Zonnepanelen en thuisbatterijen in cijfers – de situatie in Vlaanderen in 2023

Duurzame – en bij voorkeur zelfopgewekte – energie blijft aan belang winnen en daar zijn we bij Luminus blij om. Het is immers onze doelstelling om de Belgische inwoners en bedrijven te voorzien van meer en meer groene energie én van de mogelijkheid om die zelf te produceren dankzij o.a. zonnepanelen. Zo staan we samen alweer een stapje verder in de energietransitie én genieten onze klanten van een verlaagd energieverbruik en dito kosten!

We duiken in de cijfers van de afgelopen jaren, die aantonen dat zonne-energie nog steeds dé snelste weg is naar zelfgeproduceerde, voordelige en groene elektriciteit.

Verkoop schiet opnieuw de hoogte in

Hoewel 2021 geen topjaar was voor zonnepanelen, met name op de particuliere markt, begonnen die cijfers zich al in het begin van 2022 te herstellen. In de eerste 4 maanden werden er al 50% meer zonnepanelen verkocht dan het jaar ervoor. Er is namelijk geen betere manier om aan de hoge energieprijzen te ontsnappen dan door je eigen, groene elektriciteit op te wekken.

Alle aanvragers van de batterijpremie zijn eigenaars van zonnepanelen

Nog tot eind maart 2023 kunnen Vlamingen een premie aanvragen voor de installatie van een thuisbatterij. Deze technologie zorgt ervoor dat je tijdelijke overproductie van je zonnepanelen niet wegvloeit naar het distributienet, maar dat je de overschotten op een later tijdstip kan hergebruiken voor je woning. Bijvoorbeeld ’s nachts of op piekmomenten. Zo vergroot je het rendement van je zonnepaneleninstallatie .

  • Thuisbatterijen breken record na record. In het eerste kwartaal van 2022 kozen al 5 keer zo veel Vlamingen voor een thuisbatterij als het jaar ervoor, en die trend lijkt zich gestaag door te zetten.
  • De gemiddelde capaciteit van een batterijsysteem is 9 kWh.
  • Afhankelijk van de capaciteit van je installatie kan je een premie ontvangen van 125 tot 850 euro. Mocht je nog geen digitale meter hebben, wordt deze ook geïnstalleerd.
  • Bijna 7.000 eigenaren vroegen de batterijpremie aan, allemaal eigenaars van zonnepanelen. Van deze premie geniet je nog tot 31 maart 2023.

Vraag hier je de premie aan voor een thuisbatterij

Conclusie: zonnepanelen en thuisbatterijen blijven aan populariteit winnen 

Zonnepanelen blijven anno 2023 een slimme investering. De zonnepanelensubsidie die de overheid als compensatie introduceerde, zorgt er mee voor dat de investeringskost binnen de perken blijft, terwijl je vanaf dag 1 bespaart op je energiekosten. Je eigen opgewekte groene energie is nog steeds de meest voordelige, zowel voor jouw gezin als voor het milieu.

Ook interessant voor jou