Je huis met zonnepanelen verkopen: hoe werkt dat?

Zonnepanelen maken een woning aantrekkelijker voor potentiële kopers. Het is dus slim om je fotovoltaïsche installatie mee te verkopen. Zo vermijd je bovendien de administratieve rompslomp en de tijdsinvestering voor het ontmantelen en opnieuw installeren van de installatie. Want ook daar zijn extra kosten mee gepaard.

Als je je woning met zonnepanelen wil verkopen, houd je best rekening met een aantal factoren. Hoe bereken je de meerwaarde van zonnepanelen voor je woning? Wat zijn je administratieve verplichtingen? Wat gebeurt er met je groenestroomcertificaten of andere premies? Heel wat onduidelijkheden die om opheldering vragen.

Stijgt de waarde van mijn woning?

Door je woning te verkopen met zonnepanelen, heb je extra verkoopargumenten voor potentiële kopers die de immomarkt afschuimen:

  • De EPC-waarde van het huis ligt lager. Dit document is verplicht bij verkoop en bepaalt mee de aantrekkelijkheid van een woning.
  • De jaarlijkse energiefactuur van de woning is lager.
  • De kopers genieten van dezelfde terugverdientijd van ongeveer 7 jaar als wanneer ze de panelen zelf zouden aankopen en installeren. Afhankelijk van de verkoopprijs die jij bepaalt, ligt de terugverdientijd misschien zelfs nog lager.

Wat is mijn fotovoltaïsche installatie waard?

Je kan de waarde van de installatie berekenen door de jaarlijkse opbrengst van de elektriciteitsproductie en de (eventuele) groenestroomcertificaten of andere premies op te tellen. Bovendien kan je een deel van de aankoopprijs in rekening nemen. Een vaste formule is er niet. Er zijn enkele zaken waar je rekening mee kan houden:

  • De levensduur van een fotovoltaïsche installatie bedraagt gemiddeld 25 jaar. Voor recente installaties kan dit zelfs oplopen tot 35 jaar.
  • De prijs van zonnepanelen is op enkele jaren tijd snel gedaald. Je oude installatie is dus een stuk duurder dan een nieuwe.
  • De omvormer moet om de 10 jaar vervangen worden, en kost ongeveer 1000 euro.
  • De elektriciteitsprijzen zullen blijven stijgen.

Wil je toch (een deel van) je groenstroomcertificaten behouden, dan kan je altijd iets regelen met de koper. Dit zorgt echter voor heel wat administratie en kan uitmonden in juridisch getouwtrek.

verhuizen zonnepanelen

Het verhuizen van je installatie blijkt nadelig

Je zonnepanelen mee verhuizen naar je nieuwe woning is geen sinecure en brengt een aantal nadelen met zich mee:

  • Het demonteren en opnieuw installeren van je installatie zorgt voor extra werk en kosten.
  • Je moet op zoek naar een plek om je installatie tijdelijk op te slaan.
  • De afmetingen van jouw installatie zijn niet op maat van je nieuwe woning. Hierdoor komt de opbrengst van de installatie mogelijk niet overeen met de elektriciteitsvraag van je woning. Ook op esthetisch vlak kan dit de nodige problemen met zich meebrengen.
  • Bij het afbreken van de installatie loop je het risico op dakschade.
  • Bij het opnieuw installeren van een fotovoltaïsche installatie moet er opnieuw een controlebezoek door de erkende keuringsinstantie gebeuren.

Je kiest dus beter voor nieuwe zonnepanelen, op maat van je woning. Bovendien zorgt de technologische vooruitgang ervoor dat nieuwe zonnepanelen rendabeler zijn.

Het papierwerk blijft beperkt

Wanneer je je zonnepanelen met je woning verkoopt, moet je samen met de koper een formulier invullen en dit opsturen naar je lokale distributienetbeheerder. Daardoor komen zowel de installatie als de (eventuele) groenestroomcertificaten of andere premies op naam van de nieuwe eigenaar. Aangezien er verder niets verandert aan de installatie, is een nieuwe controle door de keuringsinstantie niet nodig. De formulieren om een aanpassing aan te vragen zijn afhankelijk van je woonplaats:

  • In Wallonië klop je aan bij de Waalse Commissie voor Energie (CWaPE):
    • Voor installaties van voor 2014 (solwatt) vul je het document violet 2 C3 in.
    • Voor installaties tussen 2014 (qualiwatt) en 30 juni 2018 vul je het formulier Q2 in.
  • In Brussel vind je de juiste documenten bij de Brusselse Regulator voor Energie (Brugel).
  • Voor Vlaanderen richt je je tot de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG). Je neemt via hun website contact op met je lokale netbeheerder.

Wil je je installatie ondanks al het bovenstaande tóch mee verhuizen, lees dan het artikel ‘Kan ik mijn zonnepanelen meenemen als ik verhuis?‘ of ga naar ikgaverhuizen.be.