Duurzaam ondernemen? 5 voordelen van hernieuwbare energie voor bedrijven

Als onderneming investeren in groene energie is goed voor je marketing en je omzet. Je werkt mee aan een leefbaar milieu voor toekomstige generaties en creëert een groen bedrijfsimago en een duurzame werkomgeving. Energie besparen op het werk is dus niet alleen gunstig voor je energierekening en imago, maar ook voor de sfeer op de werkvloer.

Waarom investeren in groene energie?

Hernieuwbare energie is beter voor ons milieu, dat ligt voor de hand. Maar stond je al stil bij de positieve invloed die het kan hebben op je onderneming? De voordelen van hernieuwbare energie voor bedrijven zijn talrijk.

In tegenstelling tot hun ‘grijze’ tegenhangers aardgas, aardolie en steenkool zijn de onuitputtelijke energiebronnen wind, water, zonlicht en warmte minder belastend voor de aarde, én verrijkend voor jouw bedrijf. Vermijd spijt achteraf en stap nu op deze niet-te-stoppen trein van duurzaam ondernemen.

5 redenen om als ondernemer te investeren in groene energie 

1. Duurzame energie creëert meer winst voor bedrijven!

Zonnepanelen voor je bedrijf zijn misschien een grote investering, toch zijn ze een slimme economische beslissing. Een installatie heeft een gemiddelde levensduur van 25 jaar: dat is dus een lange garantie om energie te besparen op de werkvloer. Door de lagere energiefactuur verdien je die investering op gemiddeld 7 jaar terug, wat 18 jaar pure winst betekent. Maar je hoeft niet per se zo lang te wachten voor het begint te renderen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het je op lange termijn geld kan kósten als je groene investeringen nu aan je voorbij laat gaan.

  • Door de voordelen van hernieuwbare energie doelbewust te communiceren naar je doelgroepen, kan de overstap naar groene energie je wel 10% of meer omzetstijging bezorgen. Je trouwe klanten worden nog loyaler, je creëert sympathie bij nieuwe klanten en misschien boor je zelfs onontgonnen markten aan.
  • Als je zelf je energie opwekt, zal je zien dat je ook actiever energie gaat besparen op het werk en zo minder geld gaat uitgeven.
  • Er zijn subsidies voor bedrijven die investeren in duurzame energie, zoals de investeringsaftrek, die je als bedrijf vooruit kunnen helpen. Hoe sneller je de investering aangaat, hoe zekerder je bent van financiële hulp, en hoe vlugger je de voordelen van je groene energie zal voelen.

In 2025 wordt de investeringsaftrek trouwens nog verhoogd tot 10% en er wordt een nieuw fiscaal voordeel ingevoerd. Zelfstandigen, kmo’s en vrije beroepen zullen hun energiebesparende en groene investeringen dan tot 40% fiscaal kunnen aftrekken. Dat voordeel geldt trouwens ook voor investeringen in energiezuinige en -efficiënte maatregelen, emissievrije bedrijfswagens en groene technologie. Bovendien verandert de aftrek voor investeringen in onderzoek en ontwikkeling en in octrooien in de technologieaftrek, met vaste percentages: 13,5% voor de eenmalige investeringsaftrek en 20,5% als je de investering spreidt over verschillende jaren.

2. Investeren in duurzame energie = investeren in onafhankelijkheid

Duurzaam, toegankelijk, besparend… De voordelen van zonnepanelen voor bedrijven zijn niet te onderschatten. Bovendien is niets schadelijker voor een onderneming dan het risico van onverwachte prijsstijgingen op noodzakelijke behoeften.

Door zonnepanelen te installeren voor je bedrijf hoef je je daar dus geen zorgen over te maken. Je voorziet immers zelf in je energiebehoeften en stabiliseert je energiekosten. Dat biedt meer zekerheid op lange termijn door de oneindige voorraad aan zonnestralen, maar ook doordat je geen bijdragen, distributiekosten of belastingen moet betalen voor de duurzame energie die je lokaal produceert.

3. Je creëert een betere marktpositie voor je onderneming

Door te investeren inn duurzame energie voor je bedrijf, stimuleer je mee de economische groei van deze bloeiende energiesector. Onrechtstreeks creëer je jobs en investeer je in innovatieve ontwikkelingen. Zo maak je je bedrijf bijna onmisbaar in de circulaire economie van de toekomst. Bovendien is je onderneming in één klap meer geld waard wanneer je zelf een nieuwe uitdaging zoekt.

Door nu duurzaam te ondernemen en te investeren in groene energie, overtroef je je concurrenten en maak je jezelf aantrekkelijker voor potentiële klanten, partners en medewerkers. Benut de voorbeeldfunctie die je hebt als bedrijfsleider en creëer een meerwaarde op lange termijn.

4. Duurzaam ondernemen levert bedrijven trouwe klanten op

Consumenten zijn vandaag goed geïnformeerd en willen weten waar hun geld terechtkomt. Naast een goed product en een uitstekende klantenservice, kan je groene imago een doorslaggevende reden zijn waarom klanten jouw deur kiezen, en niet die van je concurrent.

Investeren in hernieuwbare energie is een goede manier om te bewijzen dat duurzaamheid voorop staat. Bovendien hebben consumenten er wel wat voor over om ‘schuldvrij’ te kopen, waardoor je de kosten van je investering soms zelfs kan doorrekenen.

5. Je kan makkelijk de ecologische voetafdruk van je bedrijf verminderen

Laat ons de voornaamste reden van de energietransitie niet vergeten: het is de enige manier om de opwarming van de aarde te vertragen. Het is mede jouw verantwoordelijkheid als bedrijfsleider om daar een steentje aan bij te dragen met initatieven voor duurzaam ondernemen.

Een warmtepomp of zonnepanelen installeren, gebruik maken van windenergie, een energiecontract op groene stroom, het zijn allemaal manieren om de uitstoot en ecologische voetafdruk van je bedrijf te verlagen.

Door 10 zonnepanelen te installeren wek je jaarlijks ongeveer 2.350 kWh op. Per opgewekte kWh bespaar je 0,46 kg CO2 in vergelijking met fossiele brandstoffen. Jaarlijks breng je in dat geval 1.081 kg minder CO2 in de lucht, wat overeenkomt met de uitstoot van 10.810 km autorijden.

Bereken hier de ecologische voetafdruk van je bedrijf en ontdek waar je als ondernemer kan verbeteren.

Wist je trouwens dat Luminus al jaar en dag de nummer één is op vlak van hernieuwbare energie? Duurzaam ondernemen is één van onze belangrijkste pijlers als bedrijf en daar helpen we andere bedrijven ook graag mee.