7 handige tips om te verhuizen zonder stress

Of je nu naar een ander land verhuist of gewoon achter de hoek: er komt heel wat bij kijken. In- en uitpakken, adreswijziging doorgeven aan verschillende instanties, verhuizers en verhuiswagens regelen, enz. Een goede voorbereiding kan je heel veel ellende besparen en jouw stressniveau tot een minimum beperken. Met deze handige tips wordt verhuizen een stuk gemakkelijker.

Tip 1: Begin op tijd

De beste manier om zonder stress te verhuizen is een gedetailleerde verhuisplanning. Kies je voor de korte pijn en wil je alles in één dag verhuizen? Dan zal je al heel vroeg uit de veren moeten om tijdig klaar te zijn. Je kan ook wat meer tijd nemen en rustig verhuizen tijdens een weekje verlof. Hoe je het ook wil doen, stem je planning hier zorgvuldig op af.

Tip 2: Pak verstandig in

Voorzie voldoende verhuisdozen. De beste verhuisdozen zijn stevig, voorzien van kleppen en niet te klein, zodat je er heel wat in kwijt kan, maar ook niet te groot, zodat ze nog hanteerbaar zijn. Het gewicht per doos beperk je best tot maximaal twintig kilogram. Leg de zware dingen onderaan in de doos, de lichtere bovenaan. Sluit elke doos goed af en plak ze dicht.

Lees ook ons artikel : Carole en Laura regelen jouw verhuis

Pak dozen in per ruimte en schrijf op elke doos duidelijk de inhoud en de bestemming. Dit bespaart tijd bij het uitpakken.

Verpak breekbare spullen met krantenpapier, vodden of handdoeken om onaangename verrassingen bij het uitpakken te vermijden. Op een doos met breekbare spullen, schrijf je dit best duidelijk op de buitenkant van de doos. Vul de dozen verder op met licht vulmateriaal, zodat schokken opgevangen worden en spullen niet gaan schuiven of vallen in de doos.

Tip 3: Goede voorbereiding van de verhuisdag

Om zeker te zijn dat de verhuiswagen voor de deur kan parkeren, vraag je best verkeersborden aan bij de gemeente. Plaats deze minstens 24 uur op voorhand, zodat buurtbewoners weten dat ze hier niet mogen parkeren op jouw verhuisdag.

Ga na of deuren, trappen en ramen groot genoeg zijn om de grootste spullen doorheen te krijgen. Misschien is het huren van een verhuislift geen overbodige luxe!

Zorg indien nodig voor opvang voor je kinderen of huisdieren tijdens de verhuisdag. Zo hoef je je daar alvast geen zorgen over te maken.

Trek minstens een dag voor de verhuizing de stekkers van koelkasten en diepvriezers uit het stopcontact en laat de deuren openstaan om te drogen.

Tip 4: Verhuisfirma of vrienden?

Heb je veel vrienden en familie die willen helpen tijdens de grote verhuisdag? Dan kan je ervoor kiezen om al je spullen zelf te verhuizen. Het is natuurlijk de goedkoopste optie. Houd er wel rekening mee dat grote en zware stukken vaak heel moeilijk via de trap naar boven gedragen kunnen worden. Het huren van een verhuislift kan je veel ellende besparen.

Als je het rustiger aan wil doen en je hebt een groter verhuisbudget, dan kan je een beroep doen op een verhuisfirma. De meeste firma’s bieden verschillende verhuispakketten aan: met een grote of kleine verhuiswagen, met twee of meer professionele verhuizers, met of zonder verhuislift, voor een halve dag of een hele dag. Denk goed na welke optie voor jou het beste is. Denk eraan dat het tarief tijdens weekdagen een stuk lager ligt dan tijdens weekenddagen.

Tip 5: De administratieve rompslomp

Er moeten heel wat administratieve zaken geregeld worden als je verhuist. Geef tijdig je adreswijziging door aan je werkgever, bank, school, arts, notaris en andere belangrijke contacten. Vergeet ook je vrienden en familie niet.

Laat je na jouw verhuizing binnen de week inschrijven in het bevolkingsregister van je nieuwe gemeente. Ga ook langs bij het plaatselijke politiekantoor om je wagen en/of motor op jouw nieuwe adres in te schrijven.

Geef binnen de drie dagen de meterstanden van de oude en nieuwe woning door aan je energieleveranciers. Dit doe je maar beter in het bijzijn van de andere bewoner en altijd in twee exemplaren. Moeilijk? Helemaal niet. Er bestaan overzichtelijke documenten voor: de zogenoemde energieovernamedocumenten. Gebruik het klassieke energieovernamedocument voor elektriciteit en/of aardgas van de VREG. Let op, als je twee aparte leveranciers hebt, één voor elektriciteit en één voor aardgas, moet je ze allebei apart verwittigen.

Wek je thuis zelf energie op? Bijvoorbeeld via zonnepanelen? Dan is er sinds 2019 een specifiek energieovernamedocument voor de productie van hernieuwbare energie. Ook hier geldt: invullen in twee exemplaren. Let op, zo’n overnamedocument is niet hetzelfde als een energiecontract. Dat moet je nog altijd afsluiten bij je energieleverancier.

Lees ook onze blogpost over Laura en Carole, 2 enthousiaste collega’s van het Verhuis Team.

Tip 6: Bewaar het overzicht

Tijdens een verhuizing heb je heel veel aan jouw hoofd. Met een handige checklist aan je zijde ben je zeker dat u niets vergeet. Download onze verhuischecklist.

Hoe goed je ook voorbereid bent, het is goed mogelijk dat je toch nog iets over het hoofd hebt gezien. Laat je niet van de wijs brengen als je te maken krijgt met onvoorziene omstandigheden. Blijf rustig en bewaar het overzicht.

Tip 7: Relax & enjoy!

Als alles uitgepakt is en het verhuisstof is gaan liggen, rest er nog maar één ding: genieten van jouw nieuwe woonst. Hiervoor heb je het uiteindelijk allemaal gedaan.

Verken de buurt en maak kennis met je nieuwe buren. Je kan ze misschien uitnodigen voor een hapje en een drankje in jouw nieuwe woning. Zo leg je meteen de basis voor een goed contact.

Ook interessant voor jou