De voortdurend veranderende energiemarkt heeft impact op elke Belg. Zo ook de werknemers bij de energieleveranciers zelf. In het najaar van 2022 ontstond bij Luminus een spontaan initiatief onder de collega’s: Less Is More. Het is een groep van geëngageerde medewerkers die hun uiterste best om thuis zoveel mogelijk energie te besparen. Het doel? Niet alleen hun persoonlijke energierekening doen dalen, maar vooral hun ervaringen en meest impactvolle tips delen met de collega’s… en met jou!
Het eerste resultaat: een energiebesparing van 58%
Het eerste resultaat van het Less Is More-team* was meteen opmerkelijk: afgelopen november daalde hun energieverbruik gemiddeld met 58% in vergelijking met november 2021. Het was afgelopen herfst misschien een stuk warmer dan november 2021, toch blijft het een straffe prestatie. Want als onze besparingshelden alleen maar vertrouwd zouden hebben op het weer om hun energieverbruik te verminderen, zou de daling slechts 27,3% hebben bedragen.
Afgelopen december behaalde het Less is More-team een besparing van 35% in vergelijking met het jaar voordien. De komst van de winter en de feestdagen hebben onze collega’s dus niet ontmoedigd om hun inspanningen verder te zetten. Daarvoor hanteerden ze dezelfde methodes als de maand voordien. Even verderop voor je verzameld.
💡 Collega Nathalie liet de strafste cijfers optekenen: een daling van 80% op haar gasverbruik. Daarvoor ging ze samen met haar gezin best ver en behielden ze in hun woonkamer de hele maand een temperatuur van 15 °C.
*De cijfers en bevindingen zijn gebaseerd op de historische data van 8 collega’s uit de Less Is More-community.
De voornaamste bevindingen en bespaartips
De verwarming is goed voor gemiddeld 67% van de totale energiekosten van een Belgisch gezin. De Luminus collega’s hebben zich in de wintermaanden dan ook vooral geconcentreerd op het beperken van de verwarming.
- De gevoeligheid voor koude is heel persoonlijk. De ene vindt 19 °C een maximum en verdraagt moeiteloos een kamertemperatuur van 15 °C en kan hier zelfs in werken (met de nodige plaids, dikke truien, sokken en een warme kop thee). De andere zweert bij een minimumtemperatuur van 19 °C, omdat het ondertussen aanvoelt als standaard.
- Je hoeft niet alle ruimtes in je woning te verwarmen. Op slaapkamers kan je de verwarming gerust uitschakelen. Heel wat collega’s lieten weten dat ze – soms beter dan voorheen – kunnen slapen in een koude slaapkamer, mits het gebruik van een extra deken. Er wordt wel aangeraden een absoluut minimum van 12 °C te respecteren om problemen met vocht te vermijden.
- Schakel je verwarming later in en vroeger uit. Door je verwarming ’s morgens een uur later aan te zetten en ’s avonds een uur vroeger uit te schakelen, moet je verwarming tot 15% minder lang werken. Een fikse besparing.
- Een intelligente thermostaat maakt een verschil. Het helpt enorm om de verwarmingsperiodes en de werking van de ketel te optimaliseren.
- Er bestaan heel wat hulpmiddelen om warmteverlies te beperken: deurgordijnen, tochtstrippen aan raamkozijnen, thermische gordijnen of zelfs een ouderwetse tochthond doen wonderen. Klinkt te gemakkelijk om waar te zijn, maar het kan een jaarlijkse besparing tot € 70 opleveren.
- Minder lang onder de douche staan, hoe doe je dat? Beperk je douchetijd tot de duur van je favoriete nummer. Het blijkt een goede manier om jezelf en je kinderen te motiveren om minder lang onder de douche te staan. Verkort elke persoon uit een gezin van vier zijn douchetijd met 2 minuten, dan levert dat een jaarlijkse besparing op tot wel € 50.
- Gebruik de restwarmte van je oven. Je oven geeft na gebruik nog heel wat warmte af aan de omgeving. Laat je oven open staan om er maximaal van te profiteren.
- Motiveer jezelf en je huisgenoten met zicht op de resultaten. Op je persoonlijke klantenzone myluminus.be kan je jouw verbruik opvolgen door tweewekelijks je meterstanden in te geven. Zo kan je meteen de resultaten van je besparingsinspanningen bekijken. Dat werkt heel motiverend.
- Gebruik de eco-stand van huishoudelijke toestellen. Wassen op 30 °C maakt wel degelijk een groot verschil. Ook met de eco-knop op je vaatwasser bespaar je heel wat energie.
- Denk aan je piekverbruik. In januari 2023 werd het capaciteitstarief ingevoerd voor Vlaanderen. Dat wil zeggen dat het nettarief op je energiefactuur afhankelijk is van je piekvermogen: de hoeveelheid elektriciteit die je maximaal tegelijkertijd verbruikt. Om de kosten te drukken spreid je dus best het gebruik van grootverbruikers zoals je wasmachine, vaatwasser en stofzuiger.
Verlaag jij al actief je energiekosten?
Onze 15 collega’s gaan nog even door met de Less is More challenge. Ook gericht aan de slag met besparen? Onze Luminus-experts wijzen je graag in de richting van 2 grote besparingshulpmiddelen:
- De online Energiescan: na 10 gerichte vragen over je energieverbruik en je woning krijg je een persoonlijk plan van aanpak voorgeschoteld. Voer je Energiescan uit.
- Luminus EnergyControl Monitor: deze energiemonitoringsoplossing voor Vlamingen met een digitale meter geeft je een gedetailleerd inzicht in je energieverbruik en stuurt je slimme meldingen die je helpen besparen. Haal nu voordeel uit je digitale meter met Luminus EnergyControl Monitor.