Deze misvattingen over warmtepompen mogen de wereld uit

Twijfel je om een warmtepomp aan te schaffen, maar houden hardnekkige vooroordelen je tegen? In dit artikel zetten we de feiten op een rij en ontkrachten we de meest voorkomende misvattingen over warmtepompen. Laat je niet langer tegenhouden door deze mythes en maak zelf de meest geïnformeerde keuze.

Spring meteen naar de vraag waar jij nieuwsgierig naar bent:

• Is een warmtepomp alleen geschikt voor nieuwbouw?
• Zijn warmtepompen duur?
• Zijn warmtepompen alleen nuttig in goed geïsoleerde huizen?
• Zijn warmtepompen moeilijk te installeren?
• Maken warmtepompen veel lawaai?
• Kan een warmtepomp alleen worden aangesloten op vloerverwarming?
• Is een warmtepomp alleen rendabel in combinatie met zonnepanelen?
• Heeft een warmtepomp maar één functie: kamers verwarmen?

Misvatting: “Een warmtepomp is alleen geschikt voor nieuwbouw”

Niets is minder waar! Warmtepompen zijn ook zeer geschikt om bestaande woningen duurzaam te verwarmen. Ze worden zelfs meer en meer aangeraden bij vervanging van je oude verwarming. Het verschil zit vooral in de mogelijkheden. Nieuwbouwwoningen zijn namelijk flexibeler: tijdens het bouwproces kan je voldoende ruimte voorzien voor de installatie van de warmtepomp van jouw keuze. Bovendien zijn deze huizen optimaal geïsoleerd, wat het rendement van de warmtepomp ten goede komt.

In een bestaande woning zal je misschien niet elk type warmtepomp kunnen installeren of zullen er aanpassingen nodig zijn. Maar zelfs dan blijft het de meest duurzame en toekomstbestendige verwarmingsoplossing. Bovendien kom je in dit geval nog in aanmerking voor verschillende warmtepomppremies, waar nieuwbouweigenaars niet meer van profiteren.

Ontdek via deze test welke warmtepomp het best geschikt is voor jouw woning.

Misvatting: “Warmtepompen zijn duur”

Toegegeven, de aanschafprijs van een warmtepomp ligt momenteel nog hoger dan die van traditionele verwarmingssystemen. Maar laat je niet te snel afschrikken door dat prijskaartje: een warmtepomp is namelijk een waardevolle investering die op de lange termijn zijn vruchten afwerpt. Deze systemen zijn tot wel 5 keer energie-efficiënter dan andere verwarmingsinstallaties. Daardoor bespaar je flink op je energierekening – helemaal als je de warmtepomp combineert met zonnepanelen. Ook de onderhoudskosten zijn beperkt en je betaalt minder onroerende voorheffing met een warmtepomp. Bovendien kun je voor de installatie van een warmtepomp in een bestaande woning verschillende subsidies aanvragen, wat de kosten aanzienlijk beperkt.

Misvatting: “Warmtepompen zijn alleen nuttig in goed geïsoleerde huizen”

Hoewel een goede isolatie de efficiëntie van een warmtepomp stevig kan verbeteren, is het geen absolute must. Ook in minder goed geïsoleerde woningen kan een warmtepomp prima functioneren. Wie volledig wil genieten van alle voordelen die een warmtepomp te bieden heeft, kijkt best wel uit naar goede isolatie. Die brengt op zichzelf ook heel wat voordelen mee.

Misvatting: “Warmtepompen zijn moeilijk te installeren”

Ja en nee. We zouden de installatie niet zomaar aan een leek toevertrouwen, maar een handige doe-het-zelver kan zijn warmtepomp gerust zelf plaatsen. Alleen geothermische warmtepompen (grond-water-warmtepompen) en installaties van meer dan 200 kW mag je in België niet zelf plaatsen, want die hebben een goede regulatie nodig.

Let wel, vrijwel alle premies voor warmtepompen ontvang je alleen op voorwaarde dat je jouw warmtepomp door een officieel erkende installateur of aannemer laat plaatsen. Dan ben je in elk geval zeker van de juiste expertise en ervaring. Zo zorgen ook de specialisten van Luminus ervoor dat jouw warmtepomp optimaal presteert en naadloos aansluit op jouw woning.

Misvatting: “Warmtepompen maken veel lawaai”

Met de technologie van vandaag blijft dat zeer beperkt. Warmtepompen moeten namelijk voldoen aan de Europese geluidsnormen, waardoor ze nooit meer dan 70 dB zullen produceren – en dat is al een zeldzaam maximum. Dankzij technologische verbeteringen en slimme plaatsing van de buitenunit, is het geluidsniveau van een warmtepomp doorgaans vergelijkbaar met dat van een moderne koelkast. En met deze tips maak je het helemaal stil:

  • Plaats je warmtepomp op een vlakke, stabiele ondergrond.
  • Met schokdempers onder de poten kan je trillingsgeluid tegenhouden.

En met het advies van een ervaren installateur ontdek je allicht nog meer kansen om het geluid te beperken.

Misvatting: “Een warmtepomp kan alleen worden aangesloten op vloerverwarming”

Hoewel vloerverwarming inderdaad een ideale combinatie vormt met een warmtepomp, is het zeker niet de enige optie. Het grote voordeel van vloerverwarming is dat ze de warmte efficiënter verspreidt dan radiatoren. Toch hoef je niet je hele verwarmingsstelsel te vervangen, warmtepompen kunnen ook uitstekend samenwerken met radiatoren. Welke warmtepomp je best plaatst hangt wel af van de isolatiegraad van je woning, welk verwarmingssysteem je gebruikt, het type radiatoren en je jaarverbruik.

Lees meer over de mogelijkheden om je warmtepomp te combineren met bestaande radiatoren.

Misvatting: “Een warmtepomp is alleen rendabel in combinatie met zonnepanelen”

Zonnepanelen en warmtepompen zijn een match made in heaven, maar het is geen verplichte combinatie. Een warmtepomp kan prima functioneren zonder zonnepanelen en nog een mooi rendement halen. Maar met zonnepanelen kan het allemaal nog net iets beter. Dat is namelijk de ideale manier om het hoge energieverbruik van de warmtepomp te compenseren. Zo verhoog je de opbrengst van je warmtepomp en verlaag je je energierekening nog verder. Het is dus zeker het overwegen waard!

Misvatting: “Een warmtepomp heeft maar één functie: kamers verwarmen”

Veel mensen denken dat een warmtepomp slechts één functie heeft: je woning verwarmen. Maar wist je dat sommige warmtepompen je woning ook kunnen afkoelen? Deze zogenaamde reversibele warmtepompen doen dienst als airconditioning. In de winter verwarmen ze je woning op een efficiënte manier, terwijl ze in de zomer voor een aangenaam koel binnenklimaat zorgen.

Mag het nog wat meer zijn? Sommige warmtepompen verwarmen niet alleen je woning, maar ook je sanitair water. Zo profiteer je optimaal van de voordelen van een warmtepomp in je hele woning.

Conclusie? Warmtepompen verdienen hun vooroordelen eigenlijk niet. Het zijn veelzijdige toestellen die veel mogelijkheden bieden voor elke verbruikssituatie.