Het effect van digitale meters op je zonnepanelen

Heel wat eigenaars van zonnepanelen breken zich vandaag het hoofd over de invloed van een digitale meter op het rendement van hun zonnepaneleninstallatie. Blijven mijn groenestroomcertificaten behouden? Kan ik nog genieten van de voordelen van een terugdraaiende teller? Word ik vergoed voor de stroom die ik op het net injecteer? De komst van de digitale meter zorgt voor heel wat vragen en die beantwoorden we met plezier.

Op 14 juli 2017 keurde de Vlaamse Regering het ontwerpdecreet goed over de vervanging van alle elektriciteitsmeters tot 56 kVA door digitale meters. In januari 2019 startte Vlaanderen met de uitrol van zogenaamde ‘slimme meters’. Ook in Brussel en Wallonië worden op termijn de oude meters vervangen door digitale meters.

Wat met je groenestroomcertificaten?

Heel wat eigenaars van een zonnepaneleninstallatie vragen zich af in welke mate de plaatsing van een digitale meter een invloed zal hebben op de rendabiliteit van hun zonnepanelen. Bij de oudere zonnepaneleninstallaties hangt de rendabiliteit nauw samen met het recht op groenestroomcertificaten. Ontvang je vandaag al certificaten, dan zal dat ook zo blijven nadat er bij je thuis een digitale meter is geplaatst.

>> Download ook ons ebook: Alles over zonnepanelen bij je thuis

Wat met je terugdraaiende teller?

De traditionele ferrarismeters kunnen terugdraaien, waardoor je stroomverbruik gecompenseerd kan worden met je stroomproductie. Bij een digitale meter, die de stroomproductie en de stroomafname apart meet, ligt dit anders. Digitale meters hebben niet één, maar twee tellers: één die de afname van elektriciteit van het net meet en één die de eventuele injectie meet. De digitale tellers draaien op zich niet terug, maar door beide tellers te verrekenen, verkrijg je hetzelfde effect als bij de terugdraaiende teller.

Iedere installatie geplaatst voor 2021, behoudt gedurende minstens 15 jaar zijn recht op een terugdraaiende teller. Alle nieuwe installaties vanaf 2021 vallen onder een nieuw compensatiesysteem. Meer weten? In dit artikel lees je er alles over.

Opgelet! Momenteel is het uitgangspunt dat wie zonnepanelen in gebruik neemt vóór 31 december 2020, kan kiezen om 15 jaar te blijven genieten van het principe van de terugdraaiende teller. Deze regeling is gebaseerd op het op 5 juni 2019 gepubliceerde decreet van de Vlaamse Overheid.
Onder andere energiregulator VREG heeft deze regeling echter aangevochten bij het Grondwettelijk Hof, waardoor een gerechtelijke uitspraak ertoe kan leiden dat de terugdraaiende teller wordt vernietigd. Daarom is het op dit moment nog niet zeker of je effectief, en gedurende 15 jaar, van de terugdraaiende teller zal kunnen blijven genieten. We houden je in ieder geval op de hoogte van de laatste stand van zaken.

Wat met het prosumententarief?

Als (toekomstige) eigenaar van zonnepanelen heb je in Vlaanderen twee opties na de installatie van een digitale meter:

  1. Wanneer je kiest voor het systeem van een terugdraaiende teller op al je verbruik, betaal je het prosumententarief. Deze jaarlijkse forfaitaire bijdrage voor het gebruik van het elektriciteitsnet blijft van toepassing voor eigenaars van zonnepanelen van minder dan 15 jaar oud, en voor gezinnen die nog geen digitale meter hebben.
  2. Kies je voor het nieuwe systeem, en dus voor een teller die terugdraait behalve op het distributienettarief, dan betaal je distributienetkosten op de energie die je effectief van het net afneemt. Wanneer je je verbruik afstemt op de productie van je zonnepanelen en zo bijna geen elektriciteit meer van het net afneemt, is dit voordeliger dan het forfaitaire prosumententarief. Overstappen kan via de website van Fluvius. Let wel op! Je kan niet meer terug naar het prosumententarief van zodra je die keuze hebt gemaakt.

Heb je een slimme meter en installeer je na 2021 zonnepanelen? Dan val je automatisch onder het dit nieuwe nettarief.

Wallonië introduceert het prosumententarief vanaf 1 oktober 2020. Dat moest normaal gezien al vroeger, maar dit werd uitgesteld vanwege een meningsverschil tussen energieregulator CWaPE en de Waalse overheid, gevolgd door de coronacrisis. Vanaf oktober gaat de omschakeling officieel in, en zal de CWaPE waken over de correcte uitvoering. Je kan dan kiezen tussen een capaciteitstarief, vergelijkbaar met het Vlaamse prosumententarief, of een proportioneel tarief, vergelijkbaar met het nieuwe tariefsysteem in Vlaanderen. 

Kan je de plaatsing van een digitale meter weigeren?

Voor installaties na 2021 voorziet de Vlaamse wetgeving dat distributienetbeheerder Fluvius in principe je stroomtoevoer mag dichtdraaien als je weigert om een digitale meter te plaatsen. In de praktijk zal dat waarschijnlijk niet gebeuren omdat het parlement besliste dat er niemand afgesloten magworden. Brussel zal pas na een evaluatie van de digitale meters overgaan tot een algemene uitrol. Het Waalse Gewest legt de nadruk op grootverbruikers en eigenaars van zonnepanelen.

Blijft investeren in zonnepanelen rendabel?

Hoewel de steunmaatregelen vanuit de overheid afnemen, blijft het een interessante investering  om zonnepanelen te plaatsen, door hun gunstige prijs en rendement.

Ook interessant voor jou