Bespaar als ondernemer op je energiefactuur door deze beter te begrijpen

Zes op de tien Belgen geven aan dat ze de verschillende onderdelen van hun factuur niet begrijpen (Febeg, 2019). Bij Luminus willen we dat iedereen zijn factuur kan begrijpen, om zo zijn energiezaken eenvoudig te beheren én er voordeel uit te halen. We gidsen je door de verschillende componenten van je energierekening en staan extra lang stil bij je besparingskansen.

Waaruit bestaat de energiefactuur?

De energiefactuur bestaat uit 3 peilers:

  • de energiekost voor gas of elektriciteit
  • de nettarieven, waarin de transportkost van de energie en de vergoeding voor het gebruik van het net vervat zitten
  • de beleidskosten, opgedeeld in federale heffingen, gewestelijke bijdragen en btw (voor particuliere klanten)

De kosten van nettarieven en beleidskosten zijn bij elke leverancier identiek. Zoals je hieronder kan zien, hebben die het grootste aandeel in de bepaling van het uiteindelijke bedrag op je elektriciteitsfactuur. De eigenlijke energiekost is wel afhankelijk van je energietarief en -leverancier. 

Hoewel je volledige elektriciteitsfactuur afkomstig is van je energieleverancier gaan enkel het aandeel van de energiekosten naar je energieleverancier. Nettarieven en beleidskosten worden door je energieleverancier integraal doorgestort naar de betreffende instanties. Als Luminus-klant vind je op je energiefactuur hoeveel je aan wie betaalt voor jouw specifieke situatie. 

Voorbeeldfactuur van Luminus met extra duiding 

Bij Luminus willen we dat iedereen zijn factuur kan begrijpen. Daarom stelden we een voorbeeldfactuur op die alle componenten van je factuur uitlegt. Download voorbeeldfactuur van Luminus.

Het verschil tussen je voorschotten en jaarafrekening? 

De jaarlijkse afrekening is het verschil tussen je werkelijk verbruik en je betaalde voorschotten die maandelijks worden gefactureerd. Het ideale voorschotbedrag komt dus overeen met je werkelijk gemiddeld energieverbruik voor die perdiode, maar weerverschillen of zakelijke (in)activiteit kunnen een grote invloed hebben:

  • Als je voorschotbedrag te laag werd ingeschat, zal je jaarafrekening hoger liggen dan de reeds betaalde voorschotten en moet je nog een flinke som bijbetalen.
  • Andersom, als je reeds betaalde voorschotten hoger zijn dat je werkelijk energieverbruik voor die periode zal je energieleverancier je dat verschil terugbetalen.

Hoe voorkom ik onnodige verrassingen op mijn jaarlijkse afrekening?

Als Luminus-klant kan je je energieverbruik zelf opvolgen en je voorschotbedrag aanpassen via je persoonlijke klantenzone My Luminus. Daar zie je, na het ingeven van je meterstanden, of je voorschotbedrag nog in lijn ligt met je verbruik en of je dit best aanpast. Als je regelmatig je meterstanden invoert, berekent Luminus bovendien je ideale voorschotbedrag voor jou. Doe je dat niet, dan zal het voorschotbedrag geschat worden op basis van je verbruik in het verleden, ookal strookt dat niet meer met je huidige verbruik.

Eenvoudig je administratie beheren 

Luminus ondersteunt met zijn persoonlijke klantenzone ondernemers en bedrijven om hun energiezaken snel en eenvoudig te beheren. Lees meer over de voordelen van My Luminus.

Waar liggen de bespaarmogelijkheden in je factuur?

Door enkel energieprijzen en de vaste vergoeding te vergelijken, kan je slechts in beperkte mate je energiekost optimaliseren. Het aandeel van de elektriciteitskosten in je energiefactuur is namelijk beperkt. Je energiebehoefte verlagen en zelf energie produceren, daarentegen, zorgen ervoor dat je voor lange termijn minder afhankelijk bent van stijgende energieprijzen, nettarieven en heffingen.

Ook getrouwheidskortingen kunnen op termijn een verschil maken. Ontdek Luminus Comfy Pro waarbij je geniet van een stijgende getrouwheidskorting op je energie tot 10% na 2 jaar. 

Permanent besparen op je energiefactuur

Verlaag je energiekosten door je energiebehoefte te verminderen of er zelf in te voorzien. Ontdek hoe onafhankelijkheid van de energiemarkt jou als ondernemer sterker maakt.

Verminder je energieverbruik 

Door je gedrag aan te passen of door energiebesparende investeringen te doen, kan je je energieverbruik verminderen. Zo bespaar je niet enkel op elektriciteitskosten, maar je betaalt ook minder nettarieven en beleidskosten, aangezien die afhangen van je verbruik. De goedkoopste energie is dus de energie die je niet verbruikt. Ontdek in dit artikel welke energiebesparende investeringen het verschil maken voor jouw zaak.  

Zelf elektriciteit opwekken

Zijn energiebesparende maatregelen niet de oplossing voor jouw bedrijf? Voorzie dan in je energiebehoefte door zelf lokaal groene elektriciteit te produceren met zonnepanelen. Hoe dichter je eigen energieproductie bij je energiebehoefte ligt, hoe minder energie je van het net moet afnemen. Je betaalt dan minder bijdragen en verstevigt de onafhankelijkheid van je bedrijf. Je voelt de besparing meteen in je jaarlijkse afrekening én je geniet als zelfstandig ondernemer van heel wat fiscale voordelen.

Hoe aantrekkelijk zijn zonnepanelen voor ondernemers in Vlaanderen? Ontdek hier de voordelen voor zelfstandigen en bedrijven.

Conclusie: informatie is geld waard 

Weten waar je geld naartoe gaat en hoe je kan besparen met de juiste beslissingen, is van onschatbare waarde. Een transparante en duidelijk factuur helpt je als ondernemer extra rendement te realiseren voor je zaak. 

Ook interessant voor jou