Hoeveel kost verhuizen?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning kijk je aandachtig naar de aankoop- of huurprijs. Maar zodra je de knoop hebt doorgehakt om te verhuizen, liggen er heel wat andere kosten op je te wachten. Daar staan we niet altijd bij stil. Luminus lijst alle verhuiskosten (en enkele besparingstips) voor je op, zodat jij een duidelijk beeld hebt van de prijs van verhuizen.

Wat kost een verhuisfirma en -materiaal?

Hoeveel kost een verhuis? Het antwoord op die vraag ziet er niet voor iedereen hetzelfde uit. Als je bijvoorbeeld naar een vrijstaande woning verhuist, is er waarschijnlijk wel wat bewegingsruimte om je inboedel zelf in de juiste kamers te krijgen. Verhuis je naar een appartement op de derde verdieping? Dan zit je met een krappe lift of trappenhal en kan je waarschijnlijk best een ladderlift en/of hulp van professionele verhuizers inschakelen. Naast je nieuwe woning spelen ook de grootte van je inboedel, de grootte van je wagen en je beschikbare helpende handen een grote rol om te bepalen welke diensten je nodig hebt.

Hieronder vind je een opsomming van de meest voorkomende kosten die de prijs van verhuizen bepalen:

 • Verhuis- en verpakkingsmateriaal

Weinig mensen hebben zomaar verhuismateriaal rondslingeren. Gelukkig heb je met de meeste spullen voldoende aan verhuisdozen en tape. Heb je enkele bijzondere stuks zoals een piano, een biljarttafel of een aquarium? Dan is er allicht meer beschermend materiaal nodig. Gemiddeld kunnen deze kosten variëren van € 50 tot € 150, afhankelijk van de hoeveelheid en de kwaliteit van de materialen.

 • De huur van een verhuislift

Voor grote meubels die naar een verdiep of een moeilijk bereikbare ruimte verplaatst moeten worden, heb je vaak nood aan een verhuislift. Reken op minimaal € 75 per dag voor een ladderlift. In het weekend betaal je vaak nog een supplement en ook voor een verhuislift met bediener komt er een extra kost bij. In dat geval betaal je al snel zo’n € 65 per uur.

Opgelet: ga na of je de straat moet afzetten wanneer de ladderlift er staat en welke signalisatie je moet plaatsen. De nodige info vind je op de website van je gemeente.

 • De huur van een verhuiswagen

Heb je een verhuiswagen nodig om je spullen te vervoeren, maar geen professionele verhuizers? Dan zullen je kosten rond de € 100 à € 300 liggen. Die worden berekend op het aantal uren dat je de wagen gebruikt en welke afstand die moet afleggen.

 • Professionele verhuizers

Als je een verhuisdienst inschakelt, betaal je in feite voor vier soorten verhuiskosten: de verhuiswagen (al dan niet met verhuislift), de verhuizers, de voorrijkosten en de af te leggen afstand. Aangezien er veel factoren meespelen, is het moeilijk er één vaste prijs op te plakken. Maar verwacht in ieder geval een factuur van € 500 à € 2.000.

Andere kosten die bij je verhuis komen kijken

 • Tijdelijke opslagplaats voor je spullen en meubels

Moet je je inboedel tijdelijk opslaan in afwachting van je nieuwe woonst? Erkende verhuisfirma’s hebben vaak opslagruimtes of containers ter beschikking. Afhankelijk van de oppervlakte heb je al een veilige opslagplaats voor € 15 à € 50 per maand.

 • De post en andere leveranciers informeren

Voordat je adreswijziging in orde is bij al je leveranciers, zijn er al enkele maanden verstreken. Om zeker te zijn dat je al deze belangrijke post in tussentijd blijft ontvangen, kan je bij Bpost vragen om je post door te sturen. Ook dat heeft een prijskaartje: van € 26,95 voor 3 maanden tot € 201,60 voor 24 maanden.

Ook de nieuwe aansluiting van je internet-, tv- en telefoniediensten is in sommige gevallen betalend. Dat hangt af van je huidige abonnement en van de aanwezige aansluitingen op je nieuwe woonplek. Het overzetten van je energiecontract is gelukkig kosteloos.

 • Je wilt je zonnepaneleninstallatie graag meeverhuizen

Ja, zelfs je zonnepanelen kun je verhuizen, indien je de volledige installatie meeneemt. Hiervoor doe je best een beroep op een ervaren installateur. Aangezien alles ontmanteld en opnieuw geïnstalleerd moet worden, is dit wel een kostelijke zaak. Vaak kom je voordeliger uit wanneer je een nieuwe installatie laat plaatsen. Nog tot eind 2024 geniet je trouwens van de zonnepanelenpremie van de Vlaamse overheid.

Kostprijs verhuis

Goedkoop verhuizen dankzij deze verhuistips

In deze blog vind je een handvol praktische tips om je verhuizing goedkoop te houden. Hier volgen de voornaamste:

 • Schakel wanneer mogelijk familie en vriendin in, in plaats van professionele verhuizers.
 • Ga op zoek naar voordelig verpakkingsmateriaal. Bij de supermarkt, tweedehandswebsites of familie en vrienden.
 • Vraag meerdere offertes op wanneer je toch een verhuisbedrijf, – lift of bestelwagen moet regelen.
 • Wist je dat de meesten tussen mei en september verhuizen? Dat kan de prijzen opdrijven. Kies indien mogelijk voor een datum buiten het drukste seizoen.
 • Wanneer je je spullen inpakt, maak dan ook een stapel met spullen om te verkopen of te doneren. Zo verminder je niet alleen het inpakwerk, maar ook de hoeveelheid spullen die je moet verplaatsen.