Je woning koel houden zonder airco? Dat kan!

Je huis lekker koel en fris houden bij zomerse temperaturen zónder een energievretende airco: het kan. Met deze eenvoudige tips creëer je binnenshuis het perfecte klimaat én geniet je toch van het zonnetje!

Een aangenaam binnenklimaat met een energiezuinige ventilator

Airconditioning voor thuis wordt steeds populairder. Het behandelt lucht volgens hetzelfde principe als een koelkast, met een koelcircuit en een compressor. Een airco is een efficiënt toestel dat warme in koude lucht omzet, maar dat een groot nadeel heeft: het verbruikt enorm veel elektriciteit! Des te meer als je het van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat gebruikt. Bovendien ligt de investeringskost, afhankelijk van het type, tussen € 1000 en € 5000 voor een gemiddelde woning.

Welk alternatief is er voor de airco? Een ouderwetse ventilator is veel energiezuiniger, maar hij blaast ook maar wat lucht in je huis rond. Voor meer frisheid en een lagere temperatuur plaats je een schaaltje met ijsblokjes voor de ventilator. Daarnaast kun je ook een vochtige handdoek over de ventilator leggen. Ondanks zijn kleine capaciteit is de koude lucht die het toestel door de ruimte verspreidt voelbaar. Op deze manier maak je dus een kleine lowbudgetairco en bespaar je heel wat energie!

Vermijd elektrische apparaten die warmte genereren

Hoog tijd om bewust(er) om te springen met elektrische apparatuur in huis. Vooral het kookfornuis en de oven kunnen voor heel wat extra warmte zorgen en verbruiken bovendien heel wat elektriciteit of gas.

Op een zomerse dag is het dus handig om je warme maaltijd in te ruilen voor een heerlijke gezonde salade om je huis koel te houden. De wasmachine en de vaatwasser zet je best ‘s avonds laat aan. Ook strijken en stofzuigen stel je best zo lang mogelijk uit want ook die toestellen geven veel warmte af. Overweeg ten slotte energiezuinige lampen en apparaten, want hier geldt de regel: hoe minder energie een toestel gebruikt, hoe minder warmte het afgeeft.

Fris beddengoed vermindert het warmtegevoel

Je slaapt het best in een goed verluchte slaapkamer. Maar hoe verlucht je een kamer terwijl je de kamer tijdens de dag net wilt afsluiten van de warmte? Je verlucht je slaapkamer daarom best ’s nachts of ’s morgens vroeg, als de temperatuur nog laag is. Een paar simpele trucs zorgen voor extra koeling. Zo kun je jouw kussensloop een paar uur in de diepvries steken en je beddengoed overdag in de koelste ruimte van het huis hangen. Je gebruikt ook best gladde lakens, bijvoorbeeld van satijn of zijde. Door hun gladheid voelen die automatisch koeler aan.

Volg de eetgewoonten van zuiderse landen

Het is niet alleen belangrijk om je woning te koelen, maar ook je lichaam. Om je hoofd koel te houden tijdens een warme, zwoele zomerdag zorg je er best voor dat je lichaam niet te veel energie produceert. Eet daarom groenten en fruit waar veel water in zit. Eventueel kun je een zak gesneden fruit invriezen om als gezonde ijsjes op te eten. Wist je trouwens dat munt een verkoelend effect heeft, zowel op je metabolisme als op je huid? Drink daarom ijsthee met munt of neem een (indien mogelijk lauwe) douche met pepermuntzeep.

Het is trouwens geen toeval dat mensen in tropische gebieden vaak heel pittig en pikant eten. Dit stimuleert immers de zweetproductie, waardoor het lichaam afkoelt als het zweet verdampt. Bovendien zorgt een pikant gerecht voor een aangename stoot endorfine. Resultaat: je vergeet de hitte snel.

Voorzie zonnewering

De allerbelangrijkste en eenvoudigste manier om warmte buiten te houden? De zon niet binnen laten. Klinkt logisch, toch? Zonnewering maakt een wereld van verschil. Doe rolluiken en screens overdag dicht. En trek een eventuele zonneluifel open zodat er schaduw op je raam valt. Binnen doe je maar beter al je gordijnen of jaloezieën dicht. Door te combineren – zonneluifel én gordijnen bijvoorbeeld – krijg je het beste resultaat.

Tip: Heb je nieuwe gordijnen nodig? Weet dat lichtgekleurde stoffen het zonlicht beter weerkaatsen dan donkere stoffen. Ideaal voor ruimtes die zuidelijk georiënteerd zijn.

Natuurlijke zonnewering dankzij bomen en struiken

Met slim aangelegde beplanting kun je de zon ook al wat weren tijdens de heetste maanden van het jaar. Bomen, struiken en klimplanten op de juiste plaats bieden natuurlijke schaduw en verlagen dus de temperatuur in je woning. Zo kan het bladerdak van een boom op het zuiden enkele graden verschil maken. Kies je voor een boom die zijn bladeren in de winter verliest? Dan krijg je tijdens het donkerste seizoen van het jaar toch nog wat daglicht binnen! Een klimplant op een donkere gevel kan ook voor wat minder warmte zorgen. Zelf geen groene vingers? Een tuinarchitect of tuinman helpt je graag op weg.