Is de thuisbatterij anno 2024 een interessante investering?

Hoewel de thuisbatterij ondertussen algemeen bekend is, blijft het apparaat voor velen een grote investering. Eén waarvan men niet altijd weet wat de werking en de precieze voordelen omvatten. In dit artikel vind je alles wat je moet weten om de beslissing af te wegen. Is een thuisbatterij iets voor jou? Je ontdekt het hier.

Hoe werkt de thuisbatterij?

Een thuisbatterij is onderdeel van een systeem dat meestal bestaat uit een accu, een omvormer en zonnepanelen. Met een thuisbatterij kan je het productieoverschot van je zonnepanelen opslaan en gebruiken op momenten waarop je zonnepanelen te weinig of geen energie produceren – voornamelijk ’s nachts of op bewolkte momenten. Heb je een meter met dag- en nachttarief, dan kan je bovendien goedkope elektriciteit (aan nachttarief) opslaan, om die tijdens de dag te gebruiken. Met een zonnepaneleninstallatie dekt een gemiddeld gezin tot 30% van zijn elektriciteitsverbruik. Gekoppeld aan een thuisbatterij stijgt dit aandeel tot wel 70%.

Wil je meer weten over de werking van zulke batterijen? Lees dan het artikel “Hoe werkt een thuisbatterij?”

De thuisbatterij wordt pas echt interessant wanneer je er slimme sturing aan koppelt. Die balanceert je verbruik in overeenstemming met je verbruiksgewoonten, het weer en de productie van je zonnepanelen. Zo geniet je automatisch van de meest voordelige energietarieven en gewoonten. Het beste nieuws: je bespaart er een flinke som energiekosten mee en hoeft daar zelf helemaal niets voor te doen.

Waarom een thuisbatterij? De voordelen op een rij

Als je een thuisbatterij plaatst, brengt dit heel wat voordelen met zich mee:

 • Je bespaart op je energierekening. De energie die je zelf produceert is gratis. Hoe meer je hiervan gebruikt, hoe lager je energiekosten.
 • Je bent minder afhankelijk van schommelende energieprijzen.
 • Je voorziet het oplaadpunt voor je elektrische auto (deels) met de opgeslagen energie.
 • Je stuurt geen elektriciteit aan een goedkoper injectietarief het net op, maar gebruikt je zelfopgewekte stroom zelf wanneer jij het nodig hebt.
 • Je maakt het jezelf gemakkelijk om je verbruik te spreiden onder het capaciteitstarief.
 • Soms kan je ervoor kiezen om een back-up optie aan te schaffen zodat je batterij elektriciteit kan leveren aan bepaalde toestellen bij een stroompanne.

Met een slimme thuisbatterij komen daar zelfs nog wat voordelen bij:

 • Je stroompieken worden automatisch afgevlakt.
 • Je neemt energie af van het net en injecteert alleen aan de voordeligste tarieven.
 • Je elektrische wagen laadt vanzelf op de voordeligste momenten.

Wist je dat… de producent verantwoordelijk is voor de batterij, ook ná gebruik?

Als bewuste consument twijfel je misschien om een accu te kopen omwille van de milieu-impact na het einde van de levensduur. Weet dan dat de fabrikant of invoerder van je batterij moet voldoen aan de zogenaamde aanvaardingsplicht.

Dat wil zeggen dat die verantwoordelijk is voor wat er met de onderdelen van de batterij gebeurt na hun ‘eerste leven’. En dus verplicht om je batterij terug te nemen, te verwerken en naar behoren te recycleren of hergebruiken.

Waarom voor een thuisbatterij kiezen?

De kwaliteit van thuisbatterijen is doorheen de jaren enorm verbeterd en de kostprijs is fors gedaald. Zo heb je al kwalitatieve batterijen tussen 5.000 euro en 11.000 euro, inclusief installatie. De terugverdientijd van een thuisbatterij in combinatie met zonnepanelen is gemiddeld 10 jaar, maar kan een stuk korter of langer worden:

 • In combinatie met andere investeringen kan je het rendement verhogen. Zo kan je voor je verwarming en transport overschakelen op elektriciteit met behulp van een warmtepomp of elektrische wagen, die door je thuisbatterij aangevoerd wordt wanneer de zon niet schijnt.
 • Ook hoge energieprijzen zorgen voor een snellere terugverdientijd van een batterij in combinatie met zonnepanelen. Je bespaart meer omdat je dankzij je batterij ‘s avonds geen dure energie hoeft aan te kopen van het net.
 • Je kan besparen op je installatiekost door je batterij tegelijkertijd met je zonnepanelen te plaatsen.
 • Door slimme sturing te installeren verlaag je je energiefactuur nog sterker en geef je de terugverdientijd van je thuisbatterij een stevige boost.
 • Bovendien is er de mogelijkheid om een energielening aan te gaan voor de installatie van je thuisbatterij…

Als je alles op een rijtje zet, is een thuisbatterij op maat nu al een rendabele investering voor sommige gezinnen. Ook je zonnepanelen verdien je sneller terug als ze gekoppeld zijn aan een batterij, aangezien je je zelfconsumptie op die manier fors verhoogt. Zo haal je het maximum uit je digitale teller. En los van de terugverdientijd zijn ook de zorg voor onze planeet en ultiem comfort belangrijke argumenten.

Twijfel je of een thuisbatterij ook voor jou rendabel is? Zoek het geheel vrijblijvend eens uit met een van onze ervaringsdeskundigen. Wie het uit de mond van een investeerder wil horen, kan hier het verhaal van Patrick lezen: hij vertelt je in een interview over de installatie van zijn thuisbatterij.