Hoe verander je van dagtarief of nachttarief?

Heb je zonnepanelen en is je tweevoudige meter niet meer interessant? Of zijn de kinderen het huis uit en hoef je niet meer zo vaak te wassen, te drogen en te strijken? Dan is een enkelvoudig tarief misschien voordeliger dan een tweevoudig dag/nachttarief. Andersom geldt dat het net wél interessant kan worden om van een enkelvoudige teller naar een tweevoudige teller over te stappen. Hoe verander je makkelijk van tarief? Dat leggen we hieronder uit.

LET OP!

Het tweevoudig uurtarief (met dag- en nachttarief) is sinds 1 januari 2023 afgeschaft voor de distributienettarieven.  Je energieleverancier kan wel dag- en nachttarieven blijven aanbieden voor je elektriciteitskosten

Lees hier alles over het nieuwe capaciteitstarief

Heb je al een digitale ofwel slimme meter of nog een klassieke mechanische meter?

Dat maakt wel een groot verschil als je van tarief wil veranderen. Met een digitale ofwel slimme meter kun je namelijk vanop afstand switchen tussen een enkelvoudige en tweevoudige teller. Het is gratis bij de plaatsing van je digitale meters. Nadien is er een beperkte administratieve kost, momenteel 12,22 euro (incl. btw).

Met een klassieke mechanische meter is het anders. Wil je veranderen van tarief dan krijg je automatisch een digitale meter. Die omschakeling is gratis.

Hoe werkt een digitale meter met een enkelvoudig en tweevoudig tarief?

Je digitale meter registreert altijd het verbruik per tariefperiode: tussen 7 en 22 uur en tussen 22 en 7 uur, alsook in het weekend.  

Kies je voor het enkelvoudige tarief, dan wordt je verbruik in deze twee periodes bij elkaar opgeteld. Je betaalt altijd dezelfde prijs. Bij een tweevoudig tarief is er een afrekening op basis van je verbruik in de afzonderlijke tariefperiodes. Daarvoor gelden verschillende prijzen. Hier vind je een rekensommetje om een goede keuze te maken tussen een enkelvoudig en tweevoudig tarief.

Heb je zonnepanelen dan wordt de opbrengst van je zonnepanelen in mindering gebracht. Op een digitale meter zie je verbruik en opbrengst apart vermeld op het display. De gegevens worden overigens automatisch doorgestuurd: je hoeft met een digitale meter dus zelf niet meer je meterstanden door te geven.

Lees hier welk effect de digitale meter heeft op je zonnepanelen