De verschilmakers #42: Greenway

Vroeger was Cedric een echte vleesliefhebber, vandaag is hij klimaatambassadeur én mede-eigenaar van veggiepionier Greenway. Zijn missie is glashelder: vleeseters verleiden met de vegetarische keuken om de grootste uitdaging van onze tijd, de klimaatverandering, tegen te gaan. Tijd voor een goed gesprek met een boeiende verschilmaker. 

Vertel eens: wat is Greenway en hoe is het allemaal begonnen?

Cedric: “Het verhaal van Greenway begint bij Paul Florizoone, de oprichter en het culinaire meesterbrein, tijdens een trip naar Azië. In India leerde hij – noodgedwongen – de vegetarische keuken kennen. Je zou denken dat dat voor een echte vleesliefhebber de hel zou zijn, maar Paul was aangenaam verrast. Sterker zelfs: hij miste zijn stuk vlees helemaal niet. Eén keer terug in ons land, wilde hij de mensen laten zien dat de vegetarische keuken zelfs voor de grootste vleeseters geen straf hoeft te zijn. Zo opende hij in Gent de deuren van het eerste Greenway-restaurant, zónder te zeggen dat het allemaal veggie en plantaardig was (lacht). Dat zou alleen maar afschrikken, en de bedoeling was net om de vegetarische keuken toegankelijker te maken. Nu, meer dan twintig jaar later, is Greenway uitgegroeid tot een veggiepionier met drie restaurants, een eigen productgamma in de supermarkten, standjes op de grootste festivals en leveringen aan horecaconcullega’s en grootkeukens.”

Staan de mensen vandaag meer open voor vegetarische en veganistische gerechten? 

“Absoluut! Als je vroeger veggie at, dan werd je meteen gezien als een geitenwollen sok (lacht). Nu zijn er meer en meer flexitariërs die één, twee of drie dagen in de week hun stuk vlees vervangen door een plantaardig alternatief. De reden? Omdat minder vlees beter is voor de gezondheid, en omdat meer mensen bezig zijn met het klimaat. Dat je vandaag meer keuze hebt dan twintig jaar geleden, zal ongetwijfeld ook een rol spelen. Vroeger had je enkel tofu of tempeh, maar nu vind je zelfs vegetarisch gehakt in de winkelrekken. En dat is zelfs even lekker.” 

Waarom is het zo belangrijk om minder vlees en juist meer veggie en plant-based te eten?

“De klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. De wereldwijde veehouderij is verantwoordelijk voor 14,5 procent van alle uitstoot van broeikasgassen. En zowat een kwart van het watergebruik gaat op aan de productie van dierlijke producten. Daarnaast is te veel vlees eigenlijk niet goed voor de gezondheid. Dan gaat het vooral om rood of bewerkt vlees. Dat blijkt kankerverwekkend te zijn. En tot slot is er nog het dierenleed. Denk maar aan sommige slachthuizen waar de kippen of koeien met honderden op elkaar gepakt zitten … Dat laat niemand onberoerd.”

Voor de vleesliefhebbers onder ons: wat is jouw ultieme tip om minder vlees te eten? 

“Het is een kwestie van niet te radicaal te willen zijn. Het heeft geen enkele zin om van de ene dag op de andere vegetariër te worden, zeker als je graag een stuk vlees eet. Doe het stap voor stap. Begin met één veggiedag in de week. Maak daar een gewoonte van, vóór je een stap verder gaat. Als je het rustig aan doet, is het gewoonweg makkelijker. Kijk maar naar mij. Vroeger was ik zelf een grote vleeseter!” 

Waar kun je Greenway zoal vinden? 

“Onze restaurants vind je in Gent, Leuven en Antwerpen. Als je zelf wilt kokerellen met vegetarische ingrediënten, ga je best eens langs bij supermarktketens als Delhaize, Carrefour of Colruyt. In normale tijden kun je ook proeven van de Greenway-keuken op enkele grote festivals, waaronder Tomorrowland en Rock Werchter. Maar misschien werd je al ondergedompeld in onze keuken, want we leveren ook een restaurants als Ellis Gourmet Burger, Jack en Poule & Poulette, én aan de grootkeukens van ziekenhuizen, zorginstellingen, scholen …” 

Heeft Greenway nog grootse plannen voor de toekomst? 

“Het plan voor de komende jaren is om een sterke Belgische speler op de veggiemarkt te zijn. We willen nóg meer mensen overtuigen van ons verhaal. Als we België hélemaal veroverd hebben, kijken we verder.” 

Na een opleiding bij Al Gore werd jij een echte klimaatambassadeur. Vertel daar eens wat over.

“Aan de universiteit – tijdens het vak duurzame ontwikkeling – werd ik me enorm bewust van de klimaatverandering en de milieuproblematiek. Net op dat moment kwam ook ‘An Inconvenient Truth’ uit, de documentaire waarin Al Gore de wereld rondtrok om zijn ongerustheid te ventileren over klimaatverandering. Omdat er toen nog niet zoveel kennis was als nu, ben ik naar de Verenigde Staten gevlogen om van Al Gore zelf meer te horen over het thema. En die kennis heb ik nadien gedeeld op scholen en universiteiten om meer bewustzijn te creëren. In die tijd werd er nog druk gediscussieerd of de klimaatverandering wel écht was, terwijl ze nu volop zoeken naar oplossingen.” 

Is die bewuste mindset ook thuis te zien? 

“Absoluut! Energie is een van de belangrijkste factoren als het gaat om duurzaamheid. Zo woon ik in een energieneutrale woning met warmtepomp en zonnepanelen. Ik heb ook een elektrische wagen, al zal ik toch altijd eerst ki­­ezen voor de fiets of het openbaar vervoer.” 

Nog een leuke afsluiter: wat is jouw ultieme duurzaamheidstip voor de lezer?  

“Wees vooral niet te streng voor jezelf. Het hoeft allemaal niet zo perfect te zijn. Je hoeft niet ineens je auto te verkopen, of vlees volledig van je menu te schrappen. Alles begint bij bewustwording. Pas als je weet wat de impact van een dieselwagen is, ga je sneller overstappen naar een milieuvriendelijker exemplaar. Denk ook niet dat je gaat moeten inboeten op je levenskwaliteit, want dat is niet zo. Integendeel! Als je minder in de wagen zit en gezonder eet, ga je je alleen maar beter voelen.”