7 tips om energie te besparen met de verwarming in je thuiskantoor of zaak

Als zaakvoerder van een bedrijf met een klein kantoor of handelspand, kan je al met een paar kleine ingrepen je energiefactuur positief beïnvloeden. Met deze 7 tips om te besparen op je verwarming, spaar je maandelijks al gauw tientallen euro’s uit. Een blik op de maatregelen:

1. Programmeer je thermostaat voor een constante temperatuur

Een constante temperatuur is de slimste keuze bij het programmeren van je thermostaat. Sommige modellen hebben zelfs een soort slot. Dit kan handig zijn wanneer je met meerdere collega’s samenwerkt in dezelfde ruimte. Dankzij het slot op de thermostaat kunnen medewerkers de temperatuur wel corrigeren, maar enkel tussen een minimum en een maximum dat jij hebt ingesteld.

Het heeft natuurlijk geen enkele zin om een lege zaak te verwarmen. Als je een klein kantoor hebt, warmt het ook snel op. Het is dus perfect mogelijk om de thermostaat zo te programmeren, dat die pas opstart een uurtje voor de eerste medewerker arriveert. Hetzelfde geldt voor ’s avonds energie besparen met de verwarming. Schakel gerust de verwarming al uit vóór iedereen naar huis vertrekt, want zo snel koelt een kleine ruimte namelijk niet af.

2. Vermijd warmtelekken met isolatiemaatregelen

Gebruik je een oudere kantoorruimte? Laat dan eventueel een professional langskomen om vast te stellen langs welke wegen je het meeste warmte verliest – of waar in de zomer de meeste warmte binnen sijpelt. Je kan dit ook zelf proberen uit te zoeken door de luchtstromen te volgen op een koude, winderige dag. Investeer dan in tochtwering op de juiste plekken, zoals deurstoppers, een tochtrol voor de deur en systemen om raamkieren te dichten.

Wil je zeker zijn dat er geen warmte verloren gaat? Dan is een goede isolatie de beste oplossing. Vooral dakisolatie plaatsen in je bedrijf kan een groot verschil maken voor je energierekening. Bovendien kom je dan misschien in aanmerking voor een isolatiepremie. Zo is dakisolatie plaatsen een van de meest toegankelijke energie-investeringen voor ondernemers.

3. Gebruik je zonwering slim

Heb je veel raampartijen in je zaak? Overweeg een zonwering om optimaal gebruik te maken van het zonlicht. Tijdens de winter laat je de zon de ruimtes mee opwarmen, op hete dagen sluit je de zonwering voor verkoeling. Dit klinkt vanzelfsprekend, maar kan al gauw 6°C verschil betekenen, dus het is de investering zeker waard.

4. Investeer in zonne-energie en zonnepanelen voor bedrijven

Zonne-energie is de meest energie-efficiënte manier om energie te besparen op kantoor, en voor een kleine ruimte heb je niet veel panelen nodig. Een zonneboiler aangevuld met een condensatieketel – bijvoorbeeld – zorgt voor een aangenaam en energiezuinig verwarmde zaak. Het rendement van deze combinatie is hoog en je kunt kiezen uit compacte wand- en vloermodellen. Bekijk met een professional wat de mogelijkheden zijn, en overleg indien nodig met de mede-eigenaars van het gebouw.

Zonnepanelen voor bedrijven genieten bovendien van enkele financiële en fiscale voordelen, zoals de (verhoogde) investeringsaftrek. Lees hier meer over de voordelen van ondernemen op zonnepanelen.

5.     Onthoud dat een ventilator goedkoper is dan airco

Is je pand niet al te groot? Dat kan je makkelijk in je voordeel omzetten om energie te besparen in je bedrijf. In de zomer is de juiste plaatsing van een paar ventilatoren vaak een pak effectiever – en goedkoper – dan een hele dag de airconditioning te laten draaien. Tegenwoordig bestaat er trouwens een hele waaier aan ‘stille’ ventilatoren, die je klanten en medewerkers niet storen.

6.     Kies een gespecialiseerde energieleverancier voor je zakelijk energieverbruik

Energie besparen op kantoor begint bij de juiste energieleverancier kiezen voor je zakelijk verbruik, namelijk een die aangepast is aan de noden en missie van je bedrijf. Er zijn voordelige energietarieven voor zaken van verschillende groottes. Informeer bij Luminus naar de gepaste keuze voor jouw zaak of ontdek via deze blog de verschillen tussen een vast, variabel en dynamisch energietarief.

7.     Vraag ook je medewerkers om energie te besparen op kantoor

Niet elke maatregel om energie te besparen, hoeft een investering te betekenen voor je bedrijf. Het belangrijkste is dat iedereen in je kantoor of winkel begrijpt wat de bedoeling is van elke maatregel. Vraag hen eventueel ook zelf om initiatieven om energie te besparen. Als ze zelf inspraak hebben, voelen je medewerkers zich betrokken en zullen ze de energiebesparende gewoontes beter volhouden. Zorg bovendien voor een casual dresscode tijdens de werkuren, zodat je medewerkers hun outfit kunnen aanpassen op basis van de dagtemperatuur – dat betekent al een pak minder gespeel met de thermostaat, ventilator of airco.

Energie besparen door slim om te springen met verwarming is al een goede eerste stap, maar er zijn nog allerlei andere manieren om energie te besparen op kantoor of in je bedrijf. Wat dacht je bijvoorbeeld van verlichting? Met relighting en ledverlichting dring je je energierekening al een stuk terug.