Wat dekt mijn brandverzekering?

Als eigenaar of huurder heb je doorgaans een brandverzekering of woonverzekering die schade aan je woning dekt. Ben je met die ene verzekering genoeg gedekt? Of neem je best nog extra maatregelen om zonder zorgen van het leven te genieten?

Is een brandverzekering verplicht?

Een brandverzekering is eigenlijk een woonverzekering die dient ter bescherming van de waarde van je huis en inboedel.

Zo’n brandverzekering is niet wettelijk verplicht, maar de meeste banken geven alleen een lening om een huis te kopen als je garandeert dat je een brandverzekering zal afsluiten voor je nieuwe eigendom. In veel gevallen is een brandverzekering dus eigenlijk praktisch verplicht.

Er zitten wel een aantal beperkingen aan zo’n verzekering: elke herstelling die minder kost dan je franchise, betaal je uit eigen zak. Dringende hulp is niet inbegrepen en moet je zelf betalen, en de terugbetaling van herstellingskosten kan wel 30 dagen duren.

Daarom is het slim om ook een aanvullende “depannageverzekering” af te sluiten, zoals de Luminus Woning Pechverhelping, in samenwerking met Axa Assistance. Er bestaat trouwens ook een Pro-versie die zelfstandigen en ondernemers uit de nood helpt.

Wat dekt je brandverzekering allemaal?

Een groot deel van de dekking van je brandverzekering  ligt wettelijk vast. Zo ben je beschermd tegen alle schade door brand, explosies, rook- en roetvorming. Je brandverzekering dekt ook schade door blikseminslagen, stormen, hagel, sneeuw en ijs, omgevallen bomen, wateroverlast en natuurrampen.

De dekking van je brandverzekering omvat ook glasbreuk en woningschade na bijvoorbeeld een storm of inbraak, maar ook schade door dieren, luchtvaartuigen of terrorisme.

Afhankelijk van je verzekering zijn er nog bijkomende dekkingen, onder andere voor schade aan derden of puinruiming. Meestal kan je bij een woonverzekering ook optioneel een diefstalverzekering nemen.

De voordelen van Woning Pechverhelping van Luminus

Het callcenter van onze Woning Pechverhelpingsdienst is 24/7 bereikbaar voor onmiddellijke bijstand en gratis advies. Bij ernstig en plots comfortverlies in je woning komt een professionele technieker ter plaatse voor de eerste hulp. Die kan geen definitieve herstellingen uitvoeren, maar zorgt er wel voor dat je onmiddellijk verder kan.

 • Blijkt het toch onmogelijk om binnen de 24 uur jouw woning weer comfortabel bewoonbaar te maken? Dan betaalt Luminus 2 hotelovernachtingen terug, net als het transport, de oppas voor je kinderen en/of huisdieren, bewaking van je woning of vervoertickets wanneer je niet thuis was. Luminus Woning Pechverhelping voorziet zelfs een schadevergoeding voor de inhoud van je koelkast of diepvriezer.
 • Zelfstandigen krijgen binnen de 2 uur hulp aan huis wanneer de continuïteit van hun werk in gevaar is.

Een brandverzekering en Woning Pechverhelping vullen elkaar aan:

BRANDVERZEKERINGWONING PECHVERHELPING
Dekking vastgelegd in verzekeringspolis.Dekking tot € 400, inclusief € 50 wisselstukken.
Gemiddelde franchise (eigen inbreng) van € 210, kan voor sommige schadegevallen oplopen tot € 1000.Geen franchise.
Uitbetaling na 30 dagen.Onmiddellijke bijstand.

Hieronder vind je een overzicht van vaak voorkomende schadegevallen. Vergelijk zelf de dekking van je brandverzekering met de ondersteuning van Woning Pechverhelping, in samenwerking met Axa Assistance.

SchadegevalWat dekt je brandverzekering?Wat doet Woning Pechverhelping?
Blikseminslag✔ Permanente herstellingen, zoals vervanging van elektrische leidingen.✔ Voorlopige en onmiddellijke herstellingen, zoals zeilen plaatsen en reinigingen.
Verstopt sanitair✔ Voorlopige en onmiddellijke herstellingen, zoals ontstoppen.
Woning niet toegankelijk✔ Permanente herstellingen bij schade door stormen, inbraken, natuurrampen enz.✔ Voorlopige en onmiddellijke herstellingen, zoals het dichttimmeren van ramen en deuren, openen van deuren, sloten en rolluiken, enz.
Glasschade✔ Permanente herstellingen bij schade door stormen, inbraken, natuurrampen enz.✔ Voorlopige en onmiddellijke herstellingen, zoals het dichttimmeren van ramen en deuren, neerlaten van rolluiken enz.
Lekkend dak✔ Permanente herstellingen bij schade door stormen, zoals het leggen van nieuwe dakpannen.✔ Voorlopige en onmiddellijke herstellingen, zoals zeilen leggen, dakpannen terugplaatsen, roofing lokaal repareren enz.
Centrale verwarming✔ Vaststellen van de oorzaak en tijdelijke herstellingen.
Lekkende waterleiding of boilers✔ Permanente herstellingen bij schade door stormen, inbraken, natuurrampen enz.✔ Tijdelijke dichting van lekken, afleiden van water met tijdelijke afvoerpijp, dichtdraaien kranen enz.
Lekkende gasleiding✔ Bijstand bij het contacteren van de netwerkbeheerder en advies over veiligheid.
Elektrische storingen✔ Permanente herstellingen bij schade door stormen, inbraken, natuurrampen enz.✔ Oorzaak vaststellen, afkoppelingen, zekeringen vervangen enz.
Storingen aan zonnepanelen✔ Voorlopige en onmiddellijke herstellingen.
Storingen aan warmtepomp✔ Voorlopige en onmiddellijke herstellingen.
Schade door natuurrampen✔ Permanente en voorlopige herstellingen.
Ondergelopen kelder✔ Permanente en voorlopige herstellingen.❌ Brandweer zorgt voor de onmiddellijke bijstand.
Deze lijst is niet exhaustief. Contacteer je brandverzekering of Woning Pechverhelping voor meer informatie.

Wat wordt niet gedekt door Woning Pechverhelping? Een overzicht:

 • Defecte lamp of defect stopcontact
 • Lamp vervangen
 • Een huishoudelijk toestel herstellen of vervangen
 • Lekdetectie op een verborgen waterleiding
 • Lekken die geen blijvende schade veroorzaken
 • Definitieve herstelling verwarming
 • Vervangen van grote wisselstukken
 • Nieuwe dakpannen leggen
 • Definitief herstellen van zink- en loodwerk
 • Plaatsen nieuwe regenpijp
 • Plaatsen nieuwe zonnepanelen of omvormer
 • Brand of roetschade
 • Vervangen elektrische leidingen
 • Ledigen septische put

Download hier de informatiefiche en neem dit aandachtig door voordat je je inschrijft op Woning Pechverhelping. Je vindt alle informatie ook steeds terug in de Algemene voorwaarden Woning Pechverhelping en bij AXA Assistance.

Luminus Woning Pechverhelping is een verzekeringsovereenkomst van Axa, een Belgische verzekeringsmaatschappij, met een looptijd van één jaar, die stilzwijgend wordt verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar behoudens opzegging uiterlijk 3 maanden voor de vervaldag. Het Belgische recht is van toepassing.