Veel mensen hebben thuis al zonnepanelen, maar wist je dat de voordelen van zonnepanelen ook gelden voor jouw zaak? Investeren in deze groene energie is niet alleen een duurzame oplossing, zonnepanelen maken jou als zelfstandige of ondernemer ook onafhankelijker van de marktprijzen. Maar hoe werkt dat precies? En welk voordeel haal je concreet uit een zonnepaneleninstallatie? We gidsen je de weg.
Hoe werken zonnepanelen?
De straling van de zon bevat massa’s energie, die je met zonnepanelen kan opvangen om te gebruiken als CO2-neutrale energie in je woning, thuiskantoor of zaak. De panelen zélf bestaan uit fotovoltaïsche cellen van silicium. Wanneer het zonlicht er indringt, komen er elektronen los die als gelijkstroom door de installatie lopen. Nadat ze zijn omgezet in wisselstroom kan je ze meteen gebruiken of opslaan in een batterij.
Naast het zonnepaneel zelf, is de omvormer een van de belangrijkste onderdelen van je zonnepaneleninstallatie. Die heb je nodig om de opgewekte gelijkstroom om te zetten in bruikbare wisselstroom. Achter de omvormer zet je een meter om de hoeveelheid opgewekte elektriciteit te meten.
Wist je dat… je de keuze hebt tussen het in serie of parallel schakelen van je zonnepanelen? Kies je voor serieel geschakelde panelen, dan is er maar één omvormer voor de hele installatie. Dit betekent dat, wanneer er één paneel defect is, het effect heeft op de stroomproductie van de andere panelen. In principe kan je zelf kiezen, maar bij schaduwrijke daken is het aangeraden om je panelen parallel te schakelen om rendementsverlies zo veel mogelijk te voorkomen. Daarbij wordt elk paneel van een micro-omvormer voorzien. Het enige nadeel is dat je die ook op termijn wel eens zal moeten vervangen, want de omvormers zijn net als de panelen onderhevig aan het weer. Een alternatieve optie bij veel schaduw is om de panelen in serie te schakelen, en “optimisers” te plaatsen achter de panelen met schaduw. Ze maximaliseren zo de energieopbrengst.
Voor ondernemingen met een hogere energiebehoefte (jaarlijks elektriciteitsverbruik hoger dan 10.000 kWh), die een grotere zonnepaneleninstallatie willen plaatsen, is er goed nieuws! Je bent niet meer verplicht om een netstudie bij Fluvius aan te vragen voor installaties tot 25 kVA. Dit betekent minder administratie, en dus een snellere plaatsing van je installatie. Bovendien is het ook niet meer verplicht om een netontkoppelingskast te plaatsen voor installaties tot 30 kVA. Dit betekent een vermindering van de investeringskost met ongeveer € 8.000. Al zijn netontkoppelingskasten wel erg nuttig: tijdens stroompannes werken je zonnepanelen gewoon door en verlies je geen energie aan het net. Twijfel je over de plaatsing van een netontkoppelingskast? Neem dan contact op met een van onze experten.
De ideale omstandigheden om zonnepanelen te installeren
Zonnepanelen kan je in principe plaatsen waar je wil: op een plat dak, op een hellend dak, op de grond, of op trackers die meedraaien met de zon. Houd bij de installatie rekening met de verschillende parameters die je opbrengst mee bepalen:
- Het draagvermogen van je dak bepaalt het gewicht, en dus het aantal zonnepanelen dat je dak kan dragen.
- De schaduwinval en dakoriëntatie bepalen waar je best zonnepanelen kan installeren.
- De hellingsgraad van je dak bepaalt hoeveel zon je panelen opvangen.
Wat betekent de installatie van zonnepanelen voor je bedrijf?
Zonnepanelen op een thuiskantoor
Als thuiswerker woon en werk je in een gemengd pand:
- Werk je als eenmanszaak?
