Waarom zijn de energieprijzen voor uw bedrijf zo veranderlijk?

Toen de energieprijzen midden 2021 begonnen te stijgen, betekende dit niet alleen een onzekere periode voor de Belgische huishoudens, ook onze bedrijven hebben moeilijke tijden gekend. Voor veel van hen betekende dit een verdubbeling van hun totale energiekosten. Sinds januari 2023 is de energiemarkt stilaan gekalmeerd, maar veel ondernemers stellen zich vragen bij de onvoorspelbaarheid van de energiemarkt. Luminus vertelt meer over de oorzaak van de prijsschommelingen.

Hoge energieprijzen, voelbaar over alle leveranciers heen

De energiecrisis van 2022 zorgde voor de hoogste prijspieken ooit. Daar waren verschillende redenen voor:

  • Na de coronacrisis begon de economie zich te herstellen, maar daardoor werd de energievraag groter en bijgevolg ook de prijzen.
  • Op hetzelfde moment werd de prijs verhoogd die Europese bedrijven moeten betalen voor hun uitstoot. De verhoging van deze zogenaamde emissierechten joeg ook de aankoopprijs van energie de hoogte in, wat doorgerekend werd aan de consument.
  • Daarnaast hadden ook de onzekere wintermaanden een invloed, want in koude periodes zetten we de verwarming vaker aan, wat zorgt voor een groter gasverbruik dan in de rest van het jaar. Het koude voorjaar van 2021 vertraagde de gasaanvulling, waardoor we de winters daarna opnieuw weinig gasreserves hadden om aan de vraag te voldoen.
  • De oorlog in Oekraïne zorgde voor een vermindering van de gastoevoer van maar liefst 60%. Dat is nog net niet zo lastig als de olietoelevering, die volledig werd afgesloten.

Al 20 jaar worden de energieprijzen bepaald door de duurste technologie die op dat moment nodig is om aan de totale elektriciteitsnood te voldoen. Door dit marktmodel zijn de elektriciteits- en gasprijzen onlosmakelijk met elkaar verbonden, want verschillende elektriciteitscentrales werken op gas. Stijgt de prijs van de een, dan geldt dat ook voor de ander.

Hoe ziet de evolutie van de energieprijzen er vandaag uit?

De gasprijs schommelt ondertussen al een tijdje rond € 0,10 per kWh*, met een dalende tendens. Daarmee is ze bijna gestabiliseerd naar het prijsniveau van voor de crisis. Hoe komt dat?

  • Dankzij de milde wintertemperaturen van 2023 en 2024 lag de vraag naar gas lager dan gewoonlijk en konden we bovendien voldoende reserves inbouwen om de gasprijs lager te houden.
  • Om de ontbrekende Russische gastoevoer te compenseren, besloot Europa om vloeibaar gas in te voeren, onder andere vanuit de VS. In combinatie met het akkoord dat de Europese ministers van energie sloten om een prijsplafond in te stellen voor gas, leverde dit een nieuwe succesformule.
  • Hoewel China leed onder een (her)opflakkering van het coronavirus bleek een constante lockdown een te groot probleem voor de Chinese economie. Daarom besloot de regering het zero-covidbeleid achter zich te laten, waardoor de gasvraag automatisch weer toenam.

De elektriciteitsprijzen volgen een gelijkaardige dalende trend, en liggen al een tijdje tussen € 0,40 en € 0,30 per kWh*.

*prijzen april 2024

Hoe beïnvloeden de prijsschommelingen de energiefactuur van uw onderneming?

De onzekere marktsituatie zorgde ervoor dat vrijwel alle energieleveranciers besloten om hun vaste tarieven niet langer aan te bieden. Luminus is daarin een uitzondering: eind 2022 haalden wij ook tijdelijk de vaste tarieven uit het aanbod, maar sinds 1 januari 2023 geniet u weer van een ruime keuze vaste tarieven. Er zijn slechts enkele andere leveranciers die ons daarin gevolgd zijn.

Welk effect uw bedrijf precies ondervindt van de schommelende energieprijzen is afhankelijk van uw bedrijfswerking en de intekendatum van uw energiecontract. Dat verschil wordt nog groter door het energiecontract dat uw bedrijf heeft afgesloten: is dat er een met een vast tarief of een variabel tarief?

