Wat is het verschil tussen A, A+, A++ en A+++ op een elektrisch apparaat?

Wil je een nieuwe koelkast of wasmachine kopen? Dan ben je natuurlijk op zoek naar een zuinig model. Het energielabel is een erg handige referentie om te controleren hoe zuinig en duurzaam een apparaat precies is. Maar wat betekenen al die letters nu precies? Kan je het systeem blindelings vertrouwen? En waarom komt er in 2021 een nieuwe classificatie? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt.

Elektrische apparaten zoals een koelkast, diepvriezer, vaatwasser, wasmachine, televisie of computerscherm hebben tegenwoordig allemaal een energielabel. Dat label vertelt iets over de energie-efficiëntie van het toestel, of simpelweg: hoe zuinig een apparaat precies is.

Handig als je wil besparen op je energiefactuur. Maar dan moet je natuurlijk wel de betekenis van al die letters op het energielabel kennen en kunnen interpreteren.

Het lijkt eenvoudig: koop je een koelkast met het groene label, dan haal je het zuinigste exemplaar in huis. Helaas is het niet altijd zo simpel. Het systeem van de energielabels heeft naar verluidt een paar mankementen: één op vijf apparaten heeft bijvoorbeeld een zuiniger label dan het toestel in werkelijkheid zou mogen hebben. Dat is vooral het geval bij koelkasten, wasmachines, ovens en televisies. Dit blijkt uit een onderzoek van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).

De levels van zuinigheid veranderen

De energiezuinigheid van een apparaat staat aangegeven in letters en bijhorende kleurencodes. Maar daar knelt het nu net … Want vroeger liep de classificatie van D (dieprood) tot A+++ (felgroen). D stond uiteraard voor energievretend, terwijl A+++ het zuinigste model aantoonde.

Omdat er nogal wat verwarring ontstond tussen de verschillende A-labels: A, A+, A++ en A+++ komt er vanaf maart 2021 een volledig nieuwe classificatie. Om de overgangsperiode vlot door te komen, publiceren verschillende producenten vanaf de herfst van 2020 twee energielabels naast elkaar: het oude en het nieuwe label.

De verschillen? De diverse A-labels verdwijnen. Dat maakt het makkelijker. Vanaf maart 2021 loopt de classificatie dus van A (knalgroen) tot G (dieprood). De wijzigingen komen er in eerste instantie om de betrouwbaarheid van het energielabel te verbeteren. Ook handig: op het nieuwe energielabel vind je ook een QR-code. Die linkt je door naar extra info.

Let wel, vanaf maart 2021 ga je nog geen A-labels vinden. De allerzuinigste apparaten krijgen vandaag label B. Zo blijft er ruimte over voor technologische verbeteringen.

Over de betrouwbaarheid

Om de betrouwbaarheid van de labels omhoog te krikken, komt er ook een publiek toegankelijke database waarin producenten de labels van hun producten moeten registreren. Ook dat is een goede zet. Zo ben je er als consument immers zeker van dat je een doordachte keuze maakt. Een koelkast en een vaatwasser met nieuw B-label zijn dan misschien wel iets duurder, ze zijn zo zuinig dat je op langere termijn de kosten terugverdient door een lagere energiefactuur.

Let wel, bij koelkasten is het verschil in zuinigheid tussen de energielabels groot, maar dat is niet het geval bij vaatwassers en wasmachines. Als je dus een vaatwasser in de categorie B koopt, moet je al heel veel vuile vaat hebben, wil je de meerkost terugverdienen.

Een overzicht van de meest energiezuinige toestellen vind je op TopTen.

Energielabels elektrisch apparaat

Een cijfervoorbeeld

Het verschil tussen verschillende energielabels wordt pas echt duidelijk als je er concrete cijfers op kleeft. Neem nu een toestel met een nieuw energielabel D. Op jaarbasis verbruikt het zo’n 250 kWh. Dat kost je ongeveer 62,5 euro per jaar aan elektriciteitskosten. Een gelijkaardig apparaat met label B verbruikt een stuk minder: bijvoorbeeld 175 kWh per jaar. Dat kost je 43,75 euro aan energiekosten of een verschil van 18,75 euro. Na vijf jaar heb je dus al 18,75 x 5 = 93,75 euro bespaard. En dat is dan zonder rekening te houden met een eventuele prijsstijging van de energiekosten.

Ook interessant voor jou