Verhuizen met kinderen? 5 verhuistips om het proces te vergemakkelijken

Verhuizen is geen sinecure. Niet enkel je hoofd zit vol to do’s, ook voor je kinderen staat er veel te gebeuren. Ze zijn gehecht aan hun routine en aan de gekende omgeving waarin ze vertoefden. Dat mag je niet onderschatten. Met deze 5 praktische tips om te verhuizen met kinderen, bereid jij je kroost voor op de grote dag. Zo is er al één zorg minder!

1. Een goed verhuisplan én timing is cruciaal

Een goede planning is vanzelfsprekend belangrijk, maar wanneer je verhuist met kinderen is de timing van het proces nóg belangrijker.

Verhuizen in een rustige periode, zoals een schoolvakantie, maakt het proces voor je gezin eenvoudiger. Natuurlijk is je verhuisdatum afhankelijk van meerdere factoren, die je niet altijd in de hand hebt. Verhuis je buiten de schoolvakanties? Probeer een moment te kiezen waarop je kind niet te veel andere veranderingen doormaakt zoals zindelijk worden, een nieuwe school, de examenperiode…

2. Maak ruimte voor emoties en babbels

Verhuizen kan een emotionele ervaring zijn voor kinderen. Zeker als jullie verhuizen naar een nieuwe stad en jullie dagelijks leven sterk verandert. Moedig hen aan om met jou te praten over hun zorgen, angsten en verwachtingen. Toon dat je die gevoelens begrijpt, maar help je kinderen ook om uit te kijken naar jullie nieuwe stek. Vertel hun bijvoorbeeld dat ze hun kamer mee mogen inrichten en dat jullie het nieuwe huis samen gezellig gaan maken.

Laat jullie verhuis een positieve boodschap zijn voor je kinderen, zelfs al is de achterliggende reden mogelijk minder leuk (echtscheiding, ontslag…). Als jij enthousiast bent over de verhuis, zal dat gevoel aanstekelijk werken.

3. Betrek je kinderen bij het verhuisproces

Kinderen voelen zich vaak meer op hun gemak als ze weten wat er gebeurt en waarom precies. Daarom is het van groot belang dat je je kinderen van a tot z betrekt bij de verhuis. Laat ze eventueel hun nieuwe kamer helpen inrichten. Spoor hen aan om zelf hun spullen in te pakken en laat hen op hun eigen verhuisdozen tekenen, zodat ze die meteen herkennen bij aankomst in de nieuwe woonst.

Let op: Hoe ouder je kind, hoe vroeger je over de verhuis kan praten. Jonge(re) kinderen breng je best pas op de hoogte wanneer de verhuisplannen concreet zijn, zodat ze niet te snel verward of onrustig raken.

Op de verhuisdag heb je misschien liever niet dat ze je voor de voeten lopen. Maar als je je oppas vraagt om hen te komen ophalen, kunnen ze zien hoe hun spullen van het oude naar het nieuwe huis gaan. Zo zullen ze het proces beter begrijpen. Door je kinderen te betrekken, voelen ze zich meer op hun gemak en krijgen ze een gevoel van controle over de situatie.

Betrek je kinderen bij het verhuisproces

4. Verken de buurt vooraf met je kinderen

Verhuizen is altijd even wennen, voor jou én je kinderen. Voorzie daarom voldoende tijd om samen te acclimatiseren. Bezoek op voorhand jullie nieuwe stek, maak kennis met de nieuwe buren en ga op ontdekkingsreis in de buurt. Bezoek parken, speeltuinen, scholen en andere plaatsen die voor hen belangrijk en fijn zijn. Zo weten ze niet alleen wat hen te wachten staat, maar kunnen ze ook enthousiast worden over die vooruitzichten. Deze kleine dingen maken het avontuur nét wat aangenamer.

5. Behoud je dagelijkse rituelen

Een van de grootste uitdagingen bij verhuizen met kinderen is wellicht de dagelijkse routine bewaren. Maar die houvast is voor je kinderen eigenlijk heel belangrijk. Probeer daarom de dagelijkse rituelen aan te houden, zoals samen ontbijten of een verhaal lezen voor het slapengaan. En trek ze ook zo snel mogelijk door in je nieuwe woning. Zo creëer je stabiliteit en zal de overgang van jullie oude naar jullie nieuwe leven vlotter verlopen.