De 12 voordelen van zonnepanelen voor bedrijven

De energiecrisis ligt gelukkig achter ons, maar om te verzekeren dat je bedrijf probleemloos blijft draaien in onzekere tijden, maak je je bedrijf best zo onafhankelijk mogelijk van de energiemarkt. Zelf energie produceren is de beste manier om dat te doen. De voordelen van zonnepanelen voor je bedrijf zijn onmiskenbaar, dat ontdek je hier.

1. Zonnepanelen hebben een gunstige terugverdientijd

Dankzij een gemiddelde terugverdientijd vanaf 7 jaar en een productiegarantie van 25 jaar kan je 18 jaar zorgeloos profiteren van pure winst. Door je investering in zonnepanelen bespaar je meteen op je energiefactuur. Bovendien gaat de huidige generatie zonnepanelen tot wel 30 jaar mee!

2. De prijs van zonnepanelen wordt steeds voordeliger

De kostprijs van zonnepanelen ligt nu een pak lager dan 10 jaar geleden: gemiddeld betaal je € 1,26 per Wattpiek. Zelfs zonder zonnepanelensubsidies is het een haalbare en uiterst interessante investering. Bovendien ligt het rendement van zonnepanelen nog steeds erg hoog, onder andere dankzij de gunstige steunmaatregelen voor zonnepanelen voor bedrijven en zelfstandigen.

3. Het rendement van zonnepanelen blijft de moeite waard

Doordat de regelgeving de laatste jaren meermaals is veranderd en zonnepanelenpremies worden afgebouwd, twijfelen sommige mensen aan het rendement van zonnepanelen. Maar wees gerust, een zonnepaneleninstallatie blijft een slimme investering: gemiddeld reken je bij een investering in zonnepanelen op een rendement van 14%. Er zijn weinig spaar- of investeringsmogelijkheden die zo’n hoog rendement opleveren als zonnepanelen. Daarbij komt dat de productiegarantie het rendement tot 80% garandeert tot 25 jaar na de installatie!

>> Lees hier in detail hoe rendabel zonnepanelen zijn

>> Lees hier meer over zonnepanelen installeren als zelfstandige of kleine onderneming

4. Vanaf dag één besparen op energie

Al vanaf de eerste dag na de opstart van je PV-installatie daalt je energiefactuur. Je produceert immers meteen je eigen groene energie. Ook de zonne-energie die je niet meteen verbruikt, levert je nog wat op: met een terugleveringscontract wordt je bedrijf vergoed voor elke kWh zonnestroom die hij in het net injecteert.

5. Je beschermt jezelf tegen stijgende elektriciteitsprijzen

Door zonnepanelen te installeren op het dak van je bedrijf, stabiliseer je (een deel van) je energiekosten. Dat biedt je meer zekerheid op lange termijn, want hoe erg de energieprijzen ook schommelen, met zonnepanelen is je bedrijf zeker van gratis energie om zijn verbruik (deels) te dekken. Op de energie die je zelf produceert, betaal je bovendien geen bijdragen, geen distributiekosten aan netbeheerders en geen belastingen aan de overheid.

6. Je verdient ook op minder zonnige dagen

Zonnepanelen hebben geen warmte nodig om elektriciteit te produceren, zonlicht volstaat. Daardoor wekken ze ook energie op tijdens de winter en op minder zonnige dagen. België telt gemiddeld 1.600 à 1.700 zonne-uren per jaar en dat is ruim voldoende om het rendement van zonnepanelen de moeite waard te maken.

Alles wat je moet weten over zonnepanelen in Vlaanderen als zelfstandige of kleine onderneming vind je in dit artikel

7. Zonnepanelen helpen je bedrijf anticiperen op veranderingen in regelgeving

  • In Vlaanderen is de laatste jaren de regelgeving rond zonnepanelen regelmatig veranderd. De meest recente en ingrijpende verandering gebeurde in januari 2021:

Tot januari 2021 werd gezegd dat wie vóór 2021 zonnepanelen plaatste, tot 15 jaar na de installatie kon genieten van het principe van de terugdraaiende teller en het prosumententarief.

Maar het Grondwettelijk Hof vernietigde die regeling. Zonnepaneleneigenaars met een digitale meter vallen nu automatisch onder het systeem van het nettarief werkelijke afname, net als iedereen die na 2021 zonnepanelen installeert. In dit systeem betaal je geen prosumententarief meer maar distributienetkosten op je bruto-werkelijke afname.

Om het verdwijnen van de terugdraaiende teller te compenseren geeft Vlaanderen zowel particulieren als kleine ondernemingen een duw in de rug met een aanmoedigingspremie voor de installatie van zonnepanelen. De eenmalige premie zal afhangen van het jaar van installatie en daalt doorheen de jaren, tot de premie verdwijnt in 2024. Meer informatie over de voorwaarden vind je hier.

