo werkten we concreet samen met Foodlab Proef uit Schellebelle bij het ontwikkelen van onze erwtenmelk.”

TipToh heeft een positieve impact op het klimaat. Het productieproces ervan ook?

Louis: “Ons product is nog niet zo heel bekend bij het grote publiek. Daar focussen we eerst op, daarna willen we onze maakprocessen nog optimaliseren. Ons product heeft heel weinig water nodig, dat is op zich al een duurzaam element. Als je het vergelijkt met koemelk heeft het hele proces sowieso minder impact op ons klimaat.”

De verschilmaker - TipToh

Wat is het verschil ten opzichte van andere diervriendelijke varianten zoals rijst- of amandelmelk?

Louis: “Die plantaardige alternatieven zorgen vaak voor ecologische issues. Amandelmelk heeft bijvoorbeeld enorm veel water nodig, wat leidt tot droogtes in Californië. Rijst is ook enorm waterintensief en komt vooral uit Azië.”

Jullie betrekken de klanten in het hele proces, van verpakking tot smaak. Leg eens uit.

Louis: “Ons product bestaat niet zonder klanten. We hechten dus heel veel belang aan hun mening. Zo zijn we een baristaversie aan het maken van onze melk. Daarvoor zoeken we testers. Ook hebben onze klanten inbreng gehad in de verpakkingen van onze producten. We zijn heel benaderbaar op sociale media, dat is het voordeel van een – voorlopig nog – kleiner bedrijf.”

TipToh kent vandaag 3 varianten: Original, Unsweetened en Chocolate. Is er een favoriet bij jullie publiek?

Louis: “Het hangt er een beetje vanaf hoe je het bekijkt. Onze Chocolate is in smaak misschien favoriet, maar de Original en de Unsweetened hebben een veel ruimer functiepalet. Die kan je dagelijks gebruiken in de keuken. Dus in dat opzicht zijn dat misschien wel de favorieten.”

De verschilmaker - TipToh

Wat zijn jullie toekomstplannen?

Louis: “Wij willen groeien. Zowel hier als in het buitenland. Om impact te creëren met ons product, moéten we ook meer mensen bereiken. In de toekomst willen we nog meer zuivelvervangers in ons gekende erwtenjasje steken: ijs, yoghurt, room…”

Jullie product start vanuit een liefde voor het klimaat. Ben je daar in het persoonlijke leven ook mee bezig?

Louis: “Zeker. Ik drink al een hele tijd geen koemelk meer. Door mijn broer en zijn intolerantie, maar ook gewoon door de gruwelverhalen die je overal hoort. En de impact ervan op het klimaat natuurlijk. Daarnaast gebruik ik heel vaak de fiets en ben ik vegetariër. Voor mij is dat een evidentie.”

De verschilmaker - TipToh

Waarom moeten we koemelk laten staan en in de plaats erwtenmelk drinken?

Louis: “Elke keer als je een glas koemelk laat staan, heb je al een positieve impact op het klimaat. Koemelk verbruikt maar liefst 29 keer meer water én 3,8 keer meer CO2 dan erwtenmelk. Het laten staan is dus zeker voelbaar op dat vlak. Voor de consument en de planeet biedt erwtenmelk eigenlijk alle voordelen van koemelk: een mooi nutritioneel profiel, de vitaminen en mineralen, het gebruiksgemak in de keuken… De nadelen van koemelk – denk aan allergenen en verzadigde vetten – elimineer je op die manier.”

Wat is jullie ultieme duurzame tip voor de lezer?

Louis: “Het zit in de kleine dingen. Kleine gewoontes. Vroeger vond iedereen zonnepanelen op een dak archi-lelijk. En kijk nu. De noden van onze wereld veranderen en wij kunnen daar als mens heel makkelijk op inspelen. Met de juiste mindset ben je in een wip vertrokken.”