De 10 voordelen van ondernemen op zonnepanelen

Een eigen zaak is een hele verantwoordelijkheid. Elke dag maak je cruciale beslissingen voor de toekomst van je bedrijf en je werknemers. Daarom houden wij het graag simpel: we zetten voor jou de belangrijkste manieren op een rij, waarop de installatie van zonnepanelen je onderneming vooruithelpt!

1. Zonnepanelen verdienen zichzelf terug:

Dankzij een gemiddelde terugverdientijd van 5 jaar en een productiegarantie van 25 jaar kan je 20 jaar zorgeloos profiteren van pure winst. Door je investering in zonnepanelen bespaar je meteen op je energiefactuur. Bovendien gaat de huidige generatie zonnepanelen tot wel 40 jaar mee!

2. Zonnepanelen zijn door de jaren heen steeds goedkoper geworden:

De kostprijs van zonnepanelen ligt nu een pak lager dan 10 jaar geleden: gemiddeld betaal je € 1,26 per Wattpiek. Door de sterk gedaalde kostprijs is een zonnepaneleninstallatie zelfs interessant zonder steunmaatregelen.

Fiscale voordelen zonnepanelen

Waar wacht je nog op? Bijkomende winsten uit verdere prijsdalingen wegen niet op tegen de keuze om nu te investeren in zonnepanelen en meer voordeel te halen uit de steunmaatregelen voor zelfstandigen en kleine ondernemingen.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen nog?

Doordat de regelgeving de laatste jaren meermaals is veranderd, twijfelen sommige mensen aan de rentabiliteit van zonnepanelen. Maar wees gerust, een zonnepaneleninstallatie blijft een slimme investering, mede dankzij premies van de overheid en terugleveringscontracten die je vergoeden voor de opgewekte energie die je terug op het net zet. En wanneer de energieprijzen hoog staan, is je investering nog sneller terugverdiend.

>> Lees hier in detail hoe rendabel zonnepanelen zijn

>> Lees hier meer over het installeren van zonnepanelen als zelfstandige of kleine onderneming

3. Je bespaart vanaf dag 1 op je energiefactuur:

Al vanaf de eerste dag na de opstart van je PV-installatie daalt je energiefactuur. Je produceert immers meteen je eigen groene energie.

4. Je beschermt jezelf tegen stijgende elektriciteitsprijzen:

Door met zonnepanelen in je eigen energiebehoefte te voorzien, stabiliseer je (een deel van) je energiekosten. Dat biedt je meer zekerheid op lange termijn: je wordt minder afhankelijk van de schommelende energieprijzen.

Op de energie die je zelf produceert, betaal je bovendien geen bijdragen, geen distributiekosten aan netbeheerders en geen belastingen aan de overheid.

5. Je verdient ook op minder zonnige dagen:

Zonnepanelen hebben geen warmte nodig om elektriciteit te produceren, zonlicht volstaat. Ze wekken ook energie op tijdens de winter en op minder zonnige dagen. België telt gemiddeld 1.600 à 1.700 zonne-uren per jaar en dat is ruim voldoende om zonnepanelen rendabel te maken.

6. Je kunt genieten van een hoog rendement:

Gemiddeld reken je bij een investering in zonnepanelen op een rendement van 14%. Er zijn weinig spaar- of investeringsmogelijkheden die zo’n hoog rendement opleveren als zonnepanelen. Daarbij komt dat de productiegarantie het rendement tot 80% garandeert tot 25 jaar na de installatie!

7. Je anticipeert op veranderingen in regelgeving

  • In Vlaanderen is de laatste jaren de regelgeving rond zonnepanelen regelmatig veranderd. De meest recente en ingrijpende verandering gebeurde in januari 2021:

Tot januari 2021 werd gezegd dat wie vóór 2021 zonnepanelen plaatste, tot 15 jaar na de installatie kon genieten van het principe van de terugdraaiende teller en het prosumententarief.

Maar het Grondwettelijk Hof vernietigde die regeling. Zonnepaneleneigenaars met een digitale meter vallen nu automatisch onder het systeem van het nettarief werkelijke afname, net als iedereen die na 2021 zonnepanelen installeert. In dit systeem betaal je geen prosumententarief meer maar distributienetkosten op je bruto-werkelijke afname.

Om het verdwijnen van de terugdraaiende teller te compenseren geeft Vlaanderen zowel particulieren als kleine ondernemingen een duw in de rug met een aanmoedigingspremie voor de installatie van zonnepanelen. De eenmalige premie zal afhangen van het jaar van installatie en daalt doorheen de jaren, tot de premie verdwijnt in 2025. Meer informatie over de voorwaarden vind je hier.

