Als onderneming overstappen op groene energie is goed voor je imago, je marketing en je omzet. Je gaat van ‘concurrent’ naar ‘topondernemer’ en verdient vlot je investeringen terug. En je werkt ook mee aan een leefbaar milieu voor toekomstige generaties.
Positief effect van hernieuwbare energiebronnen
Duurzame energie is beter voor ons milieu, dat ligt voor de hand. Maar stond je al stil bij de positieve invloed die het kan hebben op je onderneming? In tegenstelling tot hun ‘grijze’ tegenhangers aardgas, aardolie en steenkool zijn de onuitputtelijke energiebronnen wind, water, zonlicht en warmte minder belastend voor de aarde, én verrijkend voor jouw bedrijf. Vermijd spijt achteraf en stap nu op deze niet-te-stoppen trein, onderweg naar voordelen op korte én lange termijn.
De 5 redenen om met je onderneming over te stappen op groene energie
1. Duurzame energie zorgt voor meer winst!
De aankoop van zonnepanelen is misschien iets duurder dan een niet-duurzame energievariant, het is toch een slimme economische beslissing.
Een installatie heeft een gemiddelde levensduur van 25 jaar. Door de lagere energiefactuur verdien je die investering op gemiddeld 5 jaar terug, wat 20 jaar pure winst betekent. Maar je hoeft niet per se zo lang te wachten voor het begint te renderen. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het je op lange termijn geld kan kósten als je groene investeringen nu aan je voorbij laat gaan.
- Er zijn subsidies voor energiebesparende maatregelen, zoals de (verhoogde) investeringsaftrek, die je als bedrijf vooruit kunnen helpen. Hoe sneller je de investering aangaat, hoe zekerder je bent van financiële hulp, en hoe vlugger je de gevolgen zal voelen.
- Door doelbewust op PR en marketing in te zetten, kan de overstap naar groene energie je wel 10% of meer omzetstijging bezorgen. Je vindt hoogstwaarschijnlijk nieuwe klanten en boort zelfs onontgonnen markten aan.
- Als je zelf je energie opwekt, zal je zien dat je ook actiever op energie gaat besparen en zo minder geld gaat uitgeven.
2. Je wordt onafhankelijk van marktschommelingen
Niets is schadelijker voor een onderneming dan het risico van onverwachte prijsstijgingen op noodzakelijke behoeften. Met een eigen zonne-installatie hoef je je daar geen zorgen over te maken. Je voorziet immers zelf in je energiebehoeften en stabiliseert je energiekosten. Dat biedt meer zekerheid op lange termijn door de oneindige voorraad aan zonnestralen, maar ook doordat je geen bijdragen, distributiekosten of belastingen moet betalen voor de energie die je lokaal produceert.
3. Je creëert een betere marktpositie voor je onderneming
Door een duurzame energie-installatie aan te kopen, stimuleer je mee de economische groei van de bloeiende hernieuwbare sector. Onrechtstreeks creëer je jobs en investeer je in innovatieve ontwikkelingen. Zo maak je je bedrijf bijna onmisbaar in de circulaire economie van de toekomst. Bovendien is je onderneming in één klap meer geld waard wanneer je zelf een nieuwe uitdaging zoekt.
Door nu een voorhoedespeler te worden op het vlak van duurzame energie, overtroef je je concurrenten en maak je jezelf aantrekkelijker voor potentiële klanten, partners en medewerkers. Benut de voorbeeldfunctie die je hebt als bedrijfsleider en creëer een meerwaarde op lange termijn.
4. Je bouwt een trouw klantenbestand op
Consumenten zijn vandaag goed geïnformeerd en willen weten waar hun geld terechtkomt. Door een open en eerlijke bedrijfscultuur te hanteren en in te zetten op duurzaamheid, trek je loyale klanten aan. Naast een goed product en een uitstekende klantenservice, kan je groene imago een doorslaggevende reden zijn waarom klanten jouw deur kiezen, en niet die van je concurrent.
Nu mee surfen op de groene golf geeft je een innovatieve en maatschappelijk verantwoorde uitstraling. Consumenten willen graag ‘schuldvrij’ kopen en hebben daar geld voor over, waardoor je de kosten van je investering soms zelfs kan doorrekenen.
5. Je verlaagt je ecologische voetafdruk
Laat ons de voornaamste reden van de energietransitie niet vergeten: het is de enige manier om de opwarming van de aarde te vertragen. Het is mede jouw verantwoordelijkheid als bedrijfsleider om daar een steentje aan bij te dragen. Door gebruik te maken van zonnepanelen, windmolens of een warmtepomp, of door te kiezen voor een energiecontract op groene stroom, verlaag je de uitstoot van je onderneming. Met 10 zonnepanelen wek je jaarlijks ongeveer 2.350 kWh op, en per opgewekte kWh bespaar je 0,46 kg CO2 in vergelijking met fossiele brandstoffen. Jaarlijks breng je in dat geval 1.081 kg minder CO2 in de lucht, wat overeenkomt met de uitstoot van 10.810 km autorijden.
Bereken hier de ecologische voetafdruk van je onderneming en bekijk waar verbetering mogelijk is!