Privé

Wat zijn thuisbatterijen en hoe werken ze?

Met een thuisbatterij sla je het productieoverschot van je zonnepanelen op om het te gebruiken wanneer je zonnepanelen te weinig energie produceren. Lees verder om uit te vissen hoe zo’n batterij werkt in combinatie met je zonnepanelen en wat de voor- en nadelen ervan zijn.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij slaat je geproduceerde zonne-energie op zodat je die kan gebruiken wanneer je zonnepanelen onvoldoende energie opwekken, zoals ’s nachts of op piekmomenten. Daarnaast kan een thuisbatterij tijdens daluren goedkopere energie van het elektriciteitsnet opslaan om later te gebruiken. Zo geniet je ook tijdens de piekuren van opgeslagen energie aan daltarief.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is eigenlijk een onderdeel van een volledig systeem met een stroomopwekker, een omvormer, een batterij-vermogensmeter en een noodschakelaar.

Een thuisaccu levert het meeste op in combinatie met zonnepanelen, die zonlicht omzetten naar elektriciteit. De omvormer is aan de ene kant verbonden met de elektriciteitskast en aan de andere kant met de zonnepanelen en de thuisbatterij. Hij maakt elektriciteit van de zonnepanelen of de thuisaccu bruikbaar voor in huis. Andersom kan de omvormer ook stroom van het net halen om op te slaan in de batterij.

De voordelen van een thuisbatterij

  • Je hoeft de overproductie van je zonnepanelen niet terug te geven aan het net, maar je kan ze op een later tijdstip hergebruiken in je woning.
  • Je verhoogt de rentabiliteit van je zonnepaneleninstallatie.
  • Als je over een dubbele elektriciteitsmeter beschikt, kan je tijdens de daluren goedkope elektriciteit in je thuisbatterij opslaan. Let wel op: zonder zonnepanelen is het voordeel te klein om de aankoopprijs van je batterij terug te verdienen.
  • Een thuisaccu als noodstroominstallatie tijdens een elektriciteitspanne is een stil en ecologisch alternatief voor een elektriciteitsgenerator op stookolie of benzine.
  • Je wordt minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.
  • Voor de installatie kom je sinds juni 2019 in Vlaanderen in aanmerking voor een premie.

De nadelen van een thuisbatterij

  • Een batterij kan redelijk wat plaats innemen.
  • De prijzen van thuisbatterijen liggen nog hoog, al worden ze steeds efficiënter en goedkoper.
  • De opslag van energie vraagt ook energie.
  • Sommige thuisaccu’s bevatten zeldzame of schadelijke stoffen.

Maakt een thuisbatterij mij volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet?

Producenten van thuisbatterijen durven wel eens beloven dat hun product volledige onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet mogelijk maakt. In realiteit is dat (nog) niet het geval. Van oktober tot maart ben je voor je stroom nog steeds aangewezen op het elektriciteitsnet.

Een thuisbatterij blijft wel een zinvolle investering. Zo kan je door de combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij tot 75% onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet. Zonder thuisaccu is dat ongeveer 30%.

Lees meer over de rentabiliteit van thuisbatterijen in dit artikel.

Informatie betterijsystemenGa naar www.luminus.be