Van evaluatie tot installatie: zonnepanelen voor je bedrijf

Ben je overtuigd van het besparingspotentieel van zonnepanelen voor je zaak en heb je beslist om er op het dak van je thuiskantoor of bedrijfspand te plaatsen? We zetten alles op een rijtje met dit 6-stappenplan en geven je bruikbare tips bij de opstelling van een PV-installatie.

Zonnepanelen installeren: de procedure stap voor stap

1.      Bepaal of je dak geschikt is voor zonnepanelen

Met het juiste advies en dankzij de moderne technieken bestaat er een zonnepaneleninstallatie voor bijna elk dak. Maar het kan best zijn dat er eerst wat aanpassingen aan dat dak moeten gebeuren voor het geschikt is. En die maken de investering natuurlijk duurder. Controleer daarom dus best:

 • of er niet te veel slagschaduw van bomen, gebouwen of schouwen op je dak valt,
 • hoeveel de hellingsgraad van je dak afwijkt van de ideale 30° (een plat dak daarentegen is geen probleem),
 • of je dak niet naar het noorden is gericht,
 • of je beschikbare dakoppervlakte groot genoeg is,
 • of je dakstructuur de installatie kan dragen.

Doe de test

Maak gebruik van onze simulator en ontdek het besparingspotentieel van jouw dak met de bijhorende terugverdientijd van je zonnepaneleninstallatie.

Nog geen idee of het dak van je thuiskantoor of zaak voldoende zonnestraling krijgt? De zonnekaart toont je in een paar clicks of je dak geschikt is voor zonnepanelen!

Wat is het perfecte paneel voor je dak?

Standaard had je de keuze tussen polykristallijne en monokristallijne zonnepanelen. Die keuze is er nog steeds, maar polykristallijne zonnepanelen worden steeds minder aangeraden en verkocht. Ze zijn wel goedkoper, maar het rendement ligt ook een stuk lager. Daarom zijn monokristallijne slilicumpanelen de norm geworden: 

 • Ze hebben een hoog rendement en zijn zeer geschikt voor verbruikers met een kleine bruikbare dakoppervlakte of een hoog verbruik.
 • Esthetisch heb je de keuze uit white of full-black panelen. Let op, de zwarte panelen hebben een klein rendementsverlies omdat ze door hun kleur ook wat meer opwarmen.

Verder is er nog een onderscheid tussen glas-folie- of glas-glaspanelen:

 • Glas-foliezonnepanelen beschermen de zonnecellen aan de voorkant met een glazen plaat en aan de achterkant met een tedlar-folie. Ze zijn goedkoper en wegen minder. Hun enige nadeel is dat de zonnecellen aan de onderkant iets minder goed beschermd zijn en daardoor op termijn aangetast kunnen worden (“micro cracks”) met vermogensverlies tot gevolg.
 • Glas-glaszonnepanelen zijn een opkomende technologie en bieden daarom minder keuzevrijheid. Ze hebben aan de voor- en achterkant een glazen plaat om de zonnecellen te beschermen en zijn dus iets steviger en resistenter tegen het weer wanneer je voor een hoogkwalitatief merk kiest. Onze Luminus partner-installateurs bieden zowel monokristallijne panelen aan in de uitvoering glas-folie als glas-glas. Laat je adviseren door een expert.

2.      Spreek af met een energie-adviseur

Voor je zonnepanelen laat installeren, vraag je een energie-adviseur om alle gegevens te analyseren (bouwjaar, daktype, oriëntatie, verbruik, enzovoort). Die bespreekt samen met jou de mogelijkheden en voordelen waar je mogelijk voor in aanmerking komt en hoe het installatieproces verder zal lopen.

 • TIP: Hoe kies je een installateur?

Bij de keuze van een installateur neem je best meer in overweging dan enkel de prijs. Het is in het belang van je onderneming dat de installatie veilig en correct gebeurt, om pannes en eventuele rendementsverliezen in de toekomst te vermijden. Om je toekomstige rendement te garanderen zonder kopzorgen, houd je rekening met de volgende criteria: 

 • Wat is de ervaring van de installateur? Vraag bij een eerste bezoek naar referenties en contactgegevens van eerdere klanten.
 • Geeft de leverancier product- en vermogensgarantie en uitgebreide nazorg?
 • Welke soorten omvormers en zonnepanelen biedt de leverancier aan?
 • Werkt de leverancier enkel met kwalitatieve materialen en producten?
 • Neemt de leverancier je concrete, persoonlijke situatie mee in zijn berekening van je totale jaaropbrengst?
 • Is het plaatsingsbedrijf een stabiele organisatie waarbij je geniet van zekerheid op korte én op lange termijn?

Overloop deze checklist tijdens een eerste kennismaking met een installateur. Of boek meteen een expert bij Luminus, de leverancier die de naleving van het volledige lijstje garandeert!

Ontdek hier aan de hand van vijf concrete zonneprojecten hoe Luminus bedrijven begeleidt in hun energietransitie.

3.      Ontvang een voorstel op maat

Je krijgt van de energie-adviseur een plan met een inspectieverslag en alle gegevens over je pand. Het plan bevat ook de technische details over het kabeltracé en een voorgesteld model van zonnepanelen en omvormer(s), inclusief het aantal zonnepanelen met de benodigde (dak-)oppervlakte, het type en de ideale opstelling. Bekijk de gedetailleerde kostenberekening, de technische fiches en de garantievoorwaarden.

4.      Installeer je zonnepanelen

De installatie van zonnepanelen gebeurt in 3 fases en neemt niet langer in dan één dag in beslag.

 • Stap 1 is de montage van de draagstructuur. Voor hellende daken wordt deze draagstructuur verankerd in de dakbalken. Voor platte daken, waar het boren van gaten niet ideaal is, wordt de draagstructuur verzwaard met ballast.
 • Stap 2 is de bevestiging van de zonnepanelen op de draagstructuur. Dit gebeurt met behulp van klemmen en schroeven.
 • Stap 3 is de aansluiting van de zonnepanelen aan de omvormer aan de muur, vaak in de garage of technische ruimte.

Wees gerust: de plaatsing van zonnepanelen brengt nooit schade toe aan je dak en er is geen gevaar voor lekken.

5.      Laat je installatie keuren en meld je bij de distributienetbeheerder

Voor je je zonnepanelen in gebruik kan nemen, moeten ze gekeurd worden om te verzekeren dat ze aan alle veiligheidsvoorschriften voldoen. De installateur bezorgt je alvast de nodige documenten voor de keuring en vraagt voor jou het keuringsbezoek aan.

Zodra je een positief keuringsverslag bezorgt aan je netbeheerder, gaat je eigen energieproductie van start – net als de besparing op je energiefactuur!     

6.      Produceer zelf de duurzame energie voor je onderneming

Vanaf nu produceer je zelf de groene stroom die je bedrijf nodig heeft. Bij Luminus kan je terecht voor de technische vakkennis van onze experten en installateurs. Zo ben je verzekerd van een zonnige toekomst met zonnepanelen op het dak van je thuiskantoor of bedrijfspand!

 • 10 en 25 jaar productgarantie op je omvormer resp. panelen,
 • 25 tot 30 jaar vermogensgarantie,
 • een helder proces en overzichtelijke facturatie.