Waarom je cv-ketel onderhouden een must is

Door je verwarmingsketel goed en regelmatig te onderhouden, zorg je er niet alleen voor dat hij langer meegaat, maar garandeer je ook de veiligheid in jouw woning. Bovendien is een periodiek cv-ketel-onderhoud wettelijk verplicht in alle Belgische gewesten.

Een regelmatig cv-ketel-onderhoud verhoogt o.a. het rendement

Door regelmatig jouw cv-ketel te onderhouden, garandeer je een lange levensduur van het toestel. En maar goed ook, want een nieuwe verwarmingsketel kopen is een stevige investering.

Tijdig je cv-ketel onderhouden levert overigens ook een veiligste woonsituatie op. Bij het onderhoud komen al eens mankementen aan het licht: een onzorgvuldige afvoer in de schoorsteen, een vervuilde ketel of afvoerbuis, een probleem bij de brandstoftoevoer, … . Als dit soort kleine mankementen niet op tijd worden opgemerkt en hersteld, kunnen ze voor gevaar zorgen. Elk jaar sterven er nog mensen als gevolg van koolstofmonoxidevergiftiging en ontstaan er woningbranden door slecht onderhouden verwarmingsketels. Bovendien is het mogelijk dat de verzekeringsmaatschappij je niet volledig vergoedt bij een woningbrand als jouw cv-installatie niet gekeurd is.

De voordelen van een cv-ketel-onderhoud kort samengevat:

  • De cv-ketel verbruikt minder energie en stoot minder CO₂ uit.
  • De cv-ketel heeft minder last van storingen en pannes.
  • De cv-ketel gaat langer mee.
  • Je vermijdt grote risico’s, zoals explosies en koolmonoxidevergiftiging.
  • Je bent in lijn met de wetgeving en met de voorwaarden van je brandverzekering.

Wat houdt onderhoud van je cv-ketel precies in?

Om te beginnen reinigt de technicus de ketel, de brander en eventueel de schoorsteen. Daarnaast stelt hij de brander opnieuw af en voert hij de wettelijk verplichte metingen uit. Hierbij wordt ook de uitstoot van de verbrandingsgassen gecontroleerd. Indien nodig zal de technicus ook de slijtagegevoelige onderdelen vervangen, zoals bijvoorbeeld de branderdichting. Bovendien wordt tijdens het onderhoud altijd de afstelling van de installatie gecheckt. Als je verwarmingsketel goed staat afgesteld, kan je tot 5% à 10% winst boeken op je jaarlijks verwarmingsrendement. Ten slotte stelt hij het reinigings- en verbrandingsattest op.

Hoe vaak moet je je ketel onderhouden in Vlaanderen?

Zowel Vlaamse particulieren als bedrijven zijn wettelijk verplicht om hun cv-ketel te onderhouden. Dit geldt ook voor huurders. Mazoutketels of centrale stooktoestellen op een vaste brandstof moeten elk jaar een onderhoud krijgen. Voor gasgestookte verwarmingstoestellen is een tweejaarlijks onderhoud verplicht.

De Vlaamse overheid heeft een aantal spelregels opgesteld voor het cv-ketel-onderhoud:

  • De gebruiker is zelf verantwoordelijk om regelmatig zijn cv-ketel te laten onderhouden door een erkend technicus.
  • Na de onderhoudswerkzaamheden stelt de technicus een ‘reinigings- en verbrandingsattest’ op, voorzien van zijn naam, handtekening en erkenningsnummer.
  • De gebruiker dient het attest te bewaren. Als huurder ben je daarbovenop verplicht om een kopie van het attest te overhandigen aan de huiseigenaar.

Ook in Wallonië en Brussel geldt een verplicht cv-ketelonderhoud

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de gebruiker van een gasketel verplicht om zijn ketel elke 2 jaar te laten onderhouden. In Wallonië is dat elke 3 jaar. Toch kiezen velen ook hier voor een tweejaarlijks onderhoud. Voor een ketel op stookolie of vaste brandstof is een jaarlijks verwarmingsketel-onderhoud de regel. Meer info over het verplichte onderhoud van verwarmingsketels in Wallonië en Brussel vind je op de websites van het Waals Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Met een tijdig cv-ketel-onderhoud garandeer je een optimale cv-ketel-werking, wanneer je in de herfst je verwarmingsketel weer inschakelt.

Hoeveel kost een verwarmingsketel-onderhoud?

De prijzen van een cv-ketel-onderhoud door een erkend technicus variëren, maar voor een gasketel moet je rekening houden met ongeveer € 170. Voor het onderhoud van een ketel op stookolie betaal je zo’n € 50 meer.

Ontdek de voordelige tarieven van een ketelonderhoudscontract bij Luminus. Wanneer je inschrijft op onze service hoef je niet zelf aan jouw jaarlijkse of tweejaarlijkse reinigingsbeurt te denken. Je wordt door ons op de hoogte gebracht wanneer jouw installatie opnieuw goedgekeurd moet worden. Bovendien kom je niet voor financiële verrassingen te staan, want je betaalt bij ons een vaste maandelijkse prijs.

Nog een meevaller: kies je voor een van de Comfy gastarieven? Dan betaal je de eerste 24 maanden slechts € 5,45 domiciliëring per maand voor Luminus Ketel Onderhoud, in plaats van € 7,95. Dat is goed voor een totale korting van € 60.