Wat zijn thuisbatterijen en hoe werken ze?

Met een thuisbatterij kan je het productieoverschot van je zonnepanelen opslaan en gebruiken op momenten waarop je zonnepanelen te weinig energie produceren. Dat is zéker interessant wanneer je zonnepanelen hebt die na 2020 werden geïnstalleerd. Waarom? Dat lees je verderop in het artikel. Eerst vertellen we je hoe zo’n batterij werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij slaat je geproduceerde zonne-energie op zodat je die kan gebruiken wanneer je zonnepanelen onvoldoende energie opwekken, zoals ’s nachts, op een erg bewolkte dag of op piekmomenten.

Daarnaast kan een thuisbatterij tijdens daluren goedkopere energie van het elektriciteitsnet opslaan om later terug te gebruiken. Zo geniet je ook tijdens de piekuren van opgeslagen energie aan daltarief. Hoeveel je kan besparen met behulp van een thuisbatterij lees je in het artikel Hoe rendabel is een thuisbatterij?. Daarin krijg je ook meer info over de beschikbare premies.

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is eigenlijk een onderdeel van een volledig systeem, meestal bestaande uit zonnepanelen, een batterij met een omvormer, een batterij-vermogensmeter en een noodschakelaar.

Een thuisaccu levert het meeste op in combinatie met zonnepanelen, die zonlicht omzetten naar elektriciteit. Deze elektriciteit kan mits omvorming naar wisselstroom onmiddellijk gebruikt worden in je huis of wordt opgeslagen in de batterij.

Rol van de omvormer

De omvormer is aan de ene kant verbonden aan de elektriciteitskast en aan de andere kant met de zonnepanelen en de thuisbatterij. Zo kan de omvormer via de elektriciteitskast elektriciteit afkomstig van de zonnepanelen of de thuisaccu beschikbaar stellen aan de woning. Andersom kan de omvormer via de elektriciteitskast stroom van het net halen om in de batterij op te slaan.

Oplossing bij elektriciteitspannes

Optioneel kan je kiezen voor een noodstroominstallatie. Tijdens een elektriciteitspanne zorgt die ervoor dat de opgeslagen stroom in de thuisbatterij gebruikt wordt om verlichting, verwarming en belangrijke apparaten van elektriciteit te voorzien. Zo is een thuisaccu ook een stil en ecologisch alternatief voor een elektriciteitsgenerator op stookolie of benzine.

Maakt een thuisbatterij volledige onafhankelijkheid mogelijk?

Producenten van thuisbatterijen durven weleens beloven dat hun product volledige onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet mogelijk maakt. In realiteit is dat echter (nog) niet het geval. Van oktober tot maart ben je voor je stroom nog steeds aangewezen op het elektriciteitsnet. Dat wil echter niet zeggen dat een thuisbatterij geen zinvolle investering is. Door de combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij kan je tot ongeveer 75% onafhankelijk worden van het elektriciteitsnet. Ter vergelijking: een gemiddelde zonnepaneleninstallatie zonder thuisaccu garandeert je gemiddeld 30% onafhankelijkheid.

De voordelen van een thuisbatterij

 • De tijdelijke overproductie van je zonnepanelen vloeit niet weg naar het net, maar kan jij op een later tijdstip hergebruiken in je woning.
 • De rentabiliteit van je zonnepaneleninstallatie wordt groter. Heb jepas zonnepanelen geïnstalleerd (vanaf 2021)? Dan val je automatisch onder het nettarief werkelijke afname. Binnen dat tarief brengen je zonnepanelen het meeste op als je je zelfconsumptie zoveel mogelijk kan verhogen. Een thuisbatterij kan een belangrijke schakel zijn in het opkrikken van dat ‘onmiddellijke verbruik’.
 • Je geniet van lagere elektriciteitskosten.
 • Een thuisbatterij doet ook dienst als noodgenerator bij elektriciteitspannes.
 • Je wordt veel minder afhankelijk van het elektriciteitsnet.
 • Tot en met 2024 krijg je van de Vlaamse overheid een premie bij de aankoop en installatie van een thuisbatterij. Vanaf 2022 bedraagt de batterijpremie maximaal 1725 euro incl. btw.

Lees ook ons artikel: “Zonnepaneleneigenaar? Zo verhoog je je zelfconsumptie”

De nadelen van een thuisbatterij

 • De prijzen van thuisbatterijen liggen vandaag nog redelijk hoog, startend van 4.500 euro tot 10.000 euro, afhankelijk van de capaciteit die je wenst.
 • Door minder zonuren in de winter heb je wel (meer) energie van het net nodig.
 • De batterij neemt wat plaats in beslag.
 • De opslag van energie vraagt ook energie.
 • Sommige thuisaccu’s bevatten schaarse of schadelijke stoffen.

Conclusie

Als je de werking begrijpt en de voor- en nadelen afweegt, is een thuisbatterij anno 2021 al interessant in woonsituaties met een hoog stroomverbruik en veel elektrische apparaten (denk maar aan een warmtepomp en/of elektrische wagen). Weet ook dat de Vlaamse overheid recent extra budgetten heeft vrijgemaakt om de premies voor batterijen te verlengen.

In het artikel Is de thuisbatterij anno 2021 een interessante investering? krijg je meer info over het financiële aspect. Heb je nog vragen voor jouw specifieke situatie? Neem dan zeker contact op met onze adviseurs. Ze geven met plezier antwoord op jouw vragen.

Ook interessant voor jou