Dan is er geen duidelijke splitsing tussen je privévermogen en dat van je zaak. Voor elk gebouw met gemengd karakter leg je op voorhand een verhouding vast tussen ‘werk’ en ‘privé’. Die verhouding geldt dan voor alle huisvestingskosten (en dus ook de productie van je elektriciteit).
Een privé-investering in zonnepanelen is aftrekbaar als je kan bewijzen dat het noodzakelijk is voor het uitoefenen van je professionele activiteit. Daarnaast kan je maandelijks een onkostennota opstellen tot € 151,70 voor het gebruik van het kantoor of atelier, de elektriciteit en de verwarming.
- Is je thuiskantoor de zetel van je vennootschap?
Dan kan je de investering in zonnepanelen laten dragen door je vennootschap. Je onderneming is dan eigenaar van de panelen én van de opgewekte elektriciteit. Met je vennootschap kan je de investering trouwens fiscaal afschrijven over een niet-bepaalde periode, dus ook over bijvoorbeeld 15 of 20 jaar tijd.
Ontdek ook hoe je vennootschap jouw energie kan betalen in dit artikel.
Sluit op voorhand steeds een duidelijke juridische basis af. Dat kan door een opstalrecht voor de zonnepanelen te verlenen aan je onderneming of door een huurovereenkomst voor je zonnepanelen te sluiten met je vennootschap voor het gebruik van je dak. Dat brengt een mooi voordeel mee. In het geval van opstal wordt de maandelijkse vergoeding belast als onroerend goed en houd je ongeveer 50% van de netto huurprijs over. Als je je dak verhuurt, kan je netto op ongeveer 65% van de huurprijs rekenen. Voor je hierover beslissingen maakt, bekijk je de details samen met je boekhouder.
Zonnepanelen op een bedrijfspand
Door zonnepanelen te installeren op je bedrijfspand, stap je mee op de trein van duurzaam ondernemen waar al heel wat andere ondernemers op zitten. En waar je simpelweg voordeel uit haalt.
- Zonnepaneleninstallaties daalden de afgelopen jaren aanzienlijk in prijs, waardoor je zelfs zonder subsidies kan rekenen op een gemiddelde terugverdientijd van 8 jaar. Combineer die gedaalde kost met een meer efficiënte technologie en je investering is zeker nog rendabel.
- Zodra de panelen op je dak liggen, heb je meer controle over je elektriciteitskosten. En dat minstens voor de komende 25 jaar.
Financiële voordelen van zonnepanelen voor bedrijven
Zonnepanelen installeren levert voor bedrijven en zelfstandigen niet alleen een mooie energiebesparing en een groen imago op. Als ondernemer geniet je van nog enkele financiële voordelen:
- Je hebt recht op een verhoogde investeringsaftrek van 15,5% (dit is het verwachte percentage voor investeringen in 2024, en wordt pas definitief vastgelegd in de loop van april-mei 2024). Met dit fiscale voordeel trek je een percentage van de aankoopwaarde van je zonnepanelen af van je belastbare winst.
- De zonnestroom die je niet meteen zelf verbruikt, kan je injecteren op het elektriciteitsnet tegen een vergoeding. Je sluit daarvoor een terugleveringscontract met je energieleverancier. Goed nieuws: de meesten zelfstandigen en kleine ondernemingen hoeven daar geen apart contract voor af te sluiten. Bij Luminus zit deze injectievergoeding dan automatisch inbegrepen in je elektriciteitscontract. (Middel)grote ondernemingen moeten wel vaker een apart terugleveringscontract afsluiten, afhankelijk van de grootte van hun zonne-installatie.
Zonnepanelen installeren levert bedrijven dus heel wat voordelen op waar je – dankzij hun levensduur van 25 jaar – erg lang op kan rekenen. Bovendien worden ze steeds toegankelijker. Met de groene expertise van Luminus ben je zeker van een begeleiding op maat, zodat jij alles haalt uit je investering in hernieuwbare energie.