Zonnepanelen en thuisbatterijen in cijfers – de situatie in Vlaanderen in 2022

2021 was geen recordjaar voor zonnepanelen, maar de interesse blijft hoog. Daar zijn we bij Luminus heel blij om. Het is immers onze doelstelling om de Belgische inwoners en bedrijven te voorzien van meer en meer groene energie én van de mogelijkheid om die zelf te produceren. Zo staan we samen alweer een stapje verder in de energietransitie én genieten onze klanten van een verlaagd energieverbruik!

We duiken samen met jou in de cijfers van de afgelopen jaren, die aantonen dat zonne-energie nog steeds dé snelste weg is naar zelfgeproduceerde, voordelige en groene elektriciteit.

Geen recordcijfers voor zonnepanelen in 2021

2020 was een topjaar voor zonnepanelen: in oktober rondde Vlaanderen de kaap van 500.000. In 2021 zagen die cijfers er heel anders uit. Volgens het VEKA installeerde 72% minder particulieren zonnepanelen en het waren vooral de bedrijven die hun grote interesse kracht bijzetten. In de zakelijke verkoop steeg het aantal zonnepaneleninstallaties wel. Met maar liefst 57%. In totaal kwam er in 2021 meer dan 135 mW aan zonne-energie bij. 

Al in het begin van 2022 begonnen de cijfers bij particulieren zich te herstellen. Het aantal personen dat in januari en februari zonnepanelen installeerde, lag al 29% hoger dan het jaar ervoor. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de turbulente energiemarkt. Er is namelijk geen betere manier om aan de hoge energieprijzen te ontsnappen dan door je eigen, groene elektriciteit op te wekken.     

Alle aanvragers van de batterijpremie zijn eigenaars van zonnepanelen

Nog tot eind 2024 kunnen Vlamingen een premie aanvragen voor de installatie van een thuisbatterij. Dit apparaat zorgt ervoor dat je tijdelijke overproductie van je zonnepanelen niet wegvloeit naar het net, maar dat je de overschotten op een later tijdstip kan hergebruiken voor je woning. Bijvoorbeeld ’s nachts of op piekmomenten. Zo wordt het rendement van een zonnepaneleninstallatie in een vingerknip groter.

Hier vraag je de premie aan voor een batterij voor zelf opgewekte energie

  • Voor thuisbatterijen was 2021 een recordjaar: er werden meer dan 11.000 thuisbatterijen geïnstalleerd en die trend lijkt zich gestaag door te zetten.
  • De gemiddelde capaciteit van een batterijsysteem is 9 kWh.
  • Afhankelijk van de capaciteit van je installatie kan je in 2022 een premie ontvangen van 225 tot 1.725 euro. Dat bedrag omvat ook de plaatsingskost voor de digitale meter, wanneer je die nog niet hebt.
  • Bijna 7.000 eigenaren vroegen de batterijpremie aan, allemaal eigenaars van zonnepanelen. Van deze premie geniet je nog tot 2025.

Conclusie: zonnepanelen en thuisbatterijen blijven aan populariteit winnen 

Zelfs sinds de invoering van het nieuwe nettarief werkelijke afname in 2021, blijven zonnepanelen (al dan niet in combinatie met een thuisbatterij) een zinvolle investering. De zonnepanelensubsidie die de overheid als compensatie introduceerde, zorgt er mee voor dat de investeringskost binnen de perken blijft, terwijl je vanaf dag 1 bespaart op je energiekosten. Je eigen opgewekte groene energie is nog steeds de meest voordelige, zowel voor jouw gezin als voor het milieu.

Ook interessant voor jou