9 groene en energiebesparende maatregelen voor op kantoor

Groen is misschien wel dé kleur van de voorbije jaren, want we proberen allemaal onze uitstoot en ons verbruik te beperken. Bovendien help je met energiebesparende maatregelen niet alleen het milieu, maar ook je energierekening. En besparen kan zeker ook op het werk of in je thuiskantoor. Van tijdschakelaars tot klokthermostaten: de mogelijkheden zijn legio!

1. Slim energie besparen met slimme technologie

Eén van de beste manieren om minder energie te verbruiken is door een slimme thermostaat te installeren. Die kan je zo instellen dat de verwarming aanspringt nog voor je op kantoor komt en dat die ook weer uitgaat zodra je weer naar huis vertrekt. Met duurzame verlichting kun je nog een stapje verder gaan: installeer bewegingssensoren of kies een schakelaar die de lichtsterkte aanpast naargelang de hoeveelheid daglicht. Op die manier kan je makkelijk heel wat energie besparen op kantoor.

2. Minder energie verbruiken met de hulp van de zon

Natuurlijk licht verhoogt de productiviteit, dus maak daar gebruik van. Plaats je bureau zo dicht mogelijk bij het raam. Je kunt niet alleen beter werken, maar je geniet ook van gratis verlichting. En die energiebesparing merk je na een tijdje op je energiefactuur.

3. Groene energie op kantoor begint al onderweg

Spring op je stalen ros of neem het openbaar vervoer naar je werk. Indien de afstand te lang is, kan je misschien carpoolen met één van je collega’s? Als je je auto wat vaker laat staan, bespaar je op jaarbasis behoorlijk wat brandstofkosten en stoot je een pak minder uitlaatgassen de wijde wereld in.

4. Recycleren (en hergebruiken) kun je leren

De ecologische voetafdruk van je bedrijf verkleinen doe je allereerst door goed te sorteren: plastic drinkflessen in de PMD-zak, de koffiefilter bij het restafval en de bananenschil mag op de composthoop. Ga nog een stapje verder en gebruik geen wegwerpbekers meer voor de koffieautomaat, maar ga voor échte koppen en glazen. Door ze om beurten met de hand af te wassen, in plaats van de afwasmachine in te schakelen, kan je ook heel wat energie besparen. Ook je dagelijkse dosis water neem je best mee in een herbruikbare fles. Er bestaan tegenwoordig een heleboel hippe merken die je hierin kunnen voorzien.

Meer groen op kantoor tips

5. Sluimerverbruik vermijden, een goede gewoonte

De televisie, de computer, de laptop, zelfs de koffiemachine gaat zelden écht uit. En toch denk je maar beter twee keer na voor je naar huis gaat zonder je computer of laptop helemaal af te sluiten. Wist je dat 5% tot 10% van je energieverbruik komt van het zogenaamde sluimerverbruik? Trek de stekker dus altijd uit het stopcontact of zet de verdeelschakelaar uit. Met één druk op de knop kan je zo heel wat energie besparen op kantoor.

6. Weg met papier op kantoor

Het meest duurzame papier is ‘geen papier’. Gelukkig kan je vandaag vrijwel alles digitaal doen. Sla je documenten op in de cloud, stuur bestanden per e-mail en als je dan toch echt wil printen, doe het dan liefst recto-verso op gerecycleerd papier.

7. Koop zo veel mogelijk lokaal

Waarom zou je je pennen, laptops, bureaustoelen en paperclips in het buitenland of online kopen, als je dat allemaal net zo goed in een winkel in de buurt vindt? Lokaal shoppen verkleint niet alleen je ecologische voetafdruk, je steunt ook de economie in eigen land. En daar profiteer je op lange termijn zelf ook van.

8. Energie besparen kan ook in je thuiskantoor

Door een dagje thuis te werken, bespaar je niet alleen energie op kantoor, maar ook tijd en geld omdat je je niet hoeft te verplaatsen. Goed voor je portemonnee en het milieu. En zeg nu zelf, thuis doen we vaak meer moeite om energie te besparen dan op kantoor. Als je die energiebesparende maatregelen de volgende keer meeneemt naar kantoor, is dat een echte win-winsituatie.

9. Ontdek de voordelen van groene energie

De werkvloer opfrissen met een paar plantjes is alvast een goed begin. Wat groen in je werkplek maakt je productiever en zorgt voor frisse, gezonde lucht. Maar ook met groene en hernieuwbare energie kan je een heel verschil maken. Zonnepanelen staan bijvoorbeeld niet alleen mooi op je woning, maar ook op het dak van je bedrijf, en een groen energietarief afsluiten is zelfs nog makkelijker. Ontdek de mogelijkheden van duurzame energie voor ondernemers.

Zin om nog een stapje verder te gaan? Spoor je werkgever of je collega’s aan om samen met jou op de groene kar te springen!

Wissel tips uit, laat weten welke positieve impact jullie besparingen kunnen hebben en neem zelf het voortouw met slimme energiebesparende maatregelen op kantoor.