Wat is het verschil tussen A, A+, A++ en A+++ op een elektrisch apparaat?

Wil je een nieuwe koelkast of wasmachine kopen? Dan ben je waarschijnlijk op zoek naar een zuinig model. Het energielabel is een handige referentie om te controleren hoe zuinig en duurzaam een apparaat precies is. Maar wat betekenen al die letters en plusjes nu precies? Kan je het systeem blindelings vertrouwen? En waarom komt er in 2021 een nieuwe classificatie?

Elektrische apparaten zoals een koelkast, diepvriezer, wasmachine, droogkast, stofzuiger, televisie of vaatwasser hebben tegenwoordig allemaal een energielabel. En dat label vertelt iets over de energie-efficiëntie van het toestel, of simpelweg: hoe zuinig een apparaat precies is.

Handig als je wil besparen op je energiefactuur. Maar dan moet je natuurlijk wel de betekenis van al die letters op het energielabel kennen.

De levels van zuinigheid

De zuinigheid staat aangegeven in letters die gaan van D in dieprood – alarmerend slecht – tot en met A+++ in kikkergroen, wat het zuinigste model aanduidt. Het lijkt dus eenvoudig: koop je een koelkast met het groene label, dan haal je het zuinigste exemplaar in huis.

Helaas is het niet altijd zo simpel. Het systeem van de energielabels heeft naar verluidt een paar mankementen: één op vijf apparaten heeft een zuiniger label dan het toestel in werkelijkheid zou mogen hebben. Dat is vooral het geval bij koelkasten, wasmachines, ovens en televisies. Dit blijkt uit een onderzoek van de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit).

Over de betrouwbaarheid

Vandaag mag een elektronisch apparaat met een label in de categorie C of D helemaal niet meer verkocht worden. Zelfs de categorieën A en B zijn in veel gevallen niet meer toegestaan. Het gevolg? Een wasmachine met het energielabel A+, wat in eerste instantie een vrij zuinig apparaat lijkt, is in feite het meeste vervuilende exemplaar dat vandaag voorhanden is. A+ is dus niet meteen een zegen voor het milieu, maar in de meeste gevallen wel een stuk goedkoper dan apparaten in de categorie A+++. Wat is dan je beste optie? Een koelkast en een droogkast met het label A+++ zijn dan misschien wel duurder, ze zijn zo zuinig dat je op langere termijn de kosten terugverdient door een lagere energiefactuur.

Energielabels elektrisch apparaat

Bij koelkasten en droogkasten is het verschil in zuinigheid tussen de energielabels groot, maar dat is niet het geval bij vaatwassers en wasmachines. Als je dus een vaatwasser in de categorie A+++ koopt, moet je al heel veel vuile vaat hebben, wil je de meerkost terugverdienen.

Een voorbeeld

Het verschil tussen verschillende energielabels wordt pas echt duidelijk als je er concrete cijfers op kleeft. Neem nu een droogkast met een energielabel A+. Die verbruikt op jaarbasis zo’n 250 kWh.

Dat kost je ongeveer 62,5 euro per jaar aan elektriciteitskosten. Een droogkast met label A+++ verbruikt een stuk minder: 175 kWh per jaar. Dat kost je 43,75 euro aan energiekosten. Na vijf jaar heb je dus al 18,75 x 5 = 93,75 euro bespaard. En dat is dan zonder rekening te houden met een eventuele prijsstijging van de energiekosten.

Een overzicht van de meest energiezuinige toestellen vind je op TopTen.

Nieuwe energielabels vanaf maart 2021

A+++ is zuiniger dan A+. Maar tegenwoordig vind je ook labels met een tweede indeling waarbij een procent wordt toegevoegd aan het officiële energielabel.

De reden? De technologie gaat sneller vooruit dan de energielabels kunnen bijhouden. Zie je een label waar A+++50% opstaat? Dan wil dat zeggen dat het de helft zuiniger is dan vereist voor het label A+++.

Omdat momenteel de meeste toestellen een A-label hebben (van + tot +++), is het systeem nodeloos ingewikkeld geworden. Vanaf 1 maart 2021 zullen alle nieuwe toestellen (wasmachines, drogers, vaatwassers en koelkasten) een nieuw label krijgen. De zogenaamde ‘plusklassen’ worden afgeschaft en de nieuwe classificatie loopt van A tot G. Op het energielabel zal ook een QR-code komen, dat rechtstreeks linkt naar een database met productinformatie, beheerd door de EU.

Ook interessant voor jou