Een nieuwe auto: hybride of elektrisch?

Nood aan een nieuwe wagen en van plan om een weloverwogen keuze te maken met de toekomst in je achterhoofd? Dan kies je natuurlijk niet voor een diesel- of benzinewagen. Maar ga je dan voor een hybride model? Of liever 100% elektrisch? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

Dieselmotoren zijn in België populair. Maar eigenlijk zijn ze enkel aantrekkelijk voor chauffeurs die lange ritten afleggen en meer dan 30.000 kilometer per jaar rijden. Mag het iets groener? Dan is een plug-in hybride of een 100% elektrische wagen een prima alternatief.

Beide wagens zijn in de regel duurder in aankoop, maar de totale kostprijs per jaar is wél erg interessant. De gebruikskosten liggen immers erg laag. Het beste nieuws? Volledig elektrische auto’s zijn aan een sterke opmars bezig. Het aanbod groeit zienderogen en ze worden alsmaar beter.

Plug-in hybride

Een zogenoemde plug-in hybride is een combinatie van een verbrandingsmotor en een elektrische motor. Voor lange afstanden verbruik je dus gewoon benzine, maar voor de korte woon-werkritten doe je een beroep op de batterij. Het voordeel is dat je véél minder verbruikt voor de korte ritjes naar de bakker, school of supermarkt. Het nadeel is dat het bereik erg beperkt is. Reken op ongeveer 20 tot 50 kilometer met één laadbeurt.

Een plug-in hybride is door zijn fiscaal gunstig regime erg in trek voor zelfstandigen of als leasewagen. Enkele voorbeelden van populaire plug-in hyrbide wagens? BMW 330e, Audi A3 e-tron, Hyundai IONIQ plug-in, Volvo V60 Twin Engine en VW Golf GTE.

Een plug-in hybride is door zijn fiscaal gunstig regime erg in trek voor zelfstandigen of als leasewagen, maar let op: die voorkeursbehandeling blijft niet duren. België beschouwt hybride wagens vanaf 2026 als een auto met verbrandingsmotor. Enkel hybride wagens aangekocht voor 1 juli 2023 profiteren nog van de huidige aftrekregeling. Voor andere hybride wagens daalt het belastingvoordeel jaarlijks met 25%, tot het in 2028 volledig wordt stopgezet.

Ontdek meer over elektrisch rijden dankzij enkele getuigenissen van bestuurders

Elektrische wagen

Wil je nog een stap verder? Een elektrische wagen zonder verbrandingsmotor wint aan populariteit. Logisch, het bereik wordt ook veel groter. Vroeger waren 100% elektrische wagens nagenoeg uitsluitend geschikt voor rijden in stedelijke omgevingen. Vandaag loopt het bereik van verschillende elektrische auto’s al op tot enkele honderden kilometers.

Een elektrische wagen is bovendien niet enkel geruisloos, hij rijdt ook ontzettend soepel. En pittig. Op vlak van onderhoud en verbruik is zo’n elektrische wagen dus erg interessant. Je betaalt zelfs geen BIV (Belasting op Inverkeerstelling) en wegenbelasting.

Enkel de aankoopwaarde is vandaag – ondanks de verschillende premies – nog een heikel punt. Het elektrische equivalent van een middelgrote brandstofwagen kost vaak € 10.000 meer. Gelukkig daalt de prijs jaar na jaar: tegenwoordig kan je al verschillende elektrische modellen vinden vanaf € 25.000. Ook de tweedehandsmarkt wordt steeds uitgebreider. Enkele voorbeelden van populaire elektrische wagens zijn Audi Q4 e-tron, Kia Niro EV, Tesla Model 3, Skoda Eyaq iV 80, Hyundai IONIQ en BMW iX3.

Tip: als zelfstandige of ondernemer profiteer je van extra voordelen.
> In deze blogpost ontdek je alles over laadpunten, autonomie en budget

Dagelijks opladen

Om de batterij van je plug-in hybride of elektrische wagen op te laden, kan je een beroep doen op het regulier stroomnetwerk. Houd er dus wel rekening mee dat je de wagen thuis moet kunnen opladen. Je kunt uiteraard ook een beroep doen op openbare laadpalen of op de laadpaal op je werk.

Ook interessant voor jou