Tips voor het huren van mijn eerste appartement

Je bent klaar om je vleugels uit te slaan en zoekt je eigen plek? Een nieuwe wereld gaat open en je kunt niet wachten om op zoek te gaan naar je allereerste stek. Hoe begin je daar dan aan? In dit artikel verzamelen we de belangrijkste adviezen en gidsen we je naar de juiste keuze.

Tip 1: Bepaal je ideale huurbudget

Voor je actief begint te zoeken, is het belangrijk om je financiële situatie onder de loep te nemen. Experts raden aan om niet meer dan 35 procent van je netto-inkomen uit te geven aan huurkosten. Je houdt best ook rekening met de maandelijkse kosten voor je nutsvoorzieningen. Dit zijn kosten voor het verbruik van water, gas en elektriciteit. In een appartementsgebouw komen er vaak ook nog kosten bij voor het onderhoud van de gemeenschappelijke ruimtes en eventueel de lift.

Ben je verliefd op een appartement dat boven je budget ligt? Ga op zoek naar een roomie om de kosten te delen.

Tip 2: Bedenk de criteria voor je eerste stek

De huurmarkt is enorm en zonder goede zoekmethode zie je snel het bos door de bomen niet meer. Neem daarom de tijd om na te gaan wat je belangrijk vindt en aan welke criteria je eerste studio, appartement of woning moet voldoen. Stel jezelf volgende nuttige vragen die je zoektocht vergemakkelijken:

 • In welke regio wil je graag wonen?
 • Hoeveel kamers wil je?
 • Heb je een tuin nodig of is een balkon of koer voldoende?
 • Woon je graag in een drukke buurt of heb je liever een beetje rust?
 • Zijn er winkels in de buurt?
 • Wat is de maximumafstand tot je werk en kun je eventueel vlot het openbaar vervoer nemen?
 • Gemeubeld of niet?

Tip 3: Begin je online zoektocht

Heb je je criteria vastgesteld, dan kun je écht op zoek gaan. Via immobiliënkantoren en zoekertjessites ga je online gemakkelijk zelf aan de slag. Als je je inschrijft op nieuwsbrieven van immokantoren krijg je bovendien heel gerichte informatie. Je kunt ook een beroep doen op een makelaar. Je wint veel tijd, maar de extra kosten voor zijn tijd moet je er wel bijnemen.

Tip 4: Maak een afspraak met de verhuurder(s)

Een of meerdere panden op het oog? Maak een afspraak met de verhuurders en ontdek zelf welk pand het best bij je noden past.

Net zoals bij een sollicitatieprocedure is de eerste indruk essentieel. Niet alleen jouw indruk van het appartement, maar ook die van jezelf als huurder. Wees op tijd, wees beleefd en laat zien dat je verantwoordelijk bent. Dit kan een doorslaggevende factor zijn wanneer er meerdere potentiële huurders zijn.

9 tips voor het huren van je eerste appartement

Tip 5: Wees alert tijdens je bezoek en stel de juiste vragen

Aan de hand van je eigen criteria en je budget kun je vooraf een lijst met vragen opstellen die belangrijk zijn voor je finale beslissing. We geven enkele voorbeelden.

 • Vragen over het totale kostenplaatje

Verzamel alle informatie die je nodig hebt: huurprijs, huurwaarborg, nutsvoorzieningen, parkeergarage …

 • Vragen over de woonomgeving

Wie zijn de andere huurders in het gebouw? Is het een veilige buurt? Zijn er voldoende winkels? Kun je gemakkelijk parkeren? Zijn huisdieren toegelaten? Mag je binnen roken? Al deze zaken bepalen je woonkwaliteit.

 • Vragen over aanpassingen en reparaties.

Mag je zelf aanpassingen doen (schilderen, meubels verplaatsen, andere sloten …)? Welke reparaties moet je zelf betalen en welke zijn voor de eigenaar?

Vergeet tijdens je bezoek geen aandacht te schenken aan eventuele beschadigingen en vraag ernaar wanneer je op iets stoot. Zo voorkom je achteraf problemen wanneer herstellingen nodig zijn. Let hierbij op volgende zaken:

 • Onderzoek muren en plafonds op vochtproblemen en schimmel.
 • Controleer of alle ramen en deuren goed sluiten.
 • Kijk na of alle kranen functioneren en of het water voldoende opwarmt.
 • Ga na of de verwarmingsinstallatie nog in goede staat is.
 • Let op beschadigingen in de woning zoals gebarsten tegels, gaten in muren … Indien nodig, neem je dit op in de plaatsbeschrijving in het huurcontract.

Tip 6: Ontmoet je nieuwe buren of de huidige huurder(s)

Als je na je bezoek nog twijfelt, kan een ontmoeting met andere bewoners of de huidige huurder(s) helpen. Zo verzamel je veel extra informatie. Worden reparaties correct en snel uitgevoerd? Is de sfeer tussen de huurders positief? Zijn er extra kosten waarover de verhuurder niets heeft verteld? Met deze informatie wordt je beslissing een stuk eenvoudiger.

9 tips voor het huren van je eerste appartement

Tip 7: Neem de huurwetgeving door

Veel zaken tussen huurder en verhuurder zijn door de wet vastgelegd. Hierop kun je steeds een beroep doen als een probleem zich voordoet. Je kunt ook andere afspraken vastleggen in het huurcontract. Denk aan afspraken betreffende reparaties. Zonder heel gedetailleerd in te gaan op de huurwet, vind je hieronder enkele belangrijke bepalingen.

 • De huurprijs is vastgelegd in het contract. Eventuele verhogingen kunnen in het contract zijn opgenomen. Verhoogt de verhuurder de huur zonder dat hierover iets vermeld staat, dan kun je zonder opzegtermijn vertrekken.
 • De huurwaarborg is minstens 2 maanden en mag niet meer dan 3 maanden bedragen.
 • De opzeg bedraagt 3 maanden als je het contract wil verbreken en 6 maanden als de verhuurder het initiatief neemt.
 • Meer informatie over de huurwet vind je op de website van de Vlaamse overheid.

Geniet van je zoektocht en stel je voor hoe je eerste stek er zou kunnen uitzien als jij er woont. Laat je niet ontmoedigen door hoge huurprijzen of onaantrekkelijk appartementen en onthoud: wie zoekt, die vindt. Succes!

Hopelijk vond je de tips waardevol. Heb je weldra een elektriciteits- en/of gascontract nodig voor je eerste stek? Bij Luminus vind je ongetwijfeld een tarief op maat.