Heeft je wasmachine er de brui aan gegeven? Tegenwoordig zijn er zo veel opties dat het niet eenvoudig is om een nieuwe te vinden op jouw maat. Overweeg je een wasmachine en droogkast in één? Voor kleine of juist grote wasjes? Deze tips beantwoorden de vraag ‘Wat is de beste wasmachine voor mij?’.
Energiezuinige wasmachines herken je aan het energielabel
Een wasmachine draait meestal meermaals per week, daarom is het een grote energieverbruiker. Hoe ouder je toestel, hoe meer het verbruikt. De nieuwste machines zijn een stuk zuiniger en herken je makkelijk aan het energielabel. Alle wasmachines met een label vanaf C worden gecatalogeerd als energiezuinig. Let wel: hoe beter het energielabel, hoe duurder het toestel. Een wasmachine met een zuinig energielabel is een grote investering, maar vergeet niet dat je het bedrag terugwint op je energiefactuur gedurende zijn levensduur. Je draagt bovendien ook je steentje bij aan het milieu. Nog een tip: gebruik je ecocheques.
Handig om weten: In 2021 hervormde de EU de energielabels omdat veel producenten er oneerlijk mee omsprongen. Het oude systeem waar je nog wasmachines vond met A+, A++ en A+++ bestaat niet meer. De meest energiezuinige wasmachines dragen vandaag meestal letter C om ruimte te houden voor technologische ontwikkelingen. Maar geen zorgen: je hebt daarmee een even duurzame wasmachine in handen als voor de hervorming van het systeem. Lees er meer over in dit artikel.
Let op het toerental van je wasmachine
1.200, 1.400 of 1.600 toeren per minuut? Aan het toerental of de centrifugesnelheid kun je meteen zien hoe droog je was uit de wasmachine komt. Tijdens het zwieren draait de trommel héél snel om haar as, om zoveel mogelijk water uit de kledij te krijgen. Dus hoe sneller je machine zwiert, hoe droger je was. Voor de meeste gezinnen is een toestel met 1.400 toeren per minuut voldoende. Zeker als je de was buiten droogt. Gebruik je een droogkast? Dan investeer je best in eentje met een hoger toerental, zodat je kleren minder lang moeten drogen in de droogtrommel.
Zoek je een was-droogcombinatie?
Als je een energiezuinige wasmachine en droogkast wil, haal je best twee aparte machines in huis. Dat klinkt misschien niet logisch, maar een was-droogcombinatie is een stuk langzamer en verbruikt daardoor meer energie. Bovendien is de droogcapaciteit vaak lager dan de wascapaciteit, wat dus wil zeggen dat je slechts een deel van je schone wasgoed kan laten zitten om te drogen. De rest moet je aan de waslijn hangen.
De meest ecologische en spaarzame optie is natuurlijk géén droogkast in huis te nemen. Dit is haalbaar wanneer je geen groot huishouden hebt en je voldoende plaats hebt om zowel binnen als buiten je was te laten drogen. Een goede ventilatie is dan wel essentieel.
De grootte van de wastrommel bepaalt mee het verbruik
Als je elke keer wast met een halfvolle trommel, dan kost dat uiteraard meer energie. Het is daarom belangrijk om een vulgewicht te kiezen dat past bij je gezin. Vroeger was de standaard 5 kilogram, maar die kleine machines vind je vandaag niet meer. De kleinste trommel is er eentje voor 6 kilogram linnen, ideaal voor koppels en alleenstaanden, of gezinnen die héél secuur sorteren. Een trommel voor 7 tot 8 kilogram is perfect voor gezinnen tot 4 personen.
Woon je met meer mensen onder één dak? Ga dan voor 9 kilogram. Daar kun je 4 jeansbroeken, 12 T-shirts, 10 handdoeken én 10 paar kousen in kwijt. Als je wekelijks heel wat plaids, grote lakens en kussens moet wassen, neem je best de grootste trommel, waar je tot 10 kilogram was in kunt steken.
Met de juiste grootte moet je minder wasjes draaien, wat zorgt voor een lagere energierekening.
Een wasmachine met of zonder koolborstelmotor?
Vroeger was elke wasmachine uitgerust met minstens twee koolborstels, die simpelweg de trommel lieten draaien. Tegenwoordig vind je heel wat machines zonder koolborstelmotor, die een stuk zuiniger en stiller zijn én langer meegaan. Voor deze duurzame wasmachines betaal je wel een hogere prijs.
Onderzoek de beste garantie voor je wasmachine
Als je twijfelt tussen twee toestellen die even energiezuinig zijn, ga dan voor de beste garantie. Is het prijsverschil te groot? Dan is het interessant om de Electro Repair & Replace-service van Luminus in te schakelen. Het meest uitgebreide abonnement kost je slechts € 6,95 per maand, en daarmee zijn al je belangrijke toestellen gedekt. Heb je een storing of defect aan één van je huishoudtoestellen? Een Luminus-technieker lost het binnen de 48 uur voor je op!