7 handige tips om te verhuizen zonder stress

Of je nu naar een ander land verhuist of gewoon achter de hoek: er komt veel bij kijken. In- en uitpakken, adreswijziging doorgeven aan instanties, verhuizers en verhuiswagens regelen enzovoort. Een goede voorbereiding kan je veel ellende besparen en je stressniveau tot een minimum beperken. Met deze handige tips wordt verhuizen een stuk gemakkelijker.

Tip 1: Begin op tijd

De beste manier om zonder stress te verhuizen is een gedetailleerde verhuisplanning. Kies je voor de korte pijn en wil je alles in één dag verhuizen? Dan moet je vroeg uit de veren om tijdig klaar te zijn. Je kunt ook meer tijd nemen en rustig verhuizen tijdens een weekje verlof. Hoe je het ook wil doen, stem je planning hier zorgvuldig op af.

Tip 2: Pak verstandig in

Voorzie voldoende verhuisdozen. De beste verhuisdozen zijn stevig, voorzien van kleppen en niet te klein, zodat je er veel in kwijt kunt. Ze mogen ook niet te groot zijn zodat ze nog hanteerbaar zijn. In de supermarkt vind je gratis bananendozen. Deze zijn sterk en goed stapelbaar. Zodra je weet dat je gaat verhuizen, kun je deze beginnen verzamelen.

Leg tijdens het inpakken de zware dingen onderaan, de lichtere bovenaan. Sluit elke doos goed af en plak ze dicht. Het gewicht per doos beperk je best tot maximaal 20 kilogram. Pak dozen in per ruimte en schrijf op elke doos duidelijk de inhoud en de bestemming.

Dit bespaart tijd bij het uitpakken. Verpak breekbare spullen met krantenpapier, vodden of handdoeken om onaangename verrassingen te vermijden. Op een doos met breekbare spullen, schrijf je dit best duidelijk op de buitenkant. Vul de dozen verder op met licht vulmateriaal, zodat schokken opgevangen worden en spullen niet gaan schuiven of vallen.

Tip 3: Goede voorbereiding van de verhuisdag

Om zeker te zijn dat de verhuiswagen voor de deur kan parkeren, vraag je best verkeersborden aan bij de gemeente en volg je de geldende maatregelen zodat je buren tijdig op de hoogte zijn.

Ga na of deuren, trappen en ramen groot genoeg zijn om de grootste spullen er doorheen te krijgen. Misschien is een verhuislift geen overbodige luxe.

Zorg indien nodig voor opvang voor je kinderen of huisdieren op de verhuisdag. Zo hoef je je daar alvast geen zorgen over te maken.

Trek minstens een dag voor de verhuizing de stekkers van koelkasten en diepvriezers uit het stopcontact en laat de deuren openstaan om te drogen.

Tip 4: Verhuisfirma of vrienden?

Heb je vrienden en familie die willen helpen op de grote verhuisdag? Dan kun je alle spullen zelf verhuizen. Dit is natuurlijk de goedkoopste optie. Houd er wel rekening mee dat grote en zware stukken vaak moeilijk via een trap naar boven gedragen kunnen worden. Een verhuislift kan je veel ellende besparen.

Als je het rustiger aan wil doen en je hebt een groter verhuisbudget, dan kun je een beroep doen op een verhuisfirma. De meeste firma’s bieden verschillende verhuispakketten aan: met een grote of kleine verhuiswagen, met twee of meer professionele verhuizers, met of zonder verhuislift, voor een halve dag of een hele dag. Denk goed na welke optie voor jou het beste is. Denk eraan dat het tarief tijdens weekdagen een stuk lager ligt dan in het weekend.

Tip 5: De administratieve rompslomp

Er moeten veel administratieve zaken geregeld worden als je verhuist. Geef tijdig je adreswijziging door aan je werkgever, bank, school, arts, notaris en andere belangrijke contacten. Vergeet ook je vrienden en familie niet.

Laat je na je verhuizing binnen de week inschrijven in het bevolkingsregister van je nieuwe gemeente. Ga ook langs bij het plaatselijke politiekantoor om je wagen en/of motor op jouw nieuwe adres in te schrijven.

Geef binnen de drie dagen de meterstanden van de oude en nieuwe woning door aan je energieleveranciers. Dit doe je beter in het bijzijn van de andere bewoner en altijd in twee exemplaren. Moeilijk? Helemaal niet. Er bestaan overzichtelijke documenten, de zogenoemde energieovernamedocumenten. Gebruik het klassieke energieovernamedocument voor elektriciteit en/of aardgas van de VREG. Let op, als je twee aparte leveranciers hebt, één voor elektriciteit en één voor aardgas, moet je ze allebei apart waarschuwen.

Wek je thuis zelf energie op via bijvoorbeeld zonnepanelen? Dan is er sinds 2019 een specifiek energieovernamedocument voor de productie van hernieuwbare energie. Ook hier geldt: invullen in twee exemplaren. Let op, zo’n overnamedocument is niet hetzelfde als een energiecontract. Dat moet je nog altijd afsluiten bij je energieleverancier.

Lees ook onze blogpost over Laura en Carole, 2 enthousiaste collega’s van het Verhuis Team.

Tip 6: Bewaar het overzicht

Er komt heel wat kijken bij een verhuis. De website ikgaverhuizen.be helpt je graag vooruit. Met de gratis digitale verhuisgids hou je stapsgewijs een planning bij via handige checklists. Je kunt er ook verschillende verhuistips vinden om alles in goede banen te leiden.

Hoe goed je ook voorbereid bent, het is mogelijk dat je toch iets over het hoofd hebt gezien. Laat je niet van de wijs brengen als je te maken krijgt met onvoorziene omstandigheden. Blijf rustig en bewaar het overzicht.

Tip 7: Relax & enjoy!

Als alles uitgepakt is en het verhuisstof is gaan liggen, rest er nog maar één ding: genieten van je nieuwe woonst. Verken de buurt en maak kennis met je nieuwe buren. Je kunt ze misschien uitnodigen voor een hapje en een drankje. Zo leg je meteen de basis voor een goed contact.

Ook interessant voor jou