8. Je geniet van zonnepanelensubsidies

Om de investering in zonnepanelen toegankelijk te maken voor bedrijven bestaan er in ons land heel wat steunmaatregelen. Sommige beperken zich tot Vlaanderen, andere gelden voor het hele land, maar allemaal maken ze de voordelen van zonnepanelen een stuk goedkoper.

 De zonnepanelensubsidie in Vlaanderen

Sinds 2021 heb je recht op een eenmalige investeringspremie tot een maximum van € 750 en nooit meer dan 40% van de totale kost. Het premiebedrag hangt af van het jaar van installatie en het vermogen van je omvormer. Het bedrag daalt de jaarlijks, tot hij in 2024 verdwijnt. Lees er hier alle voorwaarden nog eens op na.

Injectievergoedingen voor je overproductie

Met een energiecontract met een injectievergoeding zoals MaxxFix Pro word je vergoed voor de overtollige elektriciteit die je op het net injecteert. Bij Luminus zit je sowieso goed: al onze contracten zijn voorzien van een injectievergoeding. De regeling geldt voorlopig alleen in Vlaanderen en Brussel, maar vanaf 2024 ontvangen ook Waalse ondernemers met zonnepanelen injectievergoedingen. Check alle voorwaarden en voordelen hier.

De investeringsaftrek voor zonnepanelen

De overheid steunt investeringen in energiebesparende maatregelen in het hele land met een investeringsaftrek. Daardoor mag je een deel van de aankoopwaarde van je zonnepanelen aftrekken van de belastbare winst van het jaar waarin je ze aankocht. Cijfers en meer over de verhoogde investeringsaftrek vind je hier.

In 2025 worden zonnepanelen nog voordeliger, want dan wordt de standaard investeringsaftrek verhoogd tot 10%. Bovendien zullen zelfstandigen, kmo’s en vrije beroepen hun energiebesparende en groene investeringen tot 40% fiscaal kunnen aftrekken. De huidige aftrek voor investeringen in onderzoek, ontwikkeling en octrooien wordt opgefrist als de ’technologieaftrek’. De inflatie heeft geen invloed meer: de eenmalige investeringsaftrek bedraagt nu 13,5%, en bij spreiding over meerdere jaren stijgt dit naar 20,5%.

Naast de verhoogde investeringsaftrek, kan je het aankoopbedrag ook gewoon afschrijven over een voorlopig onbeperkte tijd (bijvoorbeeld 15 tot 20 jaar), afhankelijk van je inkomsten. Bekijk het samen met je boekhouder.

Groenestroomcertificaten

Deze waardebonnen voor zelf geproduceerde energie die je weer aan de elektriciteitsleverancier of energieregulator verkoopt, werden in het leven geroepen om de installatie van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen, aan te moedigen. Sinds 2014 keren Vlaanderen en Wallonië geen groenestroomcertificaten meer uit, met uitzondering van zonnepanelen die voor dat jaar geplaatst werden. Brussel is de enige regio waar je de waardebonnen nog jaarlijks ontvangt (al wordt het systeem sinds 2021 ook daar afgebouwd).

Regel de verkoop van je Waalse of Brusselse groenestroomcertificaten aan Luminus:

Lokale bijdragen

Sommige gemeenten bieden ook zelf compensaties of steunmaatregelen die zonnepanelen installeren voor je bedrijf aantrekkelijker maken. Vraag het na bij het lokale bestuur waar je bedrijf gevestigd is.

9. Zonnepanelenonderhoud is beperkt

Door hun gladde structuur en de regelmatige spoelbeurt die ze krijgen door de Belgische regen, zijn zonnepanelen grotendeels zelfreinigend en vergen ze weinig onderhoud. Zo bewijzen ook regenachtige dagen hun nut voor het rendement van je zonnepanelen!

10. Zonnepanelen zijn een duurzame bedrijfsinvestering

De voordelen van zonnepanelen beperken zich niet tot het financiële plaatje, maar het is ook een manier om als ondernemer bij te dragen aan een duurzame toekomst. Je beperkt je CO2-uitstoot, je zet de toon voor andere ondernemingen en creëert een groen bedrijfsimago. Na maximum 10 jaar, zodra de initiële kost is terugverdiend, heb je geen vaste kosten meer voor je elektriciteitsverbruik. Dat toekomstgerichte denken kenmerkt de succesvolle ondernemer!

11. Zonnepanelen creëren een vrolijke werkomgeving

Werken voor een milieubewuste onderneming zal je medewerkers en jezelf nóg meer motiveren. Bovendien zijn zonnepanelen niet de enige manier om energie te besparen binnen je bedrijf. Samen met je medewerkers worden voorzichtig omspringen met energieverbruik en verspilling tegengaan een koud kunstje.

 12. Gratis opladen van bedrijfswagens

Met een groeiende populariteit van elektrische voertuigen is het opladen van bedrijfswagens een aanzienlijke kostenpost geworden. Door duurzame eigen energie te produceren en te gebruiken voor het opladen van je wagen, bespaar je aanzienlijk op operationele kosten én creëer je een milieubewust imago voor je zaak.