De Vlaamse regering koos recent voor een nieuwe berekening van de netkosten: het capaciteitstarief. Maar wat betekent die verandering voor het klassieke dag- en nachttarief? Klopt het dat het tweevoudig nachttarief verdwijnt? En heeft dat invloed op je energiefactuur?
Verandering in ons energieverbruik
Het verminderde nachttarief kwam er indertijd om mensen te stimuleren om energie te verbruiken buiten de piekuren (7u en 22u op weekdagen), en zo het distributienetwerk te sparen.
Alleen is de energiemarkt de voorbije jaren sterk veranderd. We produceren steeds vaker onze eigen energie en ook het aandeel van windmolens, zonne-energieparken en biomassacentrales stijgt. Dat betekent dat we minder afhankelijk zijn van de klassieke energiecentrales, die hun capaciteit dus anders moeten regelen. Vandaar dat ook onze distributienetkosten sinds 1 januari 2023 anders worden berekend.
Het nachttarief verdwijnt niet volledig
Onder het systeem van het capaciteitstarief is er geen sprake meer van vaste uren, want de capaciteit van het netwerk schommelt voortdurend. Precies daarom verviel ook het voordelige nachttarief binnen de distributienetkosten.
Maar je energiefactuur bestaat natuurlijk niet alleen uit distributienetkosten. Het bestaat uit meerdere onderdelen: de energieprijs, de distributienetkosten, de btw en taksen en heffingen. Wat je elektriciteitsprijs betreft, blijven we wel een tweevoudig tarief aanbieden. Het nachttarief verdwijnt dus niet helemaal, maar beperkt zich nu tot een kleiner deel van je totale energierekening.
Meer over het capaciteitstarief lees je hier.
In een voortdurend veranderende energiemarkt, doe ook jij je voordeel
Het capaciteitstarief moet ons als consument sensibiliseren om efficiënter met energie om te gaan. Dus: niet al je toestellen op hetzelfde moment inschakelen of opladen, maar ook niet op hetzelfde moment als veel andere mensen veel elektriciteit gebruiken.
Dat lijkt allemaal erg ingewikkeld, maar gelukkig is er een handige oplossing: dankzij de digitale meter kun je precies weten wat je beschikbare vermogen is. Kies je dat moment om te verbruiken, dan word je beloond met een lager nettarief. Hoe je zulke persoonlijke inzichten verkrijgt? Door aan energiemonitoring te doen.