Relighting: de voordelen van duurzame verlichting voor bedrijven

Wil je energie besparen in je bedrijf? Maatschappelijk verantwoord en duurzaam ondernemen? Of je verouderde infrastructuur vervangen? Relighting is in elk van deze gevallen een goed idee. Kies voor een energiezuinig lichtplan en pluk er meteen de vruchten van.

Wat is relighting?

Relighting is het proces waarbij het volledige lichtplan van een bedrijf wordt geanalyseerd en vervangen door energiezuinigere verlichting. Een grondige lichtstudie bepaalt hoe je de verlichting van de werkruimtes kan optimaliseren, met oog voor lichtcomfort en kansen om energie te besparen op kantoor. De oude, energieverslindende armaturen worden verwijderd en maken plaats voor efficiëntere en zuinige ledverlichting.

De voordelen van ledverlichting als alternatief

De voordelen van ledverlichting zorgen voor een lichtoplossing die een enorm verschil maakt:

  • Laag energieverbruik: gloeilampen verbruiken gemiddeld 60 watt, terwijl ledlampen slechts een tiende daarvan verbruiken.
  • Lage warmteontwikkeling: ledlampen zetten maar liefst 80% van hun energie om in licht, terwijl andere lampen een groot percentage verliezen aan warmte.
  • Lange levensduur: een ledlamp gaat gemiddeld 50.000 verlichtingsuren mee.
  • Mogelijkheden voor slimme verlichting: je kan de verlichting door een persoonlijk programma of bewegingssensoren aanpassen aan het ritme van je onderneming. Zo branden de lampen alleen als dat nodig is en gaat energie besparen in je bedrijf vanzelf.

Duurzame verlichting ondersteunt duurzaam ondernemen

Als maatschappelijk verantwoord ondernemen één van de pijlers van je bedrijf is, mag relighting niet ontbreken. Kiezen voor energiezuinige lampen is kiezen voor het milieu. Niet alleen energie besparen gaat vlot met ledverlichting, deze lampen stoten ook minder CO2 uit en zijn vrijwel volledig te recycleren.

Daarnaast komt een gedetailleerde lichtstudie ook je werknemers ten goede. Die studie houdt immers rekening met de noden van het personeel en verhoogt hun werkcomfort.

Zuinige verlichting is zuinig met centen

Ledverlichting is niet alleen energiezuinig, maar ook kostenefficiënt.

  • De besparing is onmiddellijk en kan oplopen tot meer dan 70%.
  • Door de lange levensduur van de installatie bespaar je ook op onderhoudskosten, want de lampen hoeven minder snel vervangen te worden.
  • De investering heeft een korte terugverdientijd. Afhankelijk van de energiebesparing en de vermindering van de onderhoudskost betaalt de installatie zichzelf op 1 tot 3 jaar terug.
  • Met relightingplannen komt je bedrijf in aanmerking voor een premie tot wel € 20.000. Zo wordt duurzame verlichting toegankelijker. Bekijk hier de voorwaarden van de relighting-subsidie.

Neem een expert onder de arm

Voor kmo’s die de komende jaren plannen hebben om energiebesparende of milieuvriendelijke aanpassingen te doen, is relighting veruit de meest populaire investering. Maar welke energiezuinige lampen helpen jou het makkelijkst energie besparen op kantoor? Een eerste idee krijg je in dit artikel, maar voor het hele proces neem je best een expert onder de arm.

“Oude lampen vervangen door zuinige ledverlichting, dat kan ik toch zelf?”

In principe wel, maar het is een groot karwei en een lichtstudie laten maken door een verlichtingsexpert is van onschatbare waarde. Zijn kennis zorgt ervoor dat jij geen enkele mogelijkheid om energie te besparen in je bedrijf over het hoofd ziet. Een expert houdt rekening met wat jouw bedrijf nodig heeft, met de Europese wetgeving en met de valkuilen waar je voor moet opletten.