Energiezuinig thuiswerken: 6 tips

Nu we met zijn allen veel vake­r van thuis uit werken, verbruiken we gemiddeld wat meer energie. Goed nieuws: met enkele simpele tips beperk je je stroom- en gasverbruik. Zo laat je je energiefactuur zakken zonder aan comfort in te boeten.

Kies je werkplek doordacht

De plek waar je werkt, is erg belangrijk. Zo kies je maar beter een ruimte met voldoende daglicht. Want dan is verlichting – zeker tijdens de reguliere kantooruren – helemaal overbodig. Let wel, een plek aan het raam op de zuidkant van je woning kan tijdens de zomer erg warm worden.

Ventileer voldoende

Frisse lucht is goed voor je brein. Maak er daarom een gewoonte van om je werkplek (en alle andere ruimtes in huis) voldoende te ventileren. Minimaal 20 minuten per dag. Ook in de winter. Door de frisse lucht verwijder je vocht en verklein je de kans op schimmel. Tijdens de zomer zet je de ramen best zo vroeg mogelijk open, zodat de warmte wegtrekt nog voor jij effectief aan de slag gaat.

Schakel je apparaten uit

Zit je werkdag erop? Schakel je computer dan volledig uit in plaats van hem in sluimermodus te laten staan. Het toestel verbruikt immers heel wat energie in stand-bymodus. Hetzelfde geldt voor je printer, tablet, smartphone, … Haal de oplader uit het stopcontact wanneer de batterij de volledige capaciteit heeft bereikt. Een stopcontactdoos met knop laat toe om in één keer alle apparaten tegelijkertijd uit te schakelen. Er zijn zelfs modellen beschikbaar met een timer. Da’s nog handiger! Heb je zowel een desktopcomputer als een laptop? Kies dan voor je laptop, indien mogelijk. Door het kleinere scherm verbruik je minder energie. Het lijken allemaal zeer kleine energiewinsten, maar weet goed… Vele kleintjes maken één groot.

Energie besparen thuiswerken

Te koud of te warm?

Een kamertemperatuur van 19 tot 21°C is ideaal om te werken. Heb je het koud? Trek dan een trui aan in plaats van de thermostaat hoger te zetten. Te warm? Verhuis dan met je laptop naar een koelere ruimte. Of doe de rolluiken of gordijnen dicht om de zon te weren en werk verder met een energiezuinige ledlamp. Nog een optie als het binnen te warm is: neem je laptop mee naar buiten en zet je op het terras, onder een boom of parasol. De schaduw in combinatie met wat wind zorgt immers ook voor een aangename werkomgeving.

Printen? Alleen als het écht moet

Het papierverbruik in België is nog altijd ontzettend hoog. Druk jij nagenoeg elke belangrijke mail of communicatie af? Dat kost je stroom, inkt en papier. Bovendien verslijt je printer op die manier een stuk sneller. De oplossing: probeer zo weinig mogelijk af te drukken. Moet het toch? Kies dan voor recto verso afdrukken. Zo bespaar je al de helft op papier.

Wil je je collega’s aansporen of inspireren hetzelfde te doen? Dan kan je een kleine noot toevoegen aan je e-mailhandtekening. “Save trees, don’t print this e-mail”, bijvoorbeeld.

Kies voor ledverlichting

Als je de hele dag halogeenspotjes in je bureau laat branden, draait de elektriciteitsmeter vlot door. De oplossing? Vervang energievretende verlichting door duurzame ledlampen. Door hun lange levensduur en laag energieverbruik verdien je de kostprijs snel terug.

Ook interessant voor jou