Het effect van digitale meters op je zonnepanelen

Heel wat eigenaars van zonnepanelen breken zich vandaag het hoofd over de invloed van een digitale meter op het rendement van hun zonnepaneleninstallatie. Blijven mijn groenestroomcertificaten behouden? Kan ik nog genieten van de voordelen van een terugdraaiende teller? Word ik vergoed voor de stroom die ik op het net injecteer? De komst van de digitale meter zorgt voor heel wat vragen en die beantwoorden we met plezier.

Op 14 juli 2017 keurde de Vlaamse Regering het ontwerpdecreet goed over de vervanging van alle elektriciteitsmeters tot 56 kVA door digitale meters. In januari 2019 startte Vlaanderen met de uitrol van zogenaamde ‘slimme meters’. Ook in Brussel en Wallonië worden op termijn de oude meters vervangen door digitale meters.

Wat met je groenestroomcertificaten?

Heel wat eigenaars van een zonnepaneleninstallatie vragen zich af in welke mate de plaatsing van een digitale meter een invloed zal hebben op de rendabiliteit van hun zonnepanelen. Bij de oudere zonnepaneleninstallaties hangt de rendabiliteit nauw samen met het recht op groenestroomcertificaten. Ontvang je vandaag al certificaten, dan zal dat ook zo blijven nadat er bij je thuis een digitale meter is geplaatst.

>> Download ook ons ebook: Alles over zonnepanelen bij je thuis

Wat met je terugdraaiende teller?

De traditionele ferrarismeters kunnen terugdraaien, waardoor je stroomverbruik gecompenseerd kan worden met je stroomproductie. Bij een digitale meter, die de stroomproductie en de stroomafname apart meet, ligt dit anders. Digitale meters hebben niet één, maar twee tellers: één die de afname van elektriciteit van het net meet en één die de eventuele injectie meet. De digitale tellers draaien op zich niet terug, maar door beide tellers te verrekenen, verkrijg je hetzelfde effect als bij de terugdraaiende teller.

Iedere installatie geplaatst voor 2021, behoudt gedurende minstens 15 jaar zijn recht op een terugdraaiende teller. Alle nieuwe installaties vanaf 2021 vallen onder een nieuw compensatiesysteem.

Wat met het prosumententarief?

Als (toekomstige) eigenaar van zonnepanelen heb je in Vlaanderen twee opties na de installatie van een digitale meter:

  1. Wanneer je kiest voor het systeem van een terugdraaiende teller op al je verbruik, betaal je het prosumententarief. Deze jaarlijkse forfaitaire bijdrage voor het gebruik van het elektriciteitsnet blijft van toepassing voor eigenaars van zonnepanelen van minder dan 15 jaar oud, en voor gezinnen die nog geen digitale meter hebben.
  2. Kies je voor het nieuwe systeem, en dus voor een teller die terugdraait behalve op het distributienettarief, dan betaal je distributienetkosten op de energie die je effectief van het net afneemt. Wanneer je je verbruik afstemt op de productie van je zonnepanelen en zo bijna geen elektriciteit meer van het net afneemt, is dit voordeliger dan het forfaitaire prosumententarief. Overstappen kan via de website van Fluvius. Let wel op! Je kan niet meer terug naar het prosumententarief van zodra je die keuze hebt gemaakt.

Heb je een slimme meter en installeer je na 2021 zonnepanelen? Dan val je automatisch onder het dit nieuwe nettarief.

Ook Wallonië introduceert op 1 januari 2020 het prosumententarief. Je kan er dan kiezen tussen een capaciteitstarief, vergelijkbaar met het Vlaamse prosumententarief, of een proportioneel tarief, vergelijkbaar met het nieuwe tariefsysteem in Vlaanderen. Let op! Door de onenigheden binnen het Waalse gewest over de invoering van het prosumententarief, is het mogelijk dat de bepalingen in de loop van 2020 nog veranderen.

Kan je de plaatsing van een digitale meter weigeren?

Voor installaties na 2021 voorziet de Vlaamse wetgeving dat distributienetbeheerder Fluvius in principe je stroomtoevoer mag dichtdraaien als je weigert om een digitale meter te plaatsen. In de praktijk zal dat waarschijnlijk niet gebeuren omdat het parlement besliste dat er niemand afgesloten magworden. Brussel zal pas na een evaluatie van de digitale meters overgaan tot een algemene uitrol. Het Waalse Gewest legt de nadruk op grootverbruikers en eigenaars van zonnepanelen, maar is er nog weinig geweten over hoe de uitrol zal verlopen.

Blijft investeren in zonnepanelen rendabel?

Hoewel de steunmaatregelen vanuit de overheid afnemen, blijft het een interessante investering  om zonnepanelen te plaatsen, door hun gunstige prijs en rendement.

Ook interessant voor jou