Kosten-batenanalyse: wat bepaalt de kostprijs van zonnepanelen?

De tijd dat zonnepanelen een grote hap uit je bouw- of renovatiebudget namen, ligt al even achter ons. Voor een standaardinstallatie van 10 panelen met een totale capaciteit van 4.000 Wp heb je vandaag een budget van ongeveer 6.000 euro nodig. Btw, omvormer en montage inbegrepen. Maar hoe wordt de prijs van een installatie bepaald en wat is je mogelijke opbrengst?

Goed voorbereid is half gewonnen

Een kosten-batenanalyse begint steeds bij een goede voorbereiding en een uitgebreide research.

  • Wat is je energiebehoefte?
  • Heeft je dak de juiste helling en oriëntatie?
  • Wat is de staat van je dak?
  • Wanneer verbruik je energie?
  • Welke soort zonnepanelen wil je?
  • Welke omvormer heb je nodig?

De antwoorden op deze vragen kunnen je helpen om een uitvoerige kosten-batenanalyse te maken en om ook de ‘verdoken’ kosten, zoals een dakrenovatie, mee te nemen in je berekening. Neem dus zeker contact op met een vakman voor je zonnepanelen aanschaft.

Wat heb je nodig voor een zonnepaneleninstallatie?

1. Zonnepanelen + montagesysteem

Laten we beginnen met het meest voor de hand liggende: de zonnepanelen zelf. Zonnepanelen vind je tegenwoordig in verschillende maten, soorten en kleuren. Welke je kiest, bepaalt uiteindelijk mee je prijs. Hieronder vind je een tabel met gemiddelde prijzen per soort zonnepaneel.

TypeGemiddelde kostprijs per paneelVoordeel
Monokristallijn€ 180 (300 Wp) – € 425 (365 Wp)Hoog rendement
Polykristallijn€ 130 (275 Wp) – € 235 (310 Wp)Bij groot dakoppervlak en beperkte investering 
Dunne film€ 180 (300 Wp)Dun, werkt ook bij weinig licht

Om de zonnepanelen op je dak te installeren, heb je een montagesysteem nodig. Welke type je kiest, hangt grotendeels af van de helling van je dak. We raden wel aan om steeds het montagesysteem te kiezen dat bij het gekozen zonnepaneel aangeboden wordt.

Let op: naast de oriëntatie van je dak is de stevigheid ervan ook een belangrijke criteria alvorens je zonnepanelen laat installeren. Meer informatie hierover vind je in ons gratis e-book over zonnepanelen.

2. Omvormer(s)

Om de gelijkspanning van het zonnepaneel om te zetten in wisselstroom, heb je een omvormer nodig. Welke en hoeveel omvormers je nodig hebt, hangt af van het totale vermogen van je zonnepanelen.

De prijs voor een omvormer verschilt van type tot type en wordt mee bepaald door de structuur van je dak. Hieronder vind je een overzicht van de types en de gemiddelde kostprijs.

TypeInvesteringVoordeel
String omvormers€ 350 – € 1.000 per installatieRelatief goedkoop en weinig kans op storingen
Multistring omvormers€ 600 – € 1.890 per installatieHandig als zonnepanelen op verschillende niveaus liggen of verschillend georiënteerd zijn
Micro-omvormers€ 120 – € 350 per zonnepaneelIdeaal als alle panelen een andere hellingshoek of oriëntatie hebben
Power optimizer€ 70 per zonnepaneelHandig als er veel schaduw op je dak komt

3. Montage zonnepanelen

De kostprijs van de montage bedraagt gemiddeld 15% van de totale kostprijs van je installatie. Uiteraard kan dit verschillen per zonnepaneleninstallateur. Offertes vergelijken is dus een must bij het kiezen van een zonnepaneleninstallatie.

Ben je zelfstandige? Dan geniet je na de installatie van zonnepanelen van een fiscaal voordeel: de (verhoogde) investeringsaftrek.
> Je ontdekt er hier alles over

Hoeveel kost een complete zonnepaneleninstallatie?

Een gemiddeld Vlaams gezin met 2 volwassenen en 1 kind, verbruikt gemiddeld 3.500 kWh per jaar. Wil je evenveel stroom opwekken als je gemiddeld verbruik, dan moet het maximale vermogen van je zonnepanelen ongeveer 15% hoger liggen.

Bovengenoemd gemiddeld gezin heeft dan ongeveer 10 panelen nodig van elk 400 Wp (op een zuidwest georiënteerd dak). Voor de volledige installatie, omvormer en montage inbegrepen, betaal je zo’n € 6.000 – de eventuele premie van de Vlaamse overheid niet meegerekend.

Let wel, deze prijs is berekend op een standaardinstallatie. Voor een gedetailleerde offerte neem je best contact op met een vakman.

De volledige prijs van een installatie omvat alle toebehoren en de montage van je systeem. Via deze online calculator kan je meteen berekenen wat een systeem op maat van jouw behoeften zou kosten. Onthoud ook dat je sinds 1 april 2022 bij de aankoop van je zonnepanelen profiteert van een verlaagde btw van 6%. Voordien was dit voordeel enkel van toepassing op woningen ouder dan tien jaar, maar nu hoeven ook de jongere exemplaren geen 21% belastingen meer te betalen.

Wat leveren je zonnepanelen op?

Met een analoge meter

Heb je nog een terugdraaiende teller? Dan betaal je nog een prosumententarief aan je netbeheerder. Hoeveel je moet betalen, hangt af van de regio waar je woont en hoeveel omvormers je hebt. Een Antwerps gezin met 2 kinderen en een installatie van 3.500 kWh zal om en bij de € 300 prosumententarief betalen. Jaarlijks verdien je dus ongeveer € 645 terug op je investering. Een zonnepaneleninstallatie betaalt zichzelf terug in gemiddeld 5 jaar.

Sinds 14 januari 2021 hebben zonnepaneleneigenaars met een digitale meter geen recht meer op het principe van de terugdraaiende teller. Ze vallen nu onder het systeem van het nettarief werkelijke afname, net als iedereen die vanaf 2021 zonnepanelen installeert. In dit systeem betaal je geen prosumententarief meer, maar distributienetkosten op je bruto-werkelijke afname. Hier lees je meer over die beslissing.

Met een digitale meter

Digitale meters draaien niet terug. Ze hebben twee tellers: één die de afname van elektriciteit van het net meet en één die de eventuele injectie meet.

Bij plaatsing van een digitale meter vervalt het prosumententarief. Je betaalt dan jaarlijks enkel het nettarief werkelijke afname. De naam geeft het zelf al prijs: het is een distributienetkost gebaseerd op je werkelijke afname van het net. Dit nieuwe systeem is bijzonder interessant wanneer je veel van je opgewekte energie onmiddellijk verbruikt. Hoe hoger je zelfconsumptie, hoe lager je distributienetkosten.

Bovendien kun je dankzij zogenaamde terugleveringscontracten een vergoeding krijgen voor elke kWh die je niet zelf verbruikt en terug op het net injecteert. Ben je Luminus-klant? Dan zit je zeker goed! Luminus voegde in 2021 een injectievergoeding toe aan ál haar tarieven. Hierdoor geniet je als zonnepaneleneigenaar met digitale meter automatisch van dit voordeel. De vergoeding wordt verrekend op je jaarlijkse afrekening. Meer over injectievergoedingen lees je hier.

Ook interessant voor jou