Je aansluiting van elektriciteit en gas aanvragen in 6 stappen

Heb je voor je (ver)bouwproject een nieuwe aansluiting nodig voor elektriciteit en/of gas? Dan doe je die aanvraag best op tijd. In zes makkelijke stappen gidsen we je doorheen het proces.

Stap 1: Dien je aanvraag voor een nieuwe energie-aansluiting in bij je distributienetbeheerder

Een distributienetbeheerder staat niet alleen in voor de distributie van gas en elektriciteit, maar ook voor het installeren of wijzigen van je meters en voor hun aansluiting op het gas- en elektriciteitsnet.

Eenmaal je bouwproject duidelijk is, is het belangrijk om zo snel mogelijk je netbeheerder te contacteren voor de aansluiting op het distributienet. Je netbeheerder licht toe welke energieaansluiting je precies nodig hebt en geeft je gerichte informatie en advies. Geen idee wie je netbeheerder is? Via deze tool op onze website kom je dit snel te weten.

Heb je alle nodige informatie? Dien dan meteen je aanvraag voor een nieuwe energieaansluiting in. Dit kan zowel telefonisch als online bij de Vlaamse netbeheerder Fluvius.

Tijdelijke werfaansluiting nodig?

Bij een nieuwbouw vraag je een tijdelijke werfaansluiting aan. Dat is een aansluiting die de werken van energie voorziet, maar die daarna volledig wordt weggehaald.

Handig als je tijdelijk een hoger vermogen nodig hebt of als je appartementen (ver)bouwt die daarna elk hun eigen aansluiting krijgen.

Is het vermogen van je werfaansluiting gelijk aan je definitieve elektriciteitsaansluiting? Dan vraag je best naar een tijdelijke werfkast met een definitieve kabel. Zo vermijd je onnodige kosten.

Stap 2: Jij bereidt de aansluiting van je elektriciteit en gas voor

Je distributienetbeheerder doet het meeste werk voor je nieuwe gas- en elektriciteitsaansluiting. Fijn! Maar jij moet daarvoor wel enkele voorbereidingen treffen.

  • Voorzie een energiebocht/aansluitbocht en een watervaste multiplexplaat op de plaats waar de aansluitingskabel van de meterkast naar binnen komt.
  • Je bent verantwoordelijk voor de te voorziene graafwerken op je eigen terrein. Maak hierover afspraken met je ruwbouwaannemer of contacteer je netbeheerder voor alle voorwaarden. Indien mogelijk kun je de werken ook zélf uitvoeren om kosten te besparen.

Stap 3: Keur de offerte van je netbeheerder goed en maak een afspraak voor de effectieve aansluiting

Als je een aanvraag lanceert, krijg je van je netbeheerder 3 zaken: je EAN-codes, een offerte voor de aansluiting en een persoonlijk stappenplan waarin nogmaals duidelijk wordt uitgelegd wat jij als klant moet doen.

  • Een EAN-code is het 18-cijferig identificatienummer van je energieleveringspunten. Je elektriciteitsaansluiting heeft een ander EAN-nummer dan je gasaansluiting. Hou ze bij de hand voor stap 4.

De kostprijs van je energieaansluiting hangt af van jouw specifieke situatie:

  • De prijs van je elektriciteitsaansluiting is afhankelijk van het vermogen dat je nodig hebt. In 2023 werd het standaardvermogen in Vlaanderen opgetrokken van 10 naar 17,3 kVA. Daarvoor betaal je om en bij de € 850. Let op: in Brussel ligt het standaardvermogen nog op 9,2 kVA.
  • Voor zwaardere elektrische aansluitingen (bv. bij een grote zonnepaneleninstallatie) zijn de kosten hoger en betaal je ook extra studiekosten. Hierdoor loopt de rekening al snel op tot een totaal van € 2.000.
  • De prijs van je gasaansluiting varieert naargelang je vraag en netbeheerder. Voor een standaardaansluiting ben je ongeveer € 250 kwijt.

Nu al een duidelijk beeld krijgen van de kostprijs van je energieaansluiting in Vlaanderen? Dan helpt Fluvius je op weg met zijn handige simulatietool. Woon je in Brussel? Dan kan je terecht bij Sibelga voor meer informatie.

Is alles in orde? Dan is het alleen nog een kwestie van de offerte goedkeuren en een datum afspreken met je netbeheerder voor de installatie.

Stap 4: Sluit je energiecontract af

Wanneer je de EAN-codes van je netbeheerder hebt ontvangen, sluit je best meteen ook een energiecontract voor elektriciteit en/of gas af. Idealiter gebeurt dit nog vóór je netbeheerder langskomt om de meters te openen. Eenmaal je je energiecontract hebt afgesloten zal je energieleverancier, brengen wij bij Luminus de netbeheerder hiervan zelf op de hoogte.

Heb je hulp nodig bij je aansluitingen of wil je je energiecontract regelen? Luminus helpt je graag.

Stap 5: De netbeheerder komt langs om je meters te plaatsen en te openen

Het is zo ver! De netbeheerder komt langs om je energie aan te sluiten en liefst ook meteen te openen. Indien dat niet tegelijkertijd kan, moet de distributienetbeheerder een tweede keer langskomen om de meters te openen. Om te genieten van twee vliegen in één klap, moeten volgende voorwaarden vervuld zijn:

  • Je hebt een energiecontract afgesloten met een leverancier.
  • Je binneninstallatie voor elektriciteit is afgewerkt en gekeurd.
  • Zorg dat je zelf aanwezig bent bij de aansluiting van gas en breng het getuigschrift van de installateur mee, of een keuringsattest van een erkend controle-organisme.

Stap 6: Laat je energieaansluiting keuren

Nu moet er nog maar één ding gebeuren: je installatie onderwerpen aan een grondige keuring. Daarvoor schakel je de hulp in van een erkende AREI-controleur. Van zodra dat is gebeurd, is de installatie van je nieuwe elektriciteits- en gasaansluiting helemaal afgerond.