Geen warm water? Dit zijn de mogelijke oorzaken

Er zijn heel wat oorzaken mogelijk wanneer er geen warm water uit de kraan komt. Misschien heb je wel nog verwarming, misschien niet. Misschien is je kraan verkalkt of is er een probleem met je waterdruk. Ontdek zelf in 5 snelle stappen de aanleiding van het probleem.

Stap voor stap op zoek naar de oorzaak van je warmwaterstoring

1.      Verifieer je type warmwaterketel

Heb je een combinatieketel voor je verwarming en voor het warm water in de keuken en de badkamer?  Check dan eerst of die verwarming nog werkt wanneer het water uit de kraan niet warm wordt. Als je radiatoren wel nog warm worden, zit het probleem niet in de ketel. Ga rechtstreeks naar STAP 4.

Heb je een warmwaterboiler die los staat van je verwarming? Ga dan verder naar STAP 2.

2.  Controleer de stroom- en gastoevoer van je ketel

Het lijkt voor de hand liggend, maar komt vaker voor dan je denkt: staat de cv-ketel wel aan en zit de stekker in het stopcontact? Wie weet heb je die bij vergissing uitgetrokken.

Check ook andere problemen in de stroomtoevoer, zoals eventuele kapotte zekeringen.

Controleer bij een ketel op gas ook even of de gaskraan nog geopend is.

Is de stroom- en gastoevoer in orde, dan kan je altijd beginnen met de ketel uit- en in te schakelen. Let op! Resetten doe je als leek maar één keer. Als je na de reset geen warm water hebt, ga je naar stap 3.

3.  Verifieer de storingscode

Verschijnt er op het display van je cv-ketel een storingscode? Neem dan de handleiding van je boiler erbij om te zien wat die code betekent, en of je het zelf kan herstellen.

Je kan ook altijd beginnen met het uit- en inschakelen van je ketel, tenzij je dit al deed in stap 1.

Vind je de oplossing van de storingscode niet terug? Contacteer dan je installateur.

Is er geen storingscode? Ga dan naar stap 4.

4. Inspecteer je kranen

Komt er koud of lauw water uit je kranen? Dan is de kans groot dat het defect in de kraan zit, en niet in de ketel. Wanneer één kraan niet naar behoren werkt, kan daardoor koud water in de warmwaterleiding terechtkomen, waardoor het water overal lauw wordt.

Zet één voor één al je kranen op de koudste stand, en controleer dan of er uit je andere kranen wel warm water komt. Zo kom je snel te weten of een van je kranen defect is.

Het mechanisme van kranen wordt aangetast door kalk. Je kan zelf de defecte kraan proberen ontkalken. Valt ze niet meer te repareren? Dan heb je een nieuwe kraan nodig.

  • SOORTEN KRANEN

Een thermostaatkraan heeft, zoals de naam aangeeft, een ingebouwde thermostaat die de watertemperatuur regelt. Die thermostaat zorgt zelf voor de vermenging van koud en warm water om de gewenste temperatuur te bereiken. Je ziet hem vooral in douches, waar veel risico is op verkalking. Kalk tast het mechanisme van thermostaatkranen gemakkelijk aan, dus reinig ze regelmatig.

Mengkranen zie je vaak in badkuipen of wastafels. Het zijn kranen met twee knoppen of een hendel, waarmee je zelf de vermenging van het koude of het warme water regelt. Wanneer uit een mengkraan lauw water komt, wijst dat meestal niet op een ketelprobleem. Temperatuurschommelingen zijn bij mengkranen afhankelijk van de waterdruk in de leidingen, of van het gebruik van andere kranen in huis.

Kan je geen problemen met je kranen ontdekken? Ga dan verder naar stap 5.

5. Herstel de waterdruk

De waterdruk in je cv-ketel moet tussen 1,5 en 2 bar staan. Met een druk lager dan 1,2 bar kom je zeker in de problemen. Vul in dat geval het water in je ketel bij tot 1,8 bar, ontlucht de ketel en controleer of er weer warm water uit de kraan komt.

Is ook de waterdruk in orde, maar heb je nog steeds geen warm water? Dan heb je alle stappen uitgeput die je zelf kan ondernemen.

  • WARMTEPOMP

Gebruik je een warmtepomp voor de verwarming van je water? Doorloop dan dezelfde stappen als bij de cv-boiler. Het mechanisme van een waterpomp is nog complexer, dus de kans is groter dat je het probleem niet zelf kan oplossen. Houd in het achterhoofd dat een warmtepompboiler trager opwarmt dan een traditionele cv-ketel. Je koude douche kan daar het gevolg van zijn, misschien moet je gewoon nog even wachten.

Vergeet zeker niet dat je maar één keer zelf de waterpomp mag resetten. Meerdere keren uit- en inschakelen kan heel wat schade veroorzaken.

Andere mogelijke oorzaken van je warmwaterprobleem

Als je de oorzaak zelf niet kan vaststellen, blijven er nog heel wat opties open:

  • Defecte onderdelen in de cv-ketel.
  • Een (onzichtbaar) lek in de warmwaterleiding.
  • Verkeerde aansluitingen.
  • Een te hoog verbruik ten opzichte van de ketelcapaciteit.

Er zijn allerlei mogelijke oorzaken voor een gebrek aan warm water, dat het altijd slim is om een specialist te contacteren. Bij je installateur of loodgieter moet je soms rekenen op lange wachttijden, zeker in de winter. Heb je dringende hulp nodig? Maak dan gebruik van Luminus Woning Pechverhelping* in samenwerking met Axa Assistance: binnen 24 uur helpt een gediplomeerde vakman je weer aan warm water.

*Luminus Woning Pechverhelping is een verzekeringsovereenkomst van AXA, een Belgische verzekeringsmaatschappij, met een looptijd van één jaar, die stilzwijgend wordt verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar behoudens opzegging uiterlijk 3 maanden voor de vervaldag. Het Belgische recht is van toepassing.