Is het onderhoud van een elektrische auto echt goedkoper?

Een elektrische auto is voorlopig nog duurder in aankoop dan een traditionele wagen op brandstof. Maar naast de evidente voordelen – minder CO2-uitstoot en lagere energiekosten – zou je ook minder uitgeven aan het onderhoud van je elektrische auto. Klopt dat? Zijn de onderhoudskosten lager bij een elektrische auto dan bij een brandstofauto?

Eenvoud betekent minder onderhoud

Een wagen op brandstof is samengesteld uit een 800-tal diverse kleine componenten. Een elektrische auto heeft daarentegen maar drie hoofdonderdelen:

  • een elektrische motor (die energie gebruikt uit oplaadbare batterijen),
  • een omvormer (die de wisselstroom van de laadpaal omzet naar gelijkstroom)
  • en een ingebouwde lader (om de batterijen op te laden).

Minder onderdelen? Dat zijn minder dure bezoekjes aan de garagist.

Wat is er goedkoper aan het onderhoud van een elektrische auto?

1.    Minder slijtage-onderdelen

Een elektrische auto heeft minder bewegende mechanische onderdelen, en dus ook minder stukken die aan slijtage onderhevig zijn en vervangen moeten worden: geen versnellingsbak, geen brandstofpomp, geen olie, geen distributieriemen, geen luchtfiltering en geen uitlaat.

2.    Regeneratief remsysteem

Het systeem van regeneratief remmen vermijdt dat er energie verloren gaat als je bijvoorbeeld een rood licht nadert. Wanneer je remt, begint de motor de andere kant op te draaien. Je auto vertraagt door de weerstand. De energie die je zo bespaart, wordt dan weer opgeslagen in de batterij. Bovendien worden je remmen minder belast en kost het onderhoud ervan tot 50% minder.

3.    Minder vloeistoffen

Als je elektrisch rijdt moet je ook af en toe de koel-, rem- en ruitenwisservloeistof bijvullen. Maar dat is een pak minder vocht dan er door een traditionele auto vloeit.

Is er ook iets duurder aan het onderhoud van een elektrische wagen?

Door het hoge motorkoppel en het zwaardere gewicht van een elektrisch aangedreven auto, krijgen de banden het harder te verduren. Die moeten dan ook regelmatiger vervangen worden dan bij een brandstofauto.

Is periodiek nazicht van mijn elektrische auto nodig?

Het blijft altijd van belang om je wagen goed te verzorgen en op regelmatige tijdstippen naar je garage te gaan voor een onderhoudsbeurt. Maar met een elektrische wagen hoeft dit niet zo vaak als met een benzine- of dieselwagen, én de controle is doorgaans gemakkelijker en goedkoper.

1.    Accupakket

Het accupakket is het meest cruciale onderdeel van je wagen. Laat het dan ook af en toe nakijken. De vervanging van je accu valt niet onder regulier onderhoud en de meeste leveranciers geven er een garantie op tot 10 jaar of tot 240.000 kilometer.

2.    Remvoering

Er is minder sprake van remslijtage bij elektrische auto’s dan bij brandstofauto’s. Toch zit er wel nog steeds verval op.

3.    Koelsysteem

Je motor en accupakket zijn gevoelig aan warmteontwikkeling. Laat je koelsysteem af en toe controleren om schade of brand te vermijden.

4.    Software-updates

De aanwezigheid van software is essentieel voor de moderne wagen. Zowel bij brandstofwagens als elektrische wagens dient de garagist deze af en toe met een computer te verbinden om de achterliggende software up-to-date te houden.

Conclusie: is het onderhoud van een elektrische wagen goedkoper?

Ja. Ten eerste gaat een elektrische auto langer mee dan een traditionele wagen. Daarnaast is het onderhoud minstens twee keer zo goedkoop.

Lees alles over het rendement van je investering in ons kostenoverzicht van elektrische wagens. Wist je trouwens dat je bij Luminus vrijblijvend een offerte kunt aanvragen voor een laadpaal bij je thuis?