Energie besparen? Gooi je oude gewoontes overboord!

Duurzaam omgaan met energie is niet alleen een hot topic, maar ook noodzakelijk. Niet alleen om de energietransitie te versnellen voor de toekomstige generaties, maar zeker ook om te besparen op je energiefactuur. Door simpelweg een paar slechte gewoontes af te leren, kun je jouw energieverbruik verlagen. Je bewust zijn van deze kleine energievretende gewoontes is een eerste stap richting energiezuinig leven. 

1. Je huis onnodig verwarmen 

Laat je de verwarming draaien als niemand thuis is? Dat kost je een flinke duit aan verloren warmte. Als je de thermostaat op 15 graden zet wanneer de kinderen op school zijn en je zelf op het werk bent, bespaar je jaarlijks zo’n 160 euro met een gezin van 4 personen. En als je wél thuis bent, is het voor niets nodig om de temperatuur in te stellen op 21 graden. Zet je thermostaat gerust een graad lager. Met deze goede gewoonte kan je al snel 5 procent energie besparen op je verwarmingskosten

2. Van waterverspilling naar waterbesparing 

Laat je het water lopen tot het warm is vooraleer je onder de douche kruipt? Of stroom het water gulzig uit de kraan wanneer je je tanden poetst? Dan verspil je heel wat (warm) water. Door de kraan tijdig dicht te draaien, kun je zo’n 15% besparen op warm water, en dus ook op je energiefactuur. Of wat dacht je van een waterbesparende douchekop? Heb je niet zo snel warm water in je douche? Vang de eerste liters water dan op in een emmer, daarmee kan je nadien je kamerplanten water geven. Gemakkelijk en voordelig!

3. Bye, bye sluimerverbruik van elektrische toestellen

Iedereen doet het: de computer in sluimerstand laten staan, de televisie of decoder niet helemaal uitschakelen, de gsm-lader in het stopcontact laten zitten… Elk huishouden telt maar liefst 15 tot 50 apparaten die op stand-by (waakstand) staan. Maar wist je dat de waakstand van die toestellen goed is voor 7 tot 18% van je jaarlijks energieverbruik? Dat meldt Energids. Je kunt dus flink wat energie en geld besparen door je apparaten volledig uit te schakelen. En je moet niet eens élke stekker uit het stopcontact trekken. Met een stekkerdoos met een aan-uitknop zet je al je toestellen in één keer uit. 

TIP: Als 2,5 miljoen gezinnen het sluimerverbruik van hun tv-decoder aan banden leggen, besparen we samen 212 miljoen kWh elektriciteit of 78,5 miljoen euro op jaarbasis.

Bron: Energiesparen.be

4. Het licht vergeten uitdoen 

Het is snel gebeurd: je gaat van de slaapkamer naar de keuken en je vergeet het licht uit te doen. Vooral in de keuken, de badkamer, de slaapkamer en de leefruimte blijft het licht vaak onnodig branden. En dat kost een gemiddeld Belgisch gezin volgens MijnEnergie.be jaarlijks ongeveer 100 euro op de energiefactuur. ‘Kamer uit, licht uit’ is je nieuwe motto als je deze slechte energiegewoonte vaarwel wilt zeggen. Motiveer je gezinsleden om mee te doen door een energiespaarpot te gebruiken: wie het licht laat branden, stopt er 50 cent in. Met de opbrengst maken jullie één keer per jaar een leuke gezinsuitstap. 

Blijft deze slechte gewoonte hardnekkig hangen? Dan kan je er altijd nog voor kiezen om bewegingssensors of timers te installeren die het licht automatisch uitschakelen wanneer er niemand in de kamer is. Met deze en andere methoden van energiemonitoring, verhoog je je energiebesparing sterk.

Maak komaf met slechte energiegewoontes en doe het licht uit

5. Kleine wasjes: geen goed idee!

Wist je dat een halfvolle wasmachine even veel energie verbruikt als een volle wastrommel? Wacht dus enkele dagen tot je een volle wasmachine kan laten draaien. Hetzelfde geldt voor de temperatuur waarop je kleding wast: ook dat heeft een grote impact op je energiefactuur. Handdoeken, ondergoed en beddengoed was je uiteraard op hoge temperaturen, maar voor kleding is dat helemaal niet nodig. Door te wassen op 30 graden zijn je kleren even proper als wanneer je op 60 graden wast. Zo bespaar je jaarlijks ongeveer 11% energie.

En de droogkast? Die gebruik je beter alleen in noodgevallen. Als je bijvoorbeeld heel veel was hebt of wanneer het buiten pijpenstelen regent en je de was niet kan ophangen.

6. Een diepvries vol ijs bespaart geen energie

Je diepvries ijsvrij maken is een vervelende klus die we allemaal vaak uitstellen. Toch maak je er best regelmatig werk van want het kan je tot 10 % energie besparen. Zet simpelweg een reminder in je agenda om de 3 maanden. Zo valt de klus erg goed mee en vergeet je het niet!

Ga je op vakantie? Probeer dan je vriezer helemaal leeg te eten en trek hem uit het stopcontact. Door hem te laten ontdooien, verdwijnt het ijs vanzelf – net als de kosten op je energiefactuur.

7. De kookplaten laten gloeien

Natuurlijk wil je niet dat je eten al koud is nog voor het op tafel staat, maar daarvoor hoef je je kookplaten echt niet laten te branden tot het laatste moment. Verlaag je vuur als je bereiding warm genoeg is en zet het een paar minuten voor etenstijd af. Je geniet dan minstens 10 minuten van de thermische inertie van de kookplaten. Een gewoonte waarmee je op jaarbasis heel wat energie bespaart. Nog een tip: zet altijd een deksel op je pot. Doe je dat niet? Dan kost dat tot 60% méér energie. 

8. Strijk minder

Vind je strijken niet zo leuk? Prop je wasmachine dan niet te vol en hang je was meteen op als de wasmachine piept. Als je je broeken, truien en T-shirts dadelijk ophangt, is strijken bijna helemaal overbodig. Een strijkijzer is namelijk een echte energievreter: een uur strijken verbruikt al snel 1,5 tot 2 kWh. Je bespaart dus niet alleen geld, je krijgt er ook extra vrije tijd bovenop!

9. Sfeervol en energiezuinig wonen

Naast het afleren van oude gewoontes is het ook een goed idee om plaats te maken voor nieuwe gewoontes. Organiseer bijvoorbeeld één dag per week een ‘energiezuinige avond’. Laptops, tv’s en andere schermen gaan uit. Je schakelt het licht uit, je maakt het gezellig met kaarsjes en geniet van de kleine dingen: een gezellige babbel, een gezelschapsspel, een spannend boek… Zo wordt energie besparen zelfs gezellig.

Als je al het bovenstaande bij elkaar optelt en vaarwel zegt tegen deze slechte gewoontes, kan je tot enkele honderden euro’s per jaar aan energie besparen. Wil je nog meer aan de slag in huis? Met een paar slimme trucs en investeringen kan jij écht energiezuinig wonen.