Hoe werken zonnepanelen voor mijn bedrijf?

Veel mensen hebben thuis al zonnepanelen, maar wist je dat de voordelen van zonnepanelen ook gelden voor jouw zaak? Investeren in deze groene energie is niet alleen een duurzame oplossing, zonnepanelen maken jou als zelfstandige of ondernemer ook onafhankelijker van de marktprijzen. Maar hoe werkt dat precies? En welk voordeel haal je concreet uit een zonnepaneleninstallatie? We gidsen je de weg.

Hoe werken zonnepanelen?

De straling van de zon bevat massa’s energie, die je met zonnepanelen kan opvangen om te gebruiken als CO2-neutrale energie in je woning, thuiskantoor of zaak. De panelen zélf bestaan uit fotovoltaïsche cellen van silicium. Wanneer het zonlicht er indringt, komen er elektronen los die als gelijkstroom door de installatie lopen. Nadat ze zijn omgezet in wisselstroom kan je ze meteen gebruiken of opslaan in een thuisbatterij.

Naast het zonnepaneel zelf, is de omvormer een van de belangrijkste onderdelen van je zonnepaneleninstallatie. Die heb je nodig om de opgewekte gelijkstroom om te zetten in bruikbare wisselstroom. Achter de omvormer zet je een meter om de hoeveelheid opgewekte elektriciteit te meten.

Wist je dat… je de keuze hebt tussen het in serie of parallel schakelen van je zonnepanelen? Kies je voor serieel geschakelde panelen, dan is er maar één omvormer voor de hele installatie. Dit betekent dat, wanneer er één paneel defect is, het effect heeft op de stroomproductie van de andere panelen. Om rendementsverlies zo veel mogelijk te voorkomen, vraag je dus best aan onze experten om je panelen parallel te schakelen en zo elk paneel van een omvormer te voorzien.

Voor ondernemingen met een hogere energiebehoefte (jaarlijks elektriciteitsverbruik hoger dan 10.000 kWh), die een grotere zonnepaneleninstallatie willen plaatsen, is er goed nieuws! Je bent niet meer verplicht om een netontkoppelingskast te plaatsen voor installaties tot 30 kVA. Dit betekent een vermindering van de investeringskost met ongeveer € 8.000. Al zijn netontkoppelingskasten wel erg nuttig: tijdens stroompannes werken je zonnepanelen gewoon door en verlies je geen energie aan het net. Twijfel je over de plaatsing van een netontkoppelingskast? Neem dan contact op met een van onze experten.

De ideale omstandigheden om zonnepanelen te installeren

Zonnepanelen kan je in principe plaatsen waar je wil: op een plat dak, op een hellend dak, op de grond, of op trackers die meedraaien met de zon. Houd bij de installatie rekening met de verschillende parameters die je opbrengst mee bepalen:

  • Het draagvermogen van je dak bepaalt het gewicht, en dus het aantal zonnepanelen dat je dak kan dragen.
  • De schaduwinval en dakoriëntatie bepalen waar je best zonnepanelen kan installeren.
  • De hellingsgraad van je dak bepaalt hoeveel zon je panelen opvangen.

Check hier of het dak van je zaak geschikt is om zonnepanelen te installeren en een optimaal rendement te genieten.

Wat betekent de installatie van zonnepanelen voor je bedrijf?

Zonnepanelen op een thuiskantoor

Als thuiswerker woon en werk je in een gemengd pand:

  • Werk je als eenmanszaak?

Dan is er geen duidelijke splitsing tussen je privévermogen en dat van je zaak. Voor elk gebouw met gemengd karakter leg je op voorhand een verhouding vast tussen ‘werk’ en ‘privé’. Die verhouding geldt dan voor alle huisvestingskosten (en dus ook de productie van je elektriciteit).

Een privé-investering in zonnepanelen is aftrekbaar als je kan bewijzen dat het noodzakelijk is voor het uitoefenen van je professionele activiteit. Daarnaast kan je maandelijks een onkostennota opstellen tot € 125 voor het gebruik van het kantoor of atelier, de elektriciteit en de verwarming.

  • Is je thuiskantoor de zetel van je vennootschap?

Dan kan je de investering in zonnepanelen laten dragen door je vennootschap. Je onderneming is dan eigenaar van de panelen én van de opgewekte elektriciteit. Met je vennootschap kan je de investering trouwens fiscaal afschrijven over een niet-bepaalde periode, dus ook over bijvoorbeeld 15 of 20 jaar tijd.

Ontdek ook hoe je vennootschap jouw energie kan betalen in dit artikel.

Sluit op voorhand steeds een duidelijke juridische basis af. Dat kan door een opstalrecht voor de zonnepanelen te verlenen aan je onderneming of door een huurovereenkomst voor je zonnepanelen te sluiten met je vennootschap voor het gebruik van je dak. Dat brengt een mooi voordeel mee. In het geval van opstal wordt de maandelijkse vergoeding belast als onroerend goed en houd je ongeveer 50% van de netto huurprijs over. Als je je dak verhuurt, kan je netto op ongeveer 65% van de huurprijs rekenen. Voor je hierover beslissingen maakt, bekijk je de details samen met je boekhouder.

Zonnepanelen op een bedrijfspand

Door zonnepanelen te installeren op je bedrijfspand, stap je mee op de trein van duurzaam ondernemen waar al heel wat andere ondernemers op zitten. En waar je simpelweg voordeel uit haalt.

  • Zonnepaneleninstallaties daalden de afgelopen jaren aanzienlijk in prijs, waardoor je zelfs zonder subsidies kan rekenen op een gemiddelde terugverdientijd van 7 jaar. Combineer die gedaalde kost met een meer efficiënte technologie en je investering is zeker nog rendabel.
  • Zodra de panelen op je dak liggen, heb je meer controle over je elektriciteitskosten. En dat minstens voor de komende 25 jaar.

Financiële voordelen van zonnepanelen voor bedrijven

Zonnepanelen installeren levert voor bedrijven en zelfstandigen niet alleen een mooie energiebesparing en een groen imago op. Als ondernemer geniet je van nog enkele financiële voordelen:

  • Je hebt recht op een eenmalige investeringsaftrek van 8% of een verhoogde investeringsaftrek van 20,5% . Met dit fiscale voordeel trek je een percentage van de aankoopwaarde van je zonnepanelen af van je belastbare winst.
  • Bij een geïnstalleerd vermogen van meer dan 10 kWh kan je je stroomoverschotten injecteren op het elektriciteitsnet en krijg je daar een vergoeding voor. Je sluit daarvoor een terugleveringscontract met je energieleverancier. Verbruikt je bedrijf toch meer stroom dan je produceert, dan kan je via het net altijd nog extra elektriciteit aankopen.
  • Je komt in aanmerking komen voor verschillende zonnepanelenpremies.
Fiscale voordelen zonnepanelen bedrijf

Zonnepanelen installeren levert bedrijven dus heel wat voordelen op waar je – dankzij hun levensduur van 25 jaar – erg lang op kan rekenen. Bovendien worden ze steeds toegankelijker. Met de groene expertise van Luminus ben je zeker van een begeleiding op maat, zodat jij alles haalt uit je investering in hernieuwbare energie.