Dakisolatie laten plaatsen in je bedrijf: wat zijn de voordelen en wat brengt het op?

Waarom zou je als zaakvoerder of zelfstandig ondernemer investeren in dakisolatie? Wel, het is een van de meest toegankelijke en best renderende investeringen om de energiekosten van je bedrijf, handelspand of thuiskantoor te verlagen. Maar er gaat wel wat opzoekwerk aan vooraf. Welke opties heb je, wat zijn de voordelen en, vooral, wat brengt het op?

Dakisolatie en haar voordelen

1.    Dakisolatie helpt je energie besparen

Dat warmte stijgt, wist je al. Dat dit betekent dat je dankzij dakisolatie tot 30% op je energiekosten kan besparen, wist je misschien nog niet. Omdat de meeste warmte ontsnapt via het dak, valt daar  de meeste winst te rapen. Met dakisolatie daalt het energieverbruik van je bedrijf onmiddellijk. Over een periode van 20 jaar kan je zelfs meer dan € 5.000 besparen.

2.    Dakisolatie helpt je EPC-waarde verbeteren

Een gebouw moet tegenwoordig aan heel wat isolatienormen voldoen. Een goede EPC-waarde is doorslaggevend voor potentiële kopers. Dankzij dakisolatie voor je bedrijf kan je gegarandeerd rekenen op een aardige meerprijs bij verkoop of verhuur, want door dakisolatie te laten plaatsen, gaat de EPC- en daardoor de verkoopwaarde van je bedrijf of handelspand er aanzienlijk op vooruit.

Bovendien is dakisolatie (of zolderisolatie) een redelijk gemakkelijke en goedkope isolatietechniek, waarvoor je geen stedenbouwkundige vergunning nodig hebt.

3.    Dakisolatie zorgt voor een aangename werkomgeving

In een oud en slecht geïsoleerd pand heb je de keuze tussen een onaangename werkomgeving of je verwarming of airco overuren laten draaien. De ene situatie is nefast voor je productiviteit, de andere voor je energierekening. Allebei die opties kosten je op termijn geld. Kies daarom liever voor één slimme investering. Door dakisolatie te plaatsen, geniet je meteen van een zuinige en comfortabele binnentemperatuur die de efficiëntie van jou en je medewerkers bevordert.

Dakisolatie heeft nog meer voordelen dan enkel het financiële plaatje: vaak zorgt deze investering ook voor ruimtewinst. Nu ook je zolderruimte aangenaam warm blijft, kan je die gebruiken als extra werkkamer, stockageruimte, vergaderzaal of ontspanningsruimte voor jou en je collega’s.

Hoeveel kost dakisolatie?

De prijs van dakisolatie hangt af van het gebruikte materiaal en de geïsoleerde oppervlakte. Afhankelijk van je keuze voor minerale wol, kunststof isolatiematerialen of ecologische alternatieven, schommelt de prijs tussen € 25 en € 50 per vierkante meter. Ontdek welk dakisolatiemateriaal het best past bij jouw zaak in het artikel: welke soort dakisolatie laat ik plaatsen?

TIP: Als je zolder niet verwarmd hoeft te worden, is zoldervloerisolatie goedkoper dan dakisolatie doordat je een kleinere oppervlakte moet isoleren.

Dakisolatie en zonnepanelen zorgen voor een stevig rendement

Om je zaak zo energie-efficiënt mogelijk te maken, overweeg je misschien de aankoop van een zonnepaneleninstallatie. Slim, maar vooraleer je ervoor kiest om zelf energie te produceren, check je beter eerst of je pand wel doeltreffend met die energie omspringt.

Zonnepanelen en dakisolatie zijn vooral een zeer energie-efficiënte combinatie als je ze in de juiste volgorde installeert. Verminder eerst je energieverbruik door je dak te isoleren, en plaats dan pas zonnepanelen. Je zal ook minder panelen nodig hebben voor de energievoorziening van je geïsoleerde ruimtes, en dat bespaart je weer investeringskosten. Lees er meer over in ons artikel: Eerst isoleren, dan zonnepanelen

Geniet van de premie voor dakisolatie voor je onderneming

Je investering in dakisolatie komt in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie, als je aan enkele voorwaarden voldoet:

  • Het gebouw moet ten minste 15 jaar oud zijn.
  • Het dak moet geïsoleerd worden met met een Rd-waarde van ten minste 4,5 m²K/W.
  • Je facturen mogen maximaal 2 jaar oud zijn en het totale facturatiebedrag moet ten minste € 1.000 zijn.

Als je voldoet aan alle voorwaarden, krijg je € 8 steun per vierkante meter dakisolatie, of 40% van het factuurbedrag (met € 8 extra per m² als je ook asbestverwijdering laat uitvoeren).

Handig om te weten: als je als ondernemer dakisolatie laat plaatsen in je bedrijfspand, val je in de categorie ‘andere investeerders’, want je investeert in een niet-residentieel gebouw dat je niet zelf bewoont. Dat kan trouwens ook als je zelf niet de eigenaar van het gebouw bent.

Let op: Mijn Verbouwpremie is alleen van toepassing als je de dakisolatie laat plaatsen door een erkende aannemer. Doe je geen beroep op een professionele dakisolatie-expert, maar plan je de dakisolatie zelf te plaatsen? Dan kom je in aanmerking voor een aparte premie van Fluvius.

Op het aangekochte materiaal kan je genieten van het fiscale voordeel van de investeringsaftrek. Je kan investeringen in dakisolatie gespreid aftrekken van je personen- of vennootschapsbelasting. Zo verlaagt je investeringskost en verhoogt je rendement.

Dakisolatie plaatsen in je bedrijfspand levert dus niet alleen een mooie energiebesparing op op korte termijn, maar ook op lange termijn voel je dat verschil aan je energierekening, werkcomfort en de verkoop- of verhuurprijs. Door slim te investeren in enkele energiebesparende maatregelen, maak je al snel een enorm verschil voor je onderneming.