Ondernemers onzeker over de energiecrisis, wat nu?

Uit een enquête van Voka blijkt dat onder andere de Limburgse ondernemers zich grote zorgen maken over de gevolgen van de energiecrisis. Ze verwachten grote verliezen zolang de prijzen blijven stijgen. Daarom biedt Luminus zowel vaste als variabele tarieven aan die ondernemers verzekeren van keuzevrijheid op de veranderlijke energiemarkt.

De energiecrisis vandaag

Door de aanhoudende oorlog in Oekraïne en de aankomende winter ziet de energiecrisis er steeds somberder uit. Bedrijven betalen tegenwoordig 50% meer voor hun elektriciteit en 60% meer voor aardgas dan in 2021. Voor energie-intensieve bedrijven liggen die percentages nog hoger: voor hen zijn elektriciteit en aardgas dit jaar wel 70% en 72% duurder geworden.

Het vast tarief als voorlopige oplossing

Veel bedrijven slaagden erin zich in te dekken tegen de hoge energieprijzen door langetermijncontracten met een vast tarief af te sluiten. Op die manier ben je zeker dat de prijs niet verandert, hoe de energiemarkt ook evolueert. Maar een groot deel van die contracten loopt binnenkort af, waarna de ondernemingen een nieuw contract zullen moeten afsluiten tegen de huidige, hogere prijzen. Kiezen ze dan beter voor een vast of variabel tarief?

Wat na afloop van je contract?

Wanneer je een energiecontract afsluit voor je zaak, heb je doorgaans de keuze tussen twee tarieven: een vast of variabel. Zoals gezegd ben je met een vast tarief zeker van een constante prijs voor de hele contractduur (meestal een jaar). Bij een variabel contract wordt die prijs periodiek herrekend (meestal per kwartaal) op basis van de veranderingen op de markt. Dat is vooral handig als de prijzen binnenkort zouden zakken, want zo profiteer je meteen van die daling. 

Luminus weet helaas niet wat de toekomst brengt. We stellen wel vast dat de marktprijzen voor energie de afgelopen weken weer sterk gestegen zijn. 

  • Wil je als ondernemer meer zekerheid en controle over je energieprijs? Dan kies je best voor een vast tarief. Zo hoeft je bedrijf tenminste niet plots meer te betalen wanneer die prijzen nog verder stijgen. Een vast contract levert voorspelbaarheid.
  • Wil je de situatie liever van dag tot dag bekijken? Dan is een variabel tarief het antwoord. Die zijn momenteel goedkoper dan vaste tarieven en wanneer de energieprijzen zakken ben jij de eerste die daarvan profiteert.

Overstappen naar vast? Dat kan nu al

Wil je overstappen naar Luminus, maar loopt het energiecontract van je zaak (bij een andere energieleverancier) pas over een paar maanden af? Dan kan je nu al intekenen voor je nieuwe contract bij Luminus: zo zet je de huidige prijzen vast voor ze nog verder stijgen. Ook Luminusklanten die momenteel een variabel tarief hebben, kunnen hun  tarief nu al vastleggen voor de overschakeling naar een vast contract dat pas binnen een paar maanden van start gaat. Dat kan je heel makkelijk zelf, door in My Luminus naar ‘contracten en diensten’ te gaan en door te klikken naar ‘mijn tarief aanpassen’. Komende winter, wanneer de prijzen wellicht nog eens zullen pieken, betaalt je zaak simpelweg de prijs die je in de zomermaanden al hebt vastgelegd.

  • Let op: Dit aanbod geldt niet voor Luminusklanten die momenteel al een vast contract hebben.

Zoals vermeld zijn de vaste contracten momenteel iets duurder dan de variabele. De energieleveranciers moeten immers wat marge inbouwen om zelf beschermd te zijn in deze woelige tijden. De betrouwbaarheid van een vaste rekening krijg je dus voor een meerprijs.

De energieleveranciers geven hun klanten ondertussen niet veel keuze meer. Ruim de helft van de elektriciteits- en gascontracten verdween uit het aanbod, de vaste tarieven eerst. Ook Luminus schroefde tijdelijk zijn aanbod terug, maar goed nieuws: sinds 1 januari 2023 geniet je weer van vaste tarieven.

Voorbereid op de toekomst

De energieprijzen van dit moment maken het ons niet gemakkelijke, maar gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om de energierekening van je bedrijf in te perken, die voordelig zijn op lange termijn. Dat begint bij slimme verbruiksgewoonten en eindigt bij duurzame investeringen.

  • Vul je zaak met ecologische en zuinige toestellen. Die herken je aan het energielabel op de verpakking.
  • Zorg voor een tijdige controle – en indien nodig vervanging – van je verwarmingsketel.
  • Een goed geïsoleerd bedrijf is de beste remedie tegen warmteverlies. Daarmee vermijd je ook overmatig gebruik van de airco of ventilatoren, want isolatie houdt ook zomerwarmte buiten. 
  • Wat dacht je van (extra) zonnepanelen om je eigen energie op te wekken en onafhankelijk te worden van het net? En een thuisbatterij slaat de zonne-energie die je niet meteen kan verbruiken op voor later. 

Ook interessant voor jou