Hoe weet ik of de stroom uit mijn stopcontact echt groen is?

Sta je voor de keuze tussen een groen of een grijs stroomcontract bij een energieleverancier, maar twijfel je eraan of die groene stroom wel écht duurzaam is? Hoe kan je zeker zijn van het verschil tussen de twee? En is groene stroom per se duurder?

Wees gerust, de hoeveelheid energie waarvoor je betaalt, werd effectief duurzaam opgewekt. En met groene stroom aan een vast tarief, hoeft dat niet eens duurder te zijn.

Het klopt, er is maar één elektriciteitsnet voor groene en grijze stroom

Elektriciteit ‘sorteren’ kan niet. Alle elektriciteit stroomt door hetzelfde stroomnet, waardoor je in principe geen onderscheid kan maken tussen jouw groene stroom en de eventueel grijze stroom van je buurman. In de praktijk is de stroom uit het stopcontact dus altijd een combinatie van groene en grijze stroom.

Heeft het dan wel zin een leveringscontract voor groene stroom aan te gaan met je leverancier? Natuurlijk! Je hebt dan de zekerheid dat de hoeveelheid elektriciteit die jij bij je thuis verbruikt wel duurzaam werd opgewekt, met hernieuwbare energie uit waterkracht, windmolens, zonnepanelen of biomassa. En zo draag je je steentje bij tot een CO2-neutraler klimaat.

Een garantie op groene energie

Wanneer energiebedrijven in België beweren dat ze groene stroom leveren, moeten ze dat natuurlijk ook bewijzen. Groene stroom wordt opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen, en dus niet geproduceerd met behulp van fossiele brandstoffen of in kerncentrales. Bedrijven wekken die stroom zelf op, kopen die in of investeren in manieren om in de toekomst duurzame energie op te wekken.

Per megawattuur groene stroom dat een bedrijf aanbiedt, moet het evenveel Garanties van Oorsprong voorleggen aan energieregulator VREG. Je hebt dan de garantie dat je leverancier traceerbare energie levert uit een hernieuwbare energiebron, waardoor je rechtstreeks de energietransitie steunt.

De groene stroom van Luminus

Luminus vecht al jaar en dag voor een schoner milieu. Dat doen we door energie te besparen en zelf groene stroom te produceren uit hernieuwbare energiebronnen als waterkracht, windkracht en de energie uit biomassa. Meer nog, met onze 213 eigen windturbines zijn we de nummer 1 in België op het vlak van windenergie. Daarnaast installeerden we ook 7 waterkrachtcentrales op Belgisch grondgebied. Ook hierin verzilveren we al jaren de koppositie.

Met een groenestroomcontract van Luminus – zoals Comfy – ben je er dus niet alleen 100% zeker van dat je stroom groen is, maar ook dat hij lokaal geproduceerd werd! Bovendien geniet je tal van voordelen wanneer je dit energietarief kiest:

De vele voordelen van energietarief Comfy

  • Zekerheid. Je prijs is het eerste jaar vast. Voor elektriciteit en/of gas. Je zegt je contract op wanneer je wilt.
  • Beloon jezelf met extra korting. Wanneer je voor domiciliëring kiest, krijg je het tweede jaar 5% korting op je elektriciteit. Vanaf het derde jaar is dat zelfs 10%.
  • Onderhoud voordelig je cv-ketel. Kies je voor Comfy Gas? Dan is je verplichte tweejaarlijks ketel onderhoud heel goedkoop vanwege de straffe korting (tot 55%) die je krijgt. Meer info.
  • Regel en bekijk alles in een klik. Je hebt toegang tot je persoonlijke klantenzone My Luminus. Bekijk makkelijk je verbruik en je facturen. Pas je betaalwijze en persoonlijke gegevens zelf aan. Ook via de app.

Een vast, groen energietarief met een pak extra voordelen!

Ontdek Comfy

Ook interessant voor jou