Langdurig besparen op je energieverbruik als zelfstandige of bedrijf: het kan!

Wist je dat gebouwen de grootste energieverbruikers zijn van Europa? Bedrijfsgebouwen zorgen voor bijna een derde van het Europese verbruik. Bedrijven met energie-intensieve gebouwen werken door de kostenhandicap dus met een concurrentieel nadeel, en op dat vlak doen we het in België een pak slechter dan andere Europese landen. Niet-residentiële gebouwen in België verbruiken tot wel 20% meer dan het Europese gemiddelde. Verstandig dus om in te zetten op energiebesparende oplossingen om zo langdurig te besparen op je zakelijke energiekosten en je positie te versterken.

Het enorme besparingspotentieel van Belgische bedrijven

Gemiddeld 50% van alle energiekosten in bedrijven gaat naar verwarming. Er is op dat vlak dus een enorme winst te maken. Naast verwarming zijn ook het inefficiënt verlichten, koelen en ventileren en het niet benutten van hernieuwbare energie mogelijke oorzaken voor onnodig hoge energiekosten bij onze Belgische bedrijven. En in principe is het niet zó moeilijk om die energiekosten te doen dalen.

Vlaamse studies tonen aan dat het energiebesparingspotentieel voor bedrijven gemiddeld tussen 10% en 30% ligt, afhankelijk van je activiteiten en diensten. Maar zelfs voor ondernemingen met een laag procentueel besparingspotentieel, kan het besparingsvoordeel in absolute cijfers een groot verschil betekenen. Dat geldt in het bijzonder voor bedrijven met een hoog energieverbruik als gevolg van veel bebouwbare oppervlakte of energie-intensieve activiteiten.

Zo bespaar je langdurig op je zakelijk energieverbruik

Om minder energie te verbruiken mogen we ons gedrag niet vergeten. Het is belangrijk om dat wijzelf en al onze medewerkers bewust omgaan met energie. Daarnaast zijn er ook structurele aanpassingen nodig om de gewenste besparingen te realiseren.

Ondanks de grote verscheidenheid tussen bedrijven, zijn je grootste energieverbruikers waarschijnlijk verwarming, verlichting, koeling en verluchting. Inzetten op die 4 pijlers is dus cruciaal om je energieverbruik te verlagen. 

Dit doe je door:

 • Structurele aanpassingen die bijdragen aan het verminderen van je energieverbruik of die lokale energieproductie in het werk stellen.

  Enkele voorbeelden van zulke energiebesparende investeringen?
  • Vaak zorgt verouderde isolatie voor grote energieverliezen. Kies daarom voor beglazing en andere isolatie met hogere R- of lagere U-waarden.
  • Met de combinatie van energiezuinige verlichting, zoals ledverlichting, en de juiste verlichtingspunten kan je tot wel 50% besparen op je kosten voor verlichting, die gemiddeld 30% tot 40% van je energiekosten bedragen.
  • Vervang je oude installaties voor verwarming, koeling of ventilatie en bespaar tot 30% op je verbruik. Met intelligente systemen kan je zelfs nog verder gaan.
  • Wordt minder afhankelijk van de energiemarkt met schommelende prijzen, heffingen en nettarieven en produceer je eigen energie met zonnepanelen.

Dankzij de verhoogde investeringsaftrek, premies van Fluvius en mogelijke lokale subsidies in jouw regio heb je nog een extra reden om te investeren in energiebesparende oplossingen.

 • Gedragsveranderingen om je energieverbruik te verminderen. Het is belangrijk dat alle medewerkers bewust omgaan met energie.

Lees hier meer over zonnepanelen installeren als zelfstandige of kleine onderneming.

De voordelen van energiebesparende oplossingen voor bedrijven, zelfstandige ondernemers en eenmanszaken

Het terugdringen van je energieverbruik en van je uitstoot aan broeikasgassen – waaronder CO2 – is voordelig voor het klimaat. Maar heb je er zelf ook wat aan? We zetten de belangrijkste voordelen voor jou op een rijtje.

1. Je bespaart langdurig op je energiekosten

Door in te zetten op een energiezuinige infrastructuur en zelf hernieuwbare energie te produceren, ben je als bedrijf minder afhankelijk van de energiemarkt. Dat zorgt ervoor dat je minder energie afneemt van het net, dat gevoelig is voor prijsschommelingen en waarop je overigens bijkomende kosten betaalt zoals heffingen en nettarieven. De energie die je niet verbruikt of zelf produceert, is daarentegen volledig gratis.

Lees ook: onafhankelijkheid van de energiemarkt maakt je sterker

2. Je bedrijf is klaar voor de toekomst en blijft maatschappelijk relevant

Eigenlijk zit het zo: als je nu niet inzet op een slim en proactief energiebeleid, zal je onderneming in de toekomst simpelweg hogere investeringen op kortere termijn moeten dragen, of de concurrentie die wél investeert niet meer kunnen bijhouden. Niet alleen de Europese, federale en regionale normen voor energie en klimaat worden strenger, ook je (potentiële) klanten stellen groenere eisen. Nu inzetten op energie-efficiëntie is de beste manier om in te spelen op die verstrengde energienormen en verwachtingen van je klanten. Hoe later je eraan begint, hoe moeilijker het wordt om je investeringskost te spreiden.

3. Je bent productiever in een comfortabele omgeving

Investeren in energiezuinige verlichting en verwarming is ook investeren in een hoger comfort en meer productiviteit voor jou en je werknemers. Goede verlichting en een goede temperatuur dragen bij tot een aangename werkruimte waarin je je beter kan concentreren op de zaken die er echt toe doen. Bovendien is de morele component ook niet onbelangrijk. Een bepaalde trots over je bijdrage aan een ‘groenere’ maatschappij, doet wonderen voor de motivatie van jou en je team.

Vergelijk je energieverbruik en krijg bespaartips

Wil je wel eens weten hoeveel energie jouw onderneming verbruikt in vergelijking met je concurrenten?

Wil je weten met welke besparingen je het snelste resultaat verkrijgt?

Wil je ontdekken voor welke steunmaatregelen je in aanmerking komt?

Doe dan meteen de Luminus energiescan en start de energietransitie van jouw zaak

Ook interessant voor jou