De installatie van een thuisbatterij: onze klant getuigt

Patrick Bertjens, zaakvoerder van het digitale marketing agency iFOLKS, was een van de eerste Belgische eigenaars van een digitale meter. Als early adopter van groene energie koos hij in 2022 ook voor een thuisbatterij. We namen poolshoogte van zijn motivatie, zoektocht, installatie en verwachtingen.

Patrick is 54 jaar en woont al 15 jaar in hetzelfde huis in Genk met zijn vrouw en hun 2 zonen. Omdat ecologie en energie-efficiëntie belangrijk zijn voor hen, kozen ze al vroeg voor zonnepanelen en een elektrische auto. Die energiebesparende investeringen vulden ze vorig jaar aan met een eigen thuisbatterij.

Wat wekte jouw interesse in thuisbatterijen?

“We stapten 15 jaar geleden in een testproject voor digitale meters in Genk, en we hebben die meter altijd behouden. Tijdens de vele wijzigingen in de wetgeving vielen wij altijd binnen de groep voor wie een hoog zelfverbruik belangrijk was. Door de combinatie met zonnepanelen en sinds september vorig jaar ook een elektrische wagen, was ik dus op zoek naar manieren om mijn zelfverbruik te optimaliseren. En dan valt je oog natuurlijk al snel op een thuisbatterij.”

Welke redenen hebben je overtuigd om een thuisbatterij te laten installeren?

“Ons gezin is vooral ’s avonds thuis, vanaf pakweg 19u. Het is dan moeilijk om je grootste verbruik te verplaatsen naar de momenten waarop je zonnepanelen energie opwekken, namelijk overdag. Onze zonen van 12 en 15 jaar oud zijn ook actieve energieverbruikers, die vooral ’s avonds gamen en licht nodig hebben.

Een thuisbatterij was dan een logische stap, zeker wanneer ik keek naar het aanbod en de toenmalige premie van de overheid.”

Waar vond je advies over de aankoop van een thuisbatterij?

“Ik ben vooral online op zoek gegaan naar inspiratie. Er is veel tegenstrijdige informatie te vinden, dus ik baseerde me op ‘objectieve’ sites zoals die van de overheid of energieleveranciers als Luminus.

Onze bijdrage aan een beter milieu bepaalt voor een groot stuk de keuzes van mijn vrouw en mij. Het is de reden waarom we kozen voor zonnepanelen en elektrisch rijden. Dat speelde ook mee tijdens het inwinnen van advies over de thuisbatterij.” 

Hoe kwam je bij Insaver Luminus terecht voor je installatie en hoe verliep de samenwerking?

“Insaver plaatste ook mijn zonnepanelen en ik heb veel vertrouwen in hen als partner. De communicatie verliep niet alleen vlot, ze kwamen ook ter plekke kijken in onze garage. Ik was immers niet zeker of ik genoeg ruimte had voor een thuisbatterij. Tijdens de offertefase kwamen ze langs en vonden ze een mooie oplossing voor mijn specifieke noden.

Alles verliep heel professioneel en vriendelijk, ook de administratie. Ontzorgen staat hoog op de agenda van Insaver Luminus, want zij brachten alles in orde voor de keuring en de overheidspremie.”

“Ik moest niets doen behalve de deur openen en koffie zetten. Op een voormiddag was de batterij geïnstalleerd, mijn garage netjes achtergelaten en ikzelf voldoende geïnformeerd.”

Hoeveel kostte de thuisbatterij die je koos en waarom koos je voor dit model?

“Ik koos voor een thuisbatterij van het merk Pylontech op basis van drie redenen. Ten eerste moest ze geplaatst kunnen worden aan de wand van mijn garage. Ten tweede moest ze afgestemd zijn op mijn energieverbruik van ongeveer 9,6 kWh en ten derde moest ze compatibel zijn met mijn zonnepanelen.

Onze batterij kostte in 2021 € 6.678, inclusief btw en plaatsingskosten. De premie van de Vlaamse overheid kwam in dat jaar op ongeveer € 2.500*, dus de effectieve kostprijs voor mij was iets meer dan € 4.000.”

*In april 2023 kwam de batterijpremie van de Vlaamse overheid ten einde.

Welke besparing verwacht je nu je een thuisbatterij hebt?

“De ervaring zal het natuurlijk moeten uitwijzen, maar volgens mijn berekeningen kan ik op jaarbasis zo’n € 500 tot € 600 besparen. Dus op basis van het prijskaartje zou ik de thuisbatterij op zo’n 8,5 jaar terugverdienen. Dat komt ook overeen met de afschrijfperiode voor mijn zonnepanelen.”

Lees het artikel over de gebruikservaringen van Patrick en zijn thuisbatterij.