Alles wat je moet weten over zonnepanelen in Vlaanderen als zelfstandige of kleine onderneming vind je in dit artikel.

8. Je geniet van steun van overheid en gewesten:

De zonnepanelensubsidie in Vlaanderen

Sinds 2021 heb je recht op een eenmalige investeringspremie tot een maximum van € 750 en nooit meer dan 40% van de totale kost. Het premiebedrag hangt af van het jaar van installatie en het vermogen van je omvormer. Het bedrag daalt de jaarlijks, tot hij in 2025 verdwijnt. Lees er hier alle voorwaarden nog eens op na.

Alles wat je moet weten over zonnepanelen in Vlaanderen als zelfstandige of kleine onderneming vind je in dit artikel

Injectievergoeding voor je overproductie in Vlaanderen

Met een energiecontract met een injectievergoeding zoals Comfy Pro word je vergoed voor de overtollige elektriciteit die je op het net injecteert. Bij Luminus zit je sowieso goed: al onze contracten zijn voorzien van een injectievergoeding. De regeling geldt voorlopig alleen in Vlaanderen. Check alle voorwaarden en voordelen hier

Investeringsaftrek in alle regio’s

De overheid steunt investeringen in energiebesparende maatregelen in het hele land dankzij een investeringsaftrek voor energiebesparende investeringen waardoor je een deel van de aankoopwaarde van je zonnepanelen mag aftrekken van de belastbare winst van het jaar waarin je ze aangekocht heb.

Cijfers en meer over de verhoogde investeringsaftrek vind je hier.

  • Naast de verhoogde investeringsaftrek, kan je het aankoopbedrag ook gewoon afschrijven over een voorlopig onbeperkte tijd (bijvoorbeeld 15 tot 20 jaar), afhankelijk van je inkomsten. Bekijk het samen met je boekhouder.

Groenestroomcertificaten

Sinds 2014 keren Vlaanderen en Wallonië geen groenestroomcertificaten meer uit, met uitzondering van PV-installaties die voor dat jaar geplaatst werden. Brussel is de enige regio waar je de waardebonnen nog jaarlijks ontvangt (al wordt het systeem sinds 2021 ook daar afgebouwd). Deze waardebonnen voor zelf geproduceerde energie die je weer aan de elektriciteitsleverancier of energieregulator verkoopt, werden in het leven geroepen om de installatie van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonnepanelen, aan te moedigen.

Regel de verkoop van je Waalse of Brusselse groenestroomcertificaten aan Luminus:

Lokale bijdragen

In een beperkt aantal gevallen zullen ook gemeente of provinciebesturen ondersteuning bieden. Informeer hiernaar bij je lokale instanties.

9. Zonnepanelen zijn onderhoudsvriendelijk:

Door hun gladde structuur en de regelmatige spoelbeurt die ze krijgen door de Belgische regen, zijn zonnepanelen grotendeels zelfreinigend en vergen ze weinig onderhoud. Zo profiteer je ook van een regenachtige dag!

10. Zonnepanelen zijn een duurzame investering:

De investering is goed voor nu en goed voor de toekomst. Je ondersteunt er het groene imago van je onderneming mee en beperkt je CO2-uitstoot.

Niet alleen zet je zo de toon voor andere ondernemingen, je laat ook zien dat je als duurzaam ondernemer een belangrijk deel uitmaakt van de maatschappij. Je stuurt je imago bij volgens het heersende klimaat, waardoor je geen klanten verliest en zelfs nieuwe doelgroepen aanspreekt. Na maximum 10 jaar, zodra de initiële kost is terugverdiend, heb je geen vaste kosten meer voor je elektriciteitsverbruik. Dat toekomstgerichte denken kenmerkt de succesvolle ondernemer!

DEZE KRIJG JE ER GRATIS BIJ

11. Werknemers zijn gemotiveerder en gelukkiger

Werken voor een milieubewuste onderneming zal je medewerkers en jezelf nóg meer motiveren. Heel waarschijnlijk zullen jullie samen voorzichtiger omspringen met jullie energieverbruik om verspilling tegen te gaan. Het is aan jou als bedrijfsleider om het goede voorbeeld te geven.

Een onderneming met een missie is de perfecte voedingsbodem voor een geëngageerde gemeenschap van collega’s.

Ook interessant voor jou