Wat is het verschil tussen een A- en G-label op een elektrisch apparaat?

Wil je een nieuwe koelkast of wasmachine kopen? Dan ben je natuurlijk op zoek naar een zuinig model, want het verbruik van je huishoudtoestellen bepaalt mee je energierekening. Het energielabel is een erg handige referentie om te controleren hoe zuinig en duurzaam een apparaat precies is. Maar wat betekenen al die letters en kleuren nu precies? Hoe verschillen ze van elkaar? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

Wat is een energielabel voor toestellen?

Elektrische apparaten zoals een koelkast, diepvriezer, vaatwasser, wasmachine, televisie of computerscherm hebben al jaar en dag een Europees energielabel. Dat label vertelt iets over de energie-efficiëntie van het toestel, aan de hand van een letter- en bijhorende kleurcode. Die gaat van een energiezuinigste, groene A tot de minst zuinige, rode G. Labels A+, A++ en A+++ verdwijnen stilaan. Lees meer over de hervorming van het energielabel in dit artikel.

Hoeveel energie bespaar je met een betere energieklasse?

Afhankelijk van het type apparaat kan het verschil in energiezuinigheid tussen de energielabels groter of kleiner zijn. Een tafelmodelkoelkast met een jaarlijks verbruik van 130 kWh krijgt bijvoorbeeld energielabel E opgespeld, terwijl je een koel-vriescombinatie met hetzelfde verbruik in energieklasse B vindt. Er is dus geen rechte lijn in hoeveel procent energiezuiniger een A-toestel is dan een B-toestel.

Heb je huishoudapparaten die ouder zijn dan 10 jaar? Dan is het sowieso aangeraden om hun verbruik eens na te kijken en te denken aan vervangen. Door de jaren heen verliest elk toestel aan rendement, waardoor je ooit zo zuinige wasmachine bijna een energieklasse lager gecategoriseerd kan worden. Het Europees energielabel helpt je energiezuinige toestellen kiezen om je oude te vervangen.

Het verschil tussen energielabels in euro’s

Het verschil tussen energielabels wordt duidelijker als je er concrete cijfers op kleeft.

  • Neem nu een vaatwasser met energielabel D. Op jaarbasis verbruikt het zo’n 237 kWh. Dat kost je gemiddeld zo’n € 87,69 per jaar aan elektriciteitskosten. 
  • Een gelijkaardig apparaat met label B verbruikt een stuk minder: bijvoorbeeld 179 kWh per jaar. Dat kost je € 66,23 aan energie.

Dat toestel levert je dus een verschil van € 21,46. Na vijf jaar heb je dus al 21,46 x 5 = € 107,3 bespaard. En dat is dan zonder rekening te houden met een eventuele prijsstijging van de energiekosten.

*Bij deze berekening werd uitgegaan van een kWh-prijs van € 0,37, de actuele elektriciteitsprijs in december 2023.

Ziezo, nu kan jij ook aan de slag met het Europees energielabel. De betekenis van de letters en kleuren leidt je naar de beste energiezuinige toestellen voor in jouw woning. Zo maak je jouw energierekening weer een kopje kleiner.