Kan ik zonnepanelen bijplaatsen op mijn dak?

Het korte antwoord is: ja, in de meeste situaties kan je zonnepanelen bijplaatsen. Daar horen wel enkele aandachtspunten bij die bepalen hoe gemakkelijk de uitbreiding van je installatie is en welke mogelijkheden er zijn. Stel jezelf deze vragen voor je zonnepanelen laat bijplaatsen.

Hoeveel zonnepanelen wil je bijplaatsen?

Misschien heb je enkele nieuwe grootverbruikers aangeschaft, zoals een elektrische wagen, heb je mettertijd ontdekt dat wat extra panelen je meer voordeel zouden opleveren of misschien wil je gewoon nog onafhankelijker worden van het energienet. Het zijn allemaal goede redenen om zonnepanelen bij te plaatsen en ze bepalen mee hoeveel je er nodig hebt.

Niet alleen de kosten van de panelen, maar ook het gewicht dat je dak kan dragen en de dakruimte die je ter beschikking hebt, spelen een rol om het aantal zonnepanelen dat je wil bijplaatsen te bepalen – al betekent extra dakruimte niet automatisch meer ruimte voor zonnepanelen. Ga dus goed na of er op deze plekjes niet te veel schaduw valt en of ze niet kwetsbaar zijn bij sterke wind.

Als je zonnepanelen laat bijplaatsen, is het belangrijk dat je deze uitbreiding meldt bij de netbeheerder en het verslag van de AREI-keuring doorstuurt. Zo kan de netbeheerder de belasting van het net in de gaten houden. Gelukkig wordt de kost van de AREI-keuring doorgaans meegenomen in de offerte en wordt de controle uitgevoerd op het moment van installatie.

Laat je zonnepanelen bijplaatsen voor meer dan 10 kVA? Dan ben je volgens de wet btw-plichtig voor de verkoop van je zonnestroom. Er komen dus wat administratieve verplichtingen bij kijken. 

Is je omvormer voorbereid op extra zonnepanelen?

Je huidige omvormer is waarschijnlijk specifiek gekozen om de zonnepanelen te bedienen die nu op je dak liggen. Ga dus eerst na of je omvormer voldoende vermogen heeft om extra panelen te ondersteunen. Het voordeel is wel dat zonnepanelen in de praktijk zelden op hun maximale vermogen draaien, waardoor er dus een stevige marge is voor wat je omvormer aan kan. Het totale zonnepanelenvermogen werd jaren geleden vaak al vastgelegd op 110% van het maximale omvormervermogen, maar tegenwoordig zijn er zelfs situaties mogelijk tot 150%. Deze gewoonte van overdimensioneren is dus een goede voorbereiding als je later zonnepanelen wil bijplaatsen.

Kan je huidige omvormer het nieuwe aantal zonnepanelen niet aan? Dan zal je een nieuwe omvormer moeten voorzien met meer vermogen, of een aparte installatie creëren. Mogelijk vraagt je zonnepanelenuitbreiding ook om een nieuwe groep in de elektriciteitskast. Vraag je zonnepanelenexpert om het voor je na te kijken.

Je installatie uitbreiden of een tweede installatie aanleggen?

Zonnepanelen bijplaatsen of je installatie uitbreiden worden vaak als synoniemen gezien, maar eigenlijk is er een belangrijk betekenisverschil.

Zonnepanelen bijplaatsen

Zonnepanelen bijplaatsen betekent dat je nieuwe zonnepanelen laat plaatsen als aparte installatie met een aparte omvormer, zonder iets te veranderen aan je bestaande zonnepanelensysteem. Het is de beste optie als je beschikt over serieel geschakelde panelen of je van plan bent om de panelen op een andere locatie te plaatsen, zoals een ander deel van het dak, het dak van je tuinhuis of op de grond.

Je zonnepaneleninstallatie uitbreiden

Je zonnepaneleninstallatie uitbreiden betekent dat je de nieuwe panelen aan je huidige installatie koppelt en dat ze gebruik maken van je bestaande omvormersysteem. Het is de gemakkelijkste en goedkoopste optie, vooral als er bij de plaatsing van je eerste installatie al rekening werd gehouden met uitbreidingsmogelijkheden of je zonnepanelen nog vrij nieuw zijn. Uitbreiden kan alleen als er genoeg dakruimte is en de omvormer geschikt is voor deze uitbreiding. Controleer best ook even of de garantievoorwaarden van je huidige installatie een uitbreiding toelaten.

Welk type zonnepanelen wil je bijplaatsen?

Je hangt niet vast aan je vorige zonnepaneleninstallateur, want er zijn mogelijkheden om verschillende soorten zonnepanelen te combineren. Het hangt sterk af van jouw specifieke situatie. Kan je de nieuwe panelen niet op je bestaande installatie aansluiten, dan kan je altijd een aparte installatie aanleggen met je nieuwe panelen. Dezelfde zonnepanelen installeren is doorgaans natuurlijk wel wat gemakkelijker. Overleg met een expert welke technische mogelijkheden er zijn.

Wat is de leeftijd van je huidige zonnepanelen?

Zonnepanelen hebben een gemiddelde levensduur van 25 tot 30 jaar. Je bestaande zonnepanelen zullen dus sneller aan vervanging toe zijn dan je nieuwe en dat geldt ook voor je omvormer, die een levensduur van 10 à 15 jaar heeft. Je zal dus altijd rekening moeten houden met verschillende levensduren en bijhorend meer vervangbeurten. Als je zonnepanelen bijplaatst, kan je wel overwegen om je omvormer eventueel al mee te vervangen. Zo bespaar je een extra installatie en bepaalde kosten die daarmee gepaard gaan.

Kan je je groenestroomcertificaten of terugdraaiende teller behouden?

Ontvang je in Vlaanderen nog groenestroomcertificaten voor je zonnepanelen? Dan zou het kunnen dat een uitbreiding van je installatie daar een invloed op heeft, want er gelden specifieke voorwaarden om die certificaten te behouden. Luminus adviseert je graag over de meest gunstige situatie. 

Dat geldt ook voor Brusselse zonnepaneleneigenaars die nog willen profiteren van groenestroomcertificaten. Zij zullen sowieso een aparte omvormer nodig hebben voor de nieuwe panelen.

In Wallonië kan je in principe zonnepanelen bijleggen of vervangen zonder je terugdraaiende teller te verliezen — tenminste zolang het maximale uitgangsvermogen van de nieuwe omvormer niet hoger is dan 1kW (1000w). Bespreek het met een expert om te ontdekken of deze situatie voordelig is voor jou.

Zonnepanelen bijplaatsen is in vrijwel elke situatie mogelijk, maar de methode en de bijhorende kosten verschillen wel. Een goed advies is in dat geval goud waard. De experten van Luminus staan klaar om je inzicht te geven in alle mogelijkheden.