Door jouw ketel goed en regelmatig te onderhouden, zorg je er niet alleen voor dat hij langer meegaat, maar garandeer je ook de veiligheid in jouw woning. Bovendien is een periodiek onderhoud van de cv-ketel wettelijk verplicht.
Regelmatig onderhoud cv-ketel verhoogt het rendement
Door jouw verwarmingsketel regelmatig te onderhouden, garandeer je een langere levensduur van het toestel. Een nieuwe verwarmingsketel aankopen, is niet goedkoop dus met een goed onderhoud bespaar je vast en zeker kosten op lange termijn. Bovendien wordt tijdens het onderhoud van de cv-ketel altijd de afstelling van de installatie gecheckt. Als jouw ketel goed staat afgesteld, kan je tot 5 à 10 procent winst boeken op jouw verwarmingsrendement.
Hoe frequent is het onderhoud van je cv-ketel nodig?
Het onderhoud van je ketel is verplicht volgens de Belgische wet. Voor ketels op stookolie moet dit jaarlijks, voor gasketels wordt een tweejaarlijks onderhoud aanbevolen.
Hoeveel kost een ketelonderhoud?
De prijzen van een cv-ketel onderhoud door een erkend technicus variëren, maar voor een gasketel moet je rekening houden met ongeveer 160 euro. Voor het onderhoud van een ketel op stookolie betaal je zo’n 40 euro meer. Ontdek de voordelige tarieven van een ketelonderhoudscontract bij Luminus. Wanneer je inschrijft op onze service hoef je niet zelf aan jouw jaarlijkse of tweejaarlijkse reinigingsbeurt te denken. Je wordt door ons op de hoogte gebracht wanneer jouw installatie opnieuw goedgekeurd moet worden. Bovendien kom je niet voor financiële verrassingen te staan, want je betaalt bij ons een vaste maandelijkse prijs.
Lees ook ons artikel: Geef jouw cv-ketel een lenteonderhoud
Twijfel je eraan of jouw huidige ketel optimaal werkt?
Je moet weten dat de prestaties van een ketel al na 15 jaar sterk verminderen. Installaties van 20 jaar en ouder zijn echte energievreters. Kies daarom tijdig voor een nieuwe ketel, bij voorkeur een condensatieketel. Dit type ketel haalt een extra hoog rendement dankzij de terugwinning van de warmte in de waterdamp van de verbrandingsgassen. Omwille van het hoge rendement en de extreem lage uitstoot van stikstofoxide en koolmonoxide scoren deze ketels ook ecologisch zeer goed. Zowel bij gas- als bij stookolieketels wordt dit principe toegepast.
Welke acties worden bij een ketelonderhoud uitgevoerd?
Tijdens het onderhoud van de cv-ketel gebeurt er een reiniging en controle van de schoorsteen of de rookgasafvoer. Ook de brander wordt in sommige gevallen opnieuw ingesteld en het kan zijn dat bepaalde slijtagegevoelige onderdelen vervangen moeten worden. Verder doet de technicus een aantal wettelijk verplichte metingen en kijkt hierbij naar de uitstoot van verbrandingsgassen. Wanneer alles in orde is, wordt het reinigings- en verbrandingsattest opgemaakt dat je zelf goed bij moet houden.
Extra tips voor minder verbruik
Een regelmatig onderhoud van je cv-ketel verhoogt zijn rendement en levensduur. Om ervoor te zorgen dat je geen torenhoge rekeningen in de brievenbus krijgt, zijn er nog een aantal tips die je kunnen helpen om energie te besparen op jouw verwarming.
- Wist je dat een juiste regeling van jouw thermostaat er al voor kan zorgen dat je energie bespaart? Als de thermostaat slechts één graadje lager staat, voel je dit al aan jouw portefeuille. Het is ook aangeraden om de verwarming ’s nachts niet volledig af te zetten. Laat ze liever constant draaien rond 15 graden, want dit verbruikt minder energie dan wanneer je de woning ’s morgens weer op temperatuur moet krijgen.
- Een optimaal gebruik van de radiatoren is evenzeer van groot belang. Zo moet je jouw radiotoren minstens één keer per jaar ontluchten. Zelfs het afstoffen of stofzuigen van de radiatoren kan een hoger rendement opleveren waardoor je energie bespaart.
- Ook een goede isolatie is van groot belang in de strijd voor een energiezuinigere woonst. Isoleren houdt veel meer in dan de traditionele muurisolatie. Zo haal je er bijvoorbeeld enkel voordeel uit wanneer je de leidingen van jouw verwarming isoleert in ruimtes die niet verwarmd worden, zoals de kelder. Daarnaast bespaar je ook energie door kieren en spleten onder de deuren af te sluiten met een tochtstrip. Alle beetjes helpen!
Een goed onderhouden verwarmingsketel is een veilige ketel
Bij regelmatig onderhoud van de cv-ketel komen er altijd bepaalde zaken aan het licht die wel wat oplapwerk kunnen gebruiken. Denk aan een onzorgvuldige afvoer in de schoorsteen, een vervuilde ketel of afvoerbuis, een probleem bij de brandstoftoevoer, enzovoort. Als dit soort kleine mankementen niet op tijd worden opgemerkt en hersteld, kunnen ze voor gevaar zorgen. Elk jaar sterven er nog mensen als gevolg van koolstofmonoxidevergiftiging, en elk jaar ontstaan er nog woningbranden als gevolg van slecht onderhouden ketels. Bovendien is het mogelijk dat de verzekeringsmaatschappij je niet volledig vergoed bij een woningbrand als jouw cv-installatie niet gekeurd is. Hoe je zo’n CO-vergiftiging kan voorkomen bij je thuis, lees je hier.