Hoe rendabel is een thuisbatterij?

Hoewel een thuisbatterij je nog niet volledig onafhankelijk maakt van het stroomnet, geeft het de rentabiliteit van je zonnepanelen wel een flinke boost. Door de invoering van de digitale meters en de hoge energiemarktprijzen, stijgt de vraag aanzienlijk. In dit artikel ontdek je hoe rendabel een thuisbatterij echt is en waarom de noodzaak wellicht verder zal stijgen.

Hoeveel kost een thuisbatterij?

De prijzen van thuisbatterijen verschillen naargelang het merk, het type en de capaciteit. Voor een thuisbatterij betaal je vandaag – afhankelijk van het merk en de capaciteit (gemiddeld van 3 tot 10 kWh) – tussen 5.000 en 11.000 euro. De bekendste merken zijn onder andere Huawei, Pylontech, LG en Tesla.

Is een thuisbatterij rendabel?

Thuisbatterij zonder zonnepanelen

Het is mogelijk om een thuisbatterij te installeren zonder zonnepanelen. ’s Nachts kan je de thuisbatterij dan laten opladen met elektriciteit van het net, aan een goedkoop nachttarief. Deze opgeslagen elektriciteit kan je vervolgens overdag gebruiken. Zo koop je je elektriciteit voortaan alleen nog maar aan het voordelige nachttarief. De winst die een gemiddeld gezin hieruit kan halen, is echter niet veel meer dan 100 euro per jaar: veel te weinig om de huidige aankoopprijs van de thuisbatterij op een redelijke termijn te compenseren. Een thuisbatterij zonder zonnepanelen is dus niet rendabel.

Thuisbatterij met zonnepanelen

Met behulp van een thuisbatterij kunnen zonnepaneleneigenaars hun zelfconsumptie zien stijgen van 30% tot 70%. Meer over zelfverbruik – de zelf opgewekte energie die je bij je thuis meteen verbruikt – lees je hier.

Of een thuisbatterij in jouw situatie rendabel is, hangt af van meerdere factoren: de aankoopprijs, capaciteit en de levensduur van de thuisbatterij, de opbrengst van je zonnepanelen, je (eigen)verbruik, enzovoort.

Als je de huidige prijzen en capaciteit van een thuisbatterij bekijkt, is vandaag een terugverdientijd van tien jaar mogelijk, maar enkel in combinatie met zonnepanelen. Goed nieuws over de levensduur: op de Europese markt geven de meeste batterijproducenten tien jaar garantie, maar studies tonen aan dat de levensduur van de huidige generatie batterijen zo’n vijftien jaar bedraagt. Hou er wel rekening mee dat een batterij die vaak volledig ontlaadt, een kortere levensduur heeft.

Maak je batterij slim en je investering rendabel
Wist je dat je aan je thuisbatterij ook een slimme sturing kan toevoegen? Dit apparaat balanceert je energieverbruik automatisch voor een optimale besparing. Hij houdt rekening met jouw verbruiksgewoonten, het weer en de productie van je zonnepanelen. Zo worden je stroompieken vanzelf afgevlakt. De slimme sturing zorgt ervoor dat je alleen stroom van het net afneemt en injecteert op de meest voordelige momenten. Dat levert een gemiddeld gezin een jaarlijkse besparing op van meer dan 500 euro. Zo wordt de investering in een thuisbatterij plots nog veel rendabeler en interessanter.

Ontdek meer over de voordelen van een thuisbatterij met slimme sturing.

Lees ook ons artikel: Een antwoord op de 14 meest gestelde vragen over zonnepanelen

Conclusie

Als je onmiddellijk de energie van je zonnepanelen verbruikt, verdien je sneller je zonnepanelen terug. Daarom is een thuisbatterij een mogelijk interessante investering voor zonnepaneleneigenaars: je hoeft geen stroom meer terug te injecteren op het net, maar verhoogt je zelfconsumptie. Onze experten ter zake bekijken vrijblijvend of een thuisbatterij in jouw specifieke situatie al dan niet interessant is.