Vastbesloten om zonnepanelen te plaatsen? Super! Maar weet je nog niet hoeveel panelen je precies nodig hebt? Dat hangt af van verschillende factoren, zoals je energieverbruik, de oriëntatie van je dak en de efficiëntie van de panelen. In dit blogartikel helpen we je stap voor stap een weloverwogen beslissing te nemen.
Stap 1: Bepaal je energieverbruik
De eerste stap in het bepalen van het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is het kennen van je jaarlijkse energieverbruik. Dit verbruik wordt gemeten in kilowattuur (kWh). Je kunt je energieverbruik eenvoudig vinden op je jaarlijkse afrekening, in je persoonlijke klantenzone.
Houd ook rekening met je toekomstige verbruik. Denk je bijvoorbeeld aan gezinsuitbreiding (ongeveer + 800 kWh per kind per jaar), een warmtepomp (ongeveer + 2.500 kWh per jaar) of een elektrische wagen (ongeveer + 3.000 kWh per jaar)? Vergeet dit verwachte verbruik er dan niet bij te tellen. Het is namelijk duurder om twee keer een kleinere installatie te plaatsen dan in één keer een grotere.
Stap 2: Analyseer je dakoppervlakte
De volgende stap is om te kijken naar de beschikbare dakoppervlakte voor de installatie van zonnepanelen. Een zonnepaneel heeft een gemiddelde oppervlakte van ongeveer 2 m². Het is belangrijk om rekening te houden met mogelijke obstakels, zoals schoorstenen, dakramen en dakkapellen. Daarnaast moet je dak in goede staat zijn en voldoende draagkracht hebben om de panelen te kunnen ondersteunen.
Als uit je verwachte energieverbruik blijkt dat je meer zonnepanelen nodig hebt dan er op je dak passen, is het nog steeds de moeite om hierin te investeren. Je zal dan niet je volledige stroomverbruik kunnen compenseren met je zonnepanelen, maar je bespaart sowieso op je energiekosten.
Lees ook ons artikel: hoe kies je de juiste zonnepanelen voor een optimaal rendement?
Stap 3: Houd rekening met de oriëntatie en hellingshoek
De oriëntatie en hellingshoek van je dak hebben een grote invloed op de efficiëntie van je zonnepanelen. In België is een zuidelijke oriëntatie ideaal, omdat deze de meeste zonnestraling ontvangt. Oost-westgerichte daken kunnen ook zeer interessant zijn. Hoewel ze iets minder efficiënt zijn in termen van totale energieproductie, bieden deze daken het voordeel van een meer gespreide productie doorheen de dag. Dit betekent dat je ’s morgens en in de late namiddag ook nog kunt genieten van je zonnepanelen.
Tot slot ligt de optimale hellingshoek voor zonnepanelen in België tussen de 30 en 35 graden. Als je dak een andere hoek heeft, kan dit de opbrengst van je panelen verminderen.
Stap 4: Bereken het aantal benodigde zonnepanelen
Nu je alle nodige informatie hebt verzameld, kan je de berekening maken. Een gemiddeld zonnepaneel in België produceert ongeveer 430 Wp. Om je jaarlijks energieverbruik te dekken, kun je de volgende formule gebruiken:
Aantal panelen = Jaarlijks energieverbruik in kWh / Opbrengst per paneel in kWh
De opbrengst per paneel in kWh kan worden geschat door de Wattpiek van het paneel te vermenigvuldigen met een correctiefactor voor de Belgische zonuren (ongeveer 0,85). Dus voor een paneel van 430 Wp: Opbrengst per paneel = 430 Wp×0,85 (Belgische zonuren) = 365 kWh per jaar
Voorbeeld:
- Je energieverbruik is 3.500 kWh per jaar (gemiddeld jaarverbruik van een gezin), maar je gaat een elektrische wagen kopen (+ 3.000 kWh) = 6.500 kWh.
- Je dak heeft de ideale hellingsgraad en is helemaal zuidelijk gericht, dus je gebruikt omrekenfactor 0,90.
- De zonnepanelen die je wil leggen, hebben een vermogen van 430 Wp per paneel.
(6.500 / 0,90) / 430 = 17 zonnepanelen x 2 m² = 34 m² benodigde dakoppervlakte
Let op: deze berekening helpt je het aantal zonnepanelen te berekenen dat je nodig hebt om je volledige jaarverbruik te compenseren. Ook als je slechts een deel van je verbruik kan compenseren, zijn zonnepanelen een rendabele investering: je bent minder afhankelijk van de wisselende energieprijzen, je verlaagt je energierekening en verdient er nog iets aan als je stroomoverschotten terug op het net injecteert.
Ook omgekeerd kan je rekening houden met toekomstplannen. Verwacht je een stijging in energieverbruik door de aanschaf van een elektrische wagen of de uitbreiding van je gezin? Overweeg dan om extra panelen te installeren. Daarnaast kun je ook nadenken over de aanschaf van een thuisbatterij om overtollige energie op te slaan en te gebruiken wanneer de zon niet schijnt.
Tip! Luminus ontwikkelde een handige, gratis tool om het ideale aantal zonnepanelen te berekenen. Je krijgt meteen een rapport te zien met:
- het ideale aantal zonnepanelen,
- de prijs van de installatie,
- de geschatte terugverdientijd,
- de jaarlijkse productie en
- de totale hoeveelheid CO₂ die je bespaart.
Stap 5: Raadpleeg een expert
Hoewel je met deze stappen een goed idee kunt krijgen van hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, is het altijd aan te raden om een expert te raadplegen. Een professional kan een gedetailleerde analyse maken van je dak, rekening houden met specifieke schaduwval en je adviseren over de beste opties voor jouw situatie.
Bij Luminus staan onze experts klaar om je te begeleiden en te helpen bij elke stap van het proces.