Een vast tarief voor uw bedrijf

Met een vast tarief, zoals bijvoorbeeld Luminus MaxxFix Pro, betaalt u gedurende de hele contractperiode dezelfde energieprijs per kWh, los van de schommelingen van de markt. Dat levert u een extra zekerheid waar ook een kleine meerprijs tegenover staat. In ruil daarvoor geniet u twee jaar lang van een vaste prijs op een vooroorlogs niveau, wat er ook gebeurt op de energiemarkt.

Een variabel tarief voor uw bedrijf

Een variabel tarief, zoals bijvoorbeeld Luminus MaxxFlex Pro, herberekent elk kwartaal de energieprijs die uw onderneming betaalt volgens de actuele marktprijzen. Het voordeel? U profiteert meteen van een lage rekening wanneer de energieprijzen plots dalen. Maar schieten ze plots de hoogte in, dan betaalt u daar ook meteen voor. Een goed voorbeeld daarvan zijn de typische winterse opflakkeringen die zich soms voordoen in maart en februari. Onthoud wel dat uw maandelijkse voorschotten niet veranderen: de schommelingen worden verrekend op uw jaarfactuur.

Wilt u graag zo veel mogelijk controle over uw werkelijke energiekosten, dan heeft My Luminus daar een handig trucje voor: geef u meterstanden maandelijks in via uw persoonlijke klantenzone voor een goed inzicht in uw verbruik. Merkt u een verandering op? Dan past u zelf uw voorschotbedrag aan naar het bedrag dat het beste past bij de situatie van dat moment. Zo vermijdt u onaangename verrassingen op uw energiefactuur.

Lees meer over hoe u de juiste tariefkeuze maakt voor uw onderneming.

Steunmaatregelen voor zelfstandigen

Om de financiële opdoffer van de energiecrisis te beperken voor bedrijven en zelfstandigen, gingen onze regeringen in overleg. Het resultaat was een reeks steunmaatregelen:

● Verlaagde accijnzen en btw op gas en elektriciteit. De btw-verlaging van 21% naar 6% werd permanent gemaakt voor particulieren, maar er werden ook een aantal nieuwe accijnzen ingevoerd. Ondernemers genieten niet van de verlaagde btw, maar hoeven ook de bijkomende accijnzen niet te betalen.
● Verschillende steunmaatregelen die tijdens de coronaperiode werden ingevoerd, werden verlengd.
● Wie moeite heeft met de betaling van fiscale schulden, belastingen of sociale bijdragen kan uitstel of een flexibel afbetalingsplan aanvragen.
● Het ‘tijdelijk overbruggingsrecht energie’ werd geïntroduceerd.

Lees meer over de steunmaatregelen in dit artikel.

Luminus helpt verrassingen op uw jaarafrekening te vermijden

Wie recent de jaarafrekening van zijn bedrijf in de bus kreeg, ontdekte dat we zoals voorgaande jaren het maandelijks voorschotbedrag alvast hebben aangepast. Zo zorgen we ervoor dat u geen onaangename verrassing krijgt bij uw volgende jaarlijkse afrekening.

Wist u dat u heel eenvoudig zelf – op elk moment – dat maandelijks voorschotbedrag kunt aanpassen via je persoonlijke klantenzone My Luminus? Ook wie nog geen jaarafrekening in de bus kreeg, wordt geadviseerd zijn meterstanden maandelijks in te geven en zijn voorschotbedrag aan te passen. Het belang hiervan lichten we toe in dit artikel en bijhorende video.

Slim energie besparen als bedrijf

Liggen er zonnepanelen op het dak van uw bedrijf? Dan hoeft u zelf minder stroom aan te kopen en ontvangt u potentieel een hogere vergoeding voor de zonne-energie die u terug in het net injecteert. Kortom, uw bedrijf heeft minder last van de schommelingen in de energieprijs. De moeite waard dus om zonnepanelen te overwegen wanneer uw bedrijf er nog geen heeft geïnstalleerd, want ook in 2023 blijven ze uiterst rendabel: u verdient ze gemiddeld op 8 jaar terug (5 jaar in Brussel). En in amper 5 minuten heeft u een vrijblijvende offerte.

Maar zonnepanelen zijn natuurlijk niet de enige mogelijke energiebesparende maatregel om de energiekosten van uw onderneming te drukken. Bovendien vragen die bij lange niet allemaal om een grote investering. Neem een kijkje op het bespaarplatform van Luminus en ontdek tientallen gratis tips en tools om aan de slag te gaan.