Wie voortaan een bezoekje brengt aan het vakantiepark De Vossemeren in Lommel, zal dat in een nóg groenere omgeving doen. Center Parcs sloeg de handen in elkaar met Luminus Solutions en Vanparijs Engineers om een warmtekrachtkoppeling te installeren. Zo wordt het subtropisch zwembad op duurzame wijze verwarmd. Sustainability Manager Wilbert Hermans vertelt je alles over hun groene missie.
Center Parcs zet al een aantal jaren in op duurzaamheid. Wat houdt dat concreet in?
“In alle bescheidenheid: Center Parcs is misschien wel een van de pioniers in ons land als het gaat om duurzaamheid. Een dikke vijftig jaar geleden ontstond het idee om vakantiehuisjes midden in de natuur te plaatsen. Dat was in die tijd nog vrij basic: logeren tussen de konijntjes en eekhoorntjes, tussen de bomen en de planten. Respect voor de natuur was de kern. En dat is nog steeds zo: van de natuur moet je kunnen genieten met al je zintuigen, maar om dat te kunnen blijven doen, moet je er ook zuinig op zijn. Daarom zetten we heel erg in op duurzaamheid: slimme thermostaten en waterbesparende douchekoppen in de cottages, weinig chloor in het zwembadwater, een mooie fauna en flora en een plek voor dieren zoals vleermuizen, die ook nog eens de muggen op afstand houden.”
Een mooi voorbeeld is het park Vossemeren in Lommel. Eind vorig jaar lieten jullie een warmtekrachtkoppeling plaatsen in het subtropisch zwembad. Wat is dat precies?
“Simpel uitgelegd: warmtekrachtkoppeling is een technologie waarbij tegelijk elektriciteit en warmte worden opgewekt, zonder dat er al te veel verloren gaat. De warmtekrachtkoppeling in De Vossemeren zorgt voor de elektriciteit voor het centrale complex. Daarnaast wordt de restwarmte van de installatie en de warmte die uit de rookgassen komt, opgevangen om later te gebruiken voor de verwarming van het subtropisch zwembad.”
En hoe werkt zo’n warmtekrachtkoppeling eigenlijk?
“Je kunt het vergelijken met een kleine energiecentrale. Die bestaat uit een grote motor en een dynamo. De motor werkt op gas en produceert via de dynamo elektriciteit. Zo’n motor heeft heel veel restwarmte, die we niet zomaar verloren laten gaan. Door de koeling kunnen we die warmte opvangen en gebruiken om het zwembadwater of de jacuzzi’s te verwarmen. Niet alleen de opgewekte elektriciteit wordt gebruikt, maar dus ook de warmte en juist daarom is zo’n warmtekrachtkoppeling een stuk efficiënter dan een gewone energiecentrale.”
Vanwaar de keuze om dit systeem te installeren?
“Om zo weinig mogelijk fossiele energie te gebruiken. Met de nieuwe warmtekrachtkoppeling kunnen we de CO2-voetafdruk van het park in Lommel met maar liefst 490 ton verminderen. Dat is het equivalent van de jaarlijkse uitstoot van ongeveer 49 gezinnen.”
Vossemeren in Lommel is het eerste park met zo’n warmtekrachtkoppeling. Zullen er nog andere parken volgen?
“Absoluut! Momenteel installeren we in het park in De Haan al zo’n warmtekrachtkoppeling, en ook in de Kempense Meren zijn we alles aan het voorbereiden. Het doel is om in élk vakantiepark in ons land die technologie te gebruiken. En dat is nog niet alles, want ook de parken in Duitsland zijn op de goede weg om nog duurzamer te worden. In Park Bostalsee staan nu al drie warmtekrachtkoppelingen, en ook in de parken Allgäu, Hochsauerland en Nordseeküste is er al een te vinden. Stap voor stap, maar het komt er dus zeker aan.”
Luminus-klant?
Ontvang nu dankzij je Luminus Extras-voordelenprogramma tot 45% korting op je verblijf in Center Parcs! Geldig voor een verblijf in Les Ardennes, Erperheide en De Vossemeren voor een selectie van aankomsten t/m 14 december 2020. Tip: de hoogste kortingen zijn van toepassing voor het najaar. → Naar de korting!
Hebben jullie plannen om de parken in de toekomst nog groener te maken?
“Nog genoeg (lacht)! Een van de belangrijkste dingen die we nog willen doen, is het installeren en gebruiken van zonne-energie. En ook daar zetten we stappen in de goede richting. Nog maar net werden alle parken grondig geïnspecteerd, om te kijken op welke daken van de centrale gebouwen een zonne-installatie het best past. Nu we dat weten, kunnen we stilaan beginnen te denken aan die zonnepanelen en hoe dat precies in zijn werk zal gaan. To be continued!”
Als duurzaamheidsmanager gokken we dat je ook bij je thuis bewust omgaat met energie en/of andere bronnen?
“Ja hoor. Ik ben bijvoorbeeld al langer thuis in de zonne-energiewereld. De panelen heb ik werkelijk in alle vormen en maten op het dak liggen, tot grote ergernis van mijn vrouw (lacht). Zij had natuurlijk liever wat meer eenheid gezien op het dak. Ik ben er nu toch al jaren mee bezig: uitzoeken welke panelen goed zijn, en welke niet. De oudste zonnepanelen werden zelfs al een keer vervangen. Daarnaast probeer ik mijn huis ook zo goed mogelijk te isoleren. Het is goed als je groene stroom gebruikt, maar niet als al je warmte verloren gaat en je extra energie moet gebruiken. Dan zijn al je inspanningen voor niets.”
Wat is je persoonlijke duurzaamheids- of bespaartip voor de lezer?
“Ga verstandig om met energie. Dat is voor iedereen anders, al kun je wel in stapjes werken om zo min mogelijk fossiele brandstoffen te gebruiken. Kijk eerst naar hoe je in je dagelijkse leven minder elektriciteit kunt verbruiken. Door de lichten te doven als je een kamer verlaat, of de lader van je smartphone uit te trekken als die opgeladen is. Stap twee: hoe kan ik de energie die ik écht nodig heb, zo duurzaam mogelijk maken? Door over te schakelen op groene stroom of zonnepanelen op het dak te leggen. En tot slot: als ik toch fossiele energie nodig heb, hoe kan ik dat dan tot een minimum beperken? Je hoeft het zeker niet allemaal in één keer aan te pakken. Stapje voor stapje, dan kom je er